Te is szeretsz több dolgot csinálni egyszerre?

Felejtsd el a multitasking-ot! Nem leszel tőle hatékonyabb, sőt!

2016. február 28.

Dolgozom egy cikken, főzők, felveszem a telefont, utána anyut hívom, közben email-t írok, és persze bekukkantok a közösségi oldalakra. Ismerős? Te is ezer dolgot csinálsz egyszerre?

multitasking.jpg

Éreztem, hogy nehéz az újabb és újabb ráhangolódás a feladatokra, de meg voltam győződve arról, hogy én szuper hatékony vagyok. Egészen addig, amíg nem hallottam egy beszélgetést a témában elismert szakembertől.

Dave CRENSHAW, amerikai szerző és vállalkozó, kedvenc témái a time management és a multitasking. A vállalkozók hatékonyságát szeretné növelni könyveivel és előadásaival. 2008-ban jelent meg egyik legnépszerűbb könyve: The Myth of Multitasking, amelyben leírja, miért nem jó egyszerre több dologgal foglalkozni:

- hosszabb időt vesznek igénybe a feladatok

- több hibát vétünk közben

- a stressz szintünk jelentősen emelkedik

Szóval, egyáltalán nem hatékony!

A jó hír, hogy tanulható a figyelem összpontosítása, a FÓKUSZ. Csak néhány tanács a szerzőtől.

Egyszerre egy dologgal foglalkozz. Szánj rá bizonyos időt, közben kapcsold ki a telefonod, valamint az email és egyéb értesítőket. Ha ezzel megvagy, nézd meg a leveleket. A közösségi oldalakra is fel lehet menni (főleg, hogy sokan marketing célokra használják), de ne vessz el bennük órákra. Szabj időhatárt magadnak. A telefont akkor is kapcsold ki, ha leülsz valakivel beszélgetni.

A fejlett technológia eszközei, a világháló magába szippanthatja a felhasználót. Függőséget is okozhat, folyamatosan figyeljük a kütyüjeinket. A rossz időgazdálkodás és kapkodás egyik feladatból a másikba nem csak súlyos pénzveszteséggel járhat egy cégnél, de a magánéletünkre is rossz hatással lehet. Az emberi kapcsolatainkat is elveszíthetjük, ha egy baráti beszélgetés alkalmával többet foglalkozunk a telefonunkkal, mint a mellettünk ülő személlyel.

Különösen autóvezetés közben fókuszáljatok! Bebizonyosodott, hogy kevésbé veszélyes az a sofőr, aki marihuána hatása alatt megy a forgalomba, mint amelyik vezetés közben üzenetet ír vagy telefonál.

Nem kell félni a technológiától vagy elítélni, csak ésszel kell használni. A felhasználónak is okossá kell válni: a feladatokat felosztani, időhatárt szabni és FÓKUSZÁLNI.

 

Rizsányi Rózsa

szerkesztő, szövegíró, tartalommarketing-blogger

 

(Fotó: Pinterest) 

  

Ha tetszett, amit olvastál, és úgy gondolod, segíthetsz a cikkel másoknak, örülnénk a megosztásnak!

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket Facebookon és Instagramon!

fitmindpicilogo.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr58425130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása