Öt dolog, amire a gyermeked mindig emlékezni fog

2017. február 02.

A minap megütötte a fülem egy mondat: nem arra emlékeznek az emberek, amit mondtál nekik, hanem arra, milyen érzéseket váltottál ki bennük.

 ot_dologfocim.jpg

Sokszor halljuk, hogy egy jó előadónak adnia kell egy üzenetet, amit hazavihetünk. Fontos, hogy ez olyan mondat legyen, ami cselekvésre késztet bennünket. Elég csak egy apró pozitív változás, ez már jó érzést kelt bennünk. Erről mindig eszünkbe jut majd az az előadó. A mondatot már nem biztos, hogy vissza tudjuk idézni, de a megtapasztalás jó érzése velünk marad.

A gyerekeknél ez különösen igaz, hisz ők még kicsik ahhoz, hogy üzeneteket, példabeszédeket értelmezzenek. Az elsős kisfiamnak már szoktam mesélni az én életfilozófiámról, segítségünkre van ebben Beck AndreaTitoktündér című könyvsorozata, de még közel sem tart ott, hogy megértse az „álmodozás” filozófiáját, hogy minden rajta múlik és minden fejben dől el.

Az érzések, amiket keltünk/ keltenek a gyerekekben, viszont nyomot hagynak. Ezekkel az érzelmi „hullámvasút” tapasztalatokkal építik fel a személyiségüket, és elképzeléseiket a világról. Ezek nevelik őket optimizmusra vagy bátortalanítják el őket egy életre...

Figyeljünk a kis emberpalántáinkra, és arra, hogyan viselkedünk velük. Ne kelljen megbánnunk semmit, mikor visszatekintünk a gyerekkorukra.

Íme öt dolog, amin érdemes elgondolkodni szülőként!

A times.com cikke felhívja a figyelmet, mire figyeljünk, hogy boldog pillanatokat, kellemes és szép emlékeket, valamint jó mintát adjunk a gyermekeinek.

1. BIZTONSÁGBAN ÉRZI-E MAGÁT MELLETTED?

2. KAP-E OSZTATLAN FIGYELMET VAGY NEM?

3. HOGYAN BESZÉL EGYMÁSSAL APA ÉS ANYA?

4. MILYENEK A FELÉJE ÉRKEZŐ MEGERŐSÍTŐ VAGY KRITIZÁLÓ MONDATOK?

5. VANNAK-E CSALÁDI SZOKÁSOK?

1. BIZTONSÁGBAN ÉRZI-E MAGÁT MELLETTED?

Minden gyermek vágyik a biztonságra. Ha rémálmok gyötrik, át kell ölelni és vigasztalni őket, velük együtt elkergetni az ágy alatti szörnyeket. Erre biztosan emlékezni fognak, de arra is, ha apa vagy anya haragja az a „szörny”. Nem vagyunk érzések nélküli robotok, a türelmünk is véges, az élet ilyen, de ezekben a helyzetekben is próbáljuk megőrizni a tartásunkat, hogy a gyermekeinknek ne kelljen félnie tőlünk.

2. KAP-E OSZTATLAN FIGYELMET VAGY NEM?

A gyermekek a szeretetet a rájuk fordított minőségi időben mérik. Azok az emlékek örökre velük maradnak, amikor együtt labdáztok, kirándultok vagy a trambulinon ugráltok. Játsszunk velük, amíg lehet. Szakítsunk minden nap egy kis időt egymásra! Tanuljunk meg úgy élni, ahogy a dánok, figyeljünk az együtt töltött, minőségi MI-időre!

happy.jpg

3. HOGYAN BESZÉL EGYMÁSSAL APA ÉS ANYA?

Ha a szeretetről és az emberi kapcsolatokról van szó, a gyerekek javarészt abból a mintából indulnak ki, amit a szüleiktől látnak. Mutassunk nekik olyan házasságot, olyan szerelmet, amilyenre ők is vágyhatnak, amiért érdemes „megdolgozniuk”. Nyújtsunk nekik biztos hátteret azáltal is, hogy látják elkötelezettek vagyunk a kapcsolatunkban, és szeretjük, tiszteljük a párunkat.

4. MILYENEK A FELÉJE ÉRKEZŐ MEGERŐSÍTŐ VAGY KRITIZÁLÓ MONDATOK?

Sokat hallunk arról, mennyire meghatározóak a gyermekévek. Ezek a tapasztalatok az alapjai a szokásainknak, érzelmi világunknak és a magunkról alkotott képünket is nagymértékben formálják. Nem mindegy mit és hogyan mondunk a gyerekeknek. Szülőként a feladatunk, hogy korlátokat szabjunk, és a (mi világképünk szerinti) helyes útra neveljük őket, de közben soha ne felejtsük el, hogy mindezt szeretettel, bátorítással és pozitív hozzáállással tegyük.

5. VANNAK-E CSALÁDI SZOKÁSOK?

A gyerekek szeretik a meglepetéseket, új kalandokat, de ami biztonságot ad nekik az a következetesség és előreláthatóság. Mindig szeretettel emlékeznek majd vissza a jó hangulatú hétvégi programokra, közös „kreatívkodásra” vagy filmnézésekre, színházi élményekre, családi kirándulásokra, a karácsonyi és a születésnapi szokásokra. Mindenre, amit szívesen csinál együtt a család. Teremtsünk olyan rendszeres programokat, tradíciókat, amiket ők is továbbadhatnak a saját gyermekeiknek.

 

Nekem dolgom van a 2. ponttal. A fiam tegnap szólt rám, hogy tegyem már le a laptopot, és játsszunk.

 

És neked? 

Hogy érzed, van min változtatni a fenti pontok közül?

Ha van kedved, írd meg kommentben vagy e-mailben!

 

 

 

(Fotó: Pinterest)

 

Rizsányi Rózsa

szerkesztő, szövegíró

  

Ha tetszett a cikk, ajánlom még:

Hogyan neveljünk vidám és önbizalommal teli gyerekeket?

Tölts minőségi időt a pároddal is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr512177068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francekellregisztralni 2017.02.05. 09:44:05

Miert csak egy gyengem lehet?

FITmind 2017.02.05. 09:52:03

@Francekellregisztralni: Lehet(ne) több is. Sajnos ez a rendszer a szavazásnál csak egy választ enged.
-->
süti beállítások módosítása