Az öt leggyakoribb edzőtermi tévhit

2017. szeptember 02.

Ma már nagyon sok olyan fórum, női portál vagy magazin van, ahol szó esik a fogyásról és az edzésről. Egy kezdő vagy laikus számára nagyon nehéz ezt a rengeteg, sokszor ellentmondásos, információáradatot értelmezni, és kiszűrni a lényeget.hajnifocimkicsi.jpg

Úgy döntöttem, segítségként, tisztázom az öt leggyakoribb tévhitet.

 

1. Túl izmos leszek!

Sok nőtől hallom:

„Nem szeretnék túl nagy súlyokkal dolgozni, mert túl izmos leszek. Félek, hogy, túl nagy izmaim lesznek vagy férfias lesz a testalkatom.”

Nos, megragadom az alkalmat, és megnyugtatok mindenkit, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Azok a fitnesz modellek, testépítő nők és férfiak, akiket a magazinokban, reklámokban és interneten látsz, életvitelszerűen űzik ezt a sportot. Felépített, komplex rendszerben, tudatosan végzik az edzéseket és a diétát. Tehát az átlagosnál jóval többet és jóval keményebben edzenek. Étkezéseiket a szervezetük számára a legideálisabban összeállítva, grammra, időre beállítva tervezik.

Szóval, teljesen felesleges attól tartanod, hogy a te izomzatod is hipp-hopp megnő a súlyzós edzésektől. Ettől egy pillanatig se tarts, de számolj azzal, hogy erősebb, ügyesebb és kitartóbb leszel tőle. Szebb lesz a testtartásod, tónusosabb lesz a tested és az izmaid, gyorsabb lesz az anyagcseréd, fittebb és energikusabb leszel.

Egy súlyzós edzés során jóval több energiára lesz, szüksége a szervezetednek mintha csak simán kardióznál, ergo több zsírt is fogsz égetni. Éppen ezért az izmok erősítése fontos része egy fogyasztó edzésprogramnak  is. 

 

2. Nem kell kardióznom, mert nem akarok sokat fogyni!

Nos, ez a másik véglet. Ez a nézet legalább annyira nem állja meg a helyét, mint az a gondolat, hogy nem akarok túl izmos lenni.

Az igazság az, hogy a kiegyensúlyozott fejlődéshez mindkettőre ugyanakkora szükség van.

A kardió edzések lényege, hogy a szívet, a keringési- és légző rendszert, vagyis az általános állóképességet fejlessze.

Ameddig a fizikai állapotod valamilyen okból kifolyólag gyengébb (egészségügyi probléma vagy rossz életvitel miatt), addig az intenzívebb edzések kockázatosak és kivitelezhetetlenek is egyben.

Nagyon fontos, hogy fokozatosan vezessük be az edzésprogramba az aerob jellegű edzéseket, így kockázatmentesen fejlődhetünk és javíthatunk a fizikai állapotunkon.

 hajni_tornazik.jpg

 

3. Sok hasizom gyakorlatot csinálok, hogy lemenjen a pocakom. 

Nos, a sok hasizom gyakorlattól nem lesz se lapos, se kockás hasfalad. A hasizom gyakorlatokkal remekül lehet fejleszteni a törzsünk stabilitását, a tartásunkat, a hasizmaink mélységét, de nem tudjuk lefaragni a pocakunkról a zsírréteget.

Helyi zsírégetés nincs! A zsírszövet eltüntetésére a megfelelő intenzitású zsírégető edzésterv és a precízen betartott étkezés a megfelelő módszer.

4. Gyorsan lefogyok, mert…

A mert utáni rész igen eltérő, lehet esküvő vagy csak simán a strandszezon, de a válaszom minden esetben ugyanaz. Nem ajánlom!

Ugyanis ez egészségtelen és csak jojó effektushoz vezet. Ez azt jelenti, hogy amit gyorsan lefogytunk, azt gyorsan vissza is fogjuk hízni.

Persze, ha csak a kilókat nézzük, lehet fogyni akár rövidebb idő alatt is, de az egészen biztos, hogy ez nem minőségi fogyás lesz – vagyis nem a zsírtartalékokból fogsz veszíteni, hanem nagyrészt az izomzatodból. 

Egy olyan fogyókúra, amiben csak koplalsz és közben az inaktív életből hirtelen sportemberré válsz, minden lesz, csak eredményes, minőségi alakformálás nem. Legalábbis hosszú távon semmiképpen!

Ugyanis a szervezetedet ezzel arra figyelmezteted, hogy éhezel, ezért csak még jobban elkezdi majd tartalékolni a zsírszövetet. A már lelassult anyagcseréd még jobban lelassul, a zsír pedig marad, ugyanis az elsődleges energiaforrás nem a nehezen mobilizálható zsír, hanem a könnyen bontható izomszövet lesz.

Ahogy vége a csodafogyókúrának gyarapodik szépen tovább, még gyorsabban, mint a fogyókúra előtt. Ez lesz a valódi hatása a gyors fogyókúráknak.

Tehát, sokkal jobban jársz, ha kiegyensúlyozott étrendet követsz, és legalább hetente háromszor, ha megteheted edző felügyelete mellett, sportolsz.

Még egy fontos dolog: ha minőségi fogyásra vágysz, az étrendedből nem hiányozhat semmilyen létfontosságú tápanyag.

 hajni_izmoslab.jpg

  

5. Naponta 5-10 perc mozgás elég a változáshoz.

Csodazsírégetők, csodagyakorlatok, villámmódszerek stb. Biztosan hallottál róluk. Sőt, lehet hogy próbáltad is valamelyiket. akkor tudod jój, hogy mi a fájó igazság.

Az ilyen pikk-pakk, hipp-hopp módszerek, amik szinte semmi befektetett munkával, de csodás eredményekkel kecsegtetnek, nem léteznek.

Természetesen vannak olyan feladatok, melyek valóban hatékonyabban formálják az izomzatot, komplexitásuk vagy a súly mérete miatt (például saját testsúlyos gyakorlatok). De olyan gyakorlat, ami önmagában csodás hasat, feneket vagy combot varázsol, sajnos nem létezik.

Ahhoz, hogy szép, formás, arányos testalkatot érjünk el, szükségünk van egy jól összeállított edzéstervre, amiben testalkatodhoz és a céljaidhoz igazítva, megfelelő arányban szerepelnek a törzsizomzatot és a felületes izmokat is erősítő, valamint nyújtó gyakorlatok. És persze a megfelelő intenzitású kardió edzések is.

Nem lehet elbliccelni a kemény munkát vagy a diétát, viszont megszeretni és motiváltan, szenvedéllyel végezni igen!

Azt javaslom, válasszuk inkább ezt az utat, és az eredmény nem marad el! 

Búcsúzom a heti motivációs idézettel.

Ne feledd: TE DÖNTESZ!  

A legnehezebb dolog mindig a döntés, a többi már csak kitartás dolga.

(Emelia Earhart)

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)

 

 

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket FacebookonInstagramon és Pinteresten!

 

fitmindpicilogo.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr9412797480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2017.09.02. 23:41:10

1-3-4 amit gyakran hallok de másik 2 is igaz.

2017.09.03. 09:59:27

A túlzott izomfejlődéstől rettegő nőkön tudok mosolyogni. Ha az izomépítés ilyen könnyen menne... Az ilyenek eljárnak Bikram jógázni meg pilatesra, aztán azt mondják, hogy jót edzettek, hisz bagyon megizzadtak. Ja, mivel egy jól felfűtött teremben vágják magukat pózokba.

Sequoyah 2017.09.03. 09:59:48

A gyors fogyashoz annyit, h legeloszor a viz megy e. Ez a merlegen jol nez ki, de meg a ruhamereten se sokat segit. Foleg azert, mert a viz az izombol tavozik. Tehat pont onnan ahonnan esztetikailag is meg kene tartani, pl kerek popo.

Marques 2017.09.03. 10:00:47

A 2-4-5-ös pontokhoz annyit, hogy sajnos a fogyás illetve az alakváltozás kb. csak 30%-ban függ a mozgástól, a maradék 70% az étrend és az étkezési szokás változtatáson múlik.

Mmarci 2017.09.03. 10:01:19

Lehet gyorsan és tartósan jól fogyni... én 105kg voltam logó hassal. 2 hét alatt egy 20-ast dobtam le. Spec diéta, semmi koplalás és minden nap 2 óra edzés. Tartom azóta is. 15 éve

Akármiértis 2017.09.03. 13:43:20

"Egy súlyzós edzés során jóval több energiára lesz, szüksége a szervezetednek mintha csak simán kardióznál, ergo több zsírt is fogsz égetni"

Súlyzós edzésnél nem az izmokban lévő glikogént használja a test elsőnek?

Úgy tudom azért, mert az izommunkához könnyebben felvehető energiaforrás mint a zsírraktár. Mivel nagyobb terhelésnek van kitéve a test, gyorsan kell hozzájutnia, így ezzel kezd a szervezet.

Aerob edzés, kardió is azért jobb fogyáshoz mert nem hirtelen energiafelvételre van szükség hozzá. Emellett pedig ha minimum 40 perces, akkor a test kénytelen a zsírtartalékokhoz is nyúlni.

Gekko 2017.09.03. 13:44:51

@Colonel H. Stinkmeaner: Vazz, a próbáld ki 1x egy profi oktatóvál, aztán megtudod, hogy hol nincsenek izmaid. A jóga, ha nem a woodoot nyomják, hanem a mozgást, akkor nagyon kemény tud lenni. Főleg a majom gyurmázósoknak, akik technogym gépek nélkül el nem tudnak képzelni egy edzést.

Gekko 2017.09.03. 13:45:17

@Mmarci: A gyors-lassú fogyás az egyénenként változik. Ökölszabálynak jó, amit a poster írt. Függ a genetikától, függ attól, hogy gyerekkortól tart e az elhízás, vagy egy sportos személy hízott-e el, függ attól is, hogy mióta túlsúlyos az egyén.

Ha van sport múltad, de valamin elcsúszol, akkor gyorsan le lehet dobni a felesleget, meg ugye könnyen jön vissza az izom is. De pl egy régóta letapadt zsír réteget, amihez nem vezetnek hajszálerek iszonyat nehéz eltüntetni szike nélkül.

Lady Scarlett 2017.09.03. 20:04:52

Szerintem tok jol le van irva a lenyeg. A gond csak az, hogy a gyokerseg (lasd, ultraszupergyors dietak, fogyaszto gyakorlatok, fogyibogyok) mindig hangosabb es sokkal tobb emberhez jut el mint a valodi, igazi informacio.

Lady Scarlett 2017.09.03. 20:05:14

@Gekko: ebben egyetertunk. Egyszer voltam noi jogan, izzadas es liheges nelkul ugy elfaradtam aznap, hogy 12 orat aludtam utana. Ha rendesen odafigyelve, koncentralva csinalod es nem lustizol, nagyon kemeny. Kozben nem veszed eszre, csak utolag amikor mar hazafele csoszogsz.

dr utcai arcos 2017.09.03. 21:17:10

@Mmarci: Gondolom 2 évet akartál írni? Mert 2 hét alatt NEM lehet. És elhitetni se próbáld.
-->
süti beállítások módosítása