Itt a tavasz, süt a nap. Könnyű, ízletes, friss, egészséges és nem utolsó sorban alakbarát ételekre vágyunk. Összegyűjtöttem nektek a 10 kedvenc palacsinta receptemet, hisz palacsintázni mindenki szeret. Öt édes és öt sós variációt válogattam, hogy mindenki találjon kedvére valót.
1. Zabpalacsinta
HOZZÁVALÓK:
(kb. 10 db palacsintára elég)
20 dkg zabpehelyliszt
3 dl mandulatej (más növényi tej vagy sima tej is jó)
2 dl szódavíz
2 db tojás
1 csipet só
0.5 dl szőlőmagolaj
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet, tejet, szódavizet, tojásokat, sót összekeverjük.
Az összekevert masszához adjuk az olajat.
Forró palacsintasütőben kisütjük.
2. Csokis-banános reform pancake
HOZZÁVALÓK:
(kb. 10-12 db palacsinta lesz)
1 nagy db banán
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 ek karobpor vagy natúr kakaópor
150 g zabpehelyliszt
1 ek vanília kivonat
1 db tojás
3 dl víz
20 g étcsokoládé
ELKÉSZÍTÉS
Egy tálban először összenyomkodjuk a banánt villával, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a vanília kivonatot, és a tojást, majd az egészet simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a kakaó- vagy karobport, a zabpehelylisztet, a vizet és a feldarabolt étcsokit, majd jól összekeverjük.
Egy serpenyőben, ha szükséges, egy késhegynyi kókuszolajat olvasztunk, és belekanalazunk egy adag masszát (alacsony lángon sütjük).
Amikor kis buborékos a teteje, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Ebből az adagból kb. 10-12 db kisebb amerikai palacsinta lesz.
3. Banános paleocsinta
HOZZÁVALÓK:
(4 db paleocsinta)
1 db banán (ne legyen zöldes, de plöttyedt se)
2 db tojás
serpenyő kikenéséhez kókuszzsír
extra: késhegynyi fahéj, vanília aroma, rumaroma
ELKÉSZÍTÉS
A tojást és a banánt jól dolgozzuk össze, én botmixert szoktam használni, de nem kell túl simára. Ebből kapunk egy viszonylag híg, de picit darabos tésztát.
A serpenyőt ecsettel kenjük ki kókuszzsírral, és öntsünk bele egyszerre annyi tésztát, hogy nagyobb tenyérnyire terjedjen szét, és kb. fél cm vastag legyen.
Közepes lángon süssük meg egyik oldalát pár perc alatt, majd ügyeskedve fordítsuk át valami spatulával, vagy csúsztassuk bele egy fedőbe és határozott mozdulattal fordítsuk vissza a serpenyőbe, és süssük meg a másik felét is.
4. Rost palacsinta
HOZZÁVALÓK:
(teljesen szénhidrát mentes 3-4 db palacsintához)
10gr NoCarb rost sütőmix
10gr szőlőmagolaj
2 tojás
150ml bubis víz
só, édesítő
ELKÉSZÍTÉS
Mindent dolgozz össze, hagyd egy 5-10 percet pihenni. Majd felhevített kókuszolajozott serpenyőben közepes lángon, türelmesen süssd ki, akár a hagyományos palacsintát.
5. Proteines mini palacsinták
HOZZÁVALÓK:
(szénhidrátmentes, fehérjedús 5-6 db pici palacsinta lesz)
3 db tojásfehérje (vagy ha nem zavar a sárgája, akkor 2 pici tojással helyettesítsd)
40 g protein por
kb. 2 dl ásványvíz
kókuszolaj serpenyő kikenéséhez
ELKÉSZÍTÉS
A tojásfehérjéket picit felverjük, majd hozzákeverjük a protein port és a vizet. A serpenyőt kikenjük egy pici kókuszolajjal, és szépen belecsurgatjuk a tésztát.
Alacsony lángon süssük! Itt is várjuk meg, még a széle megsül, és lapos kanállal könnyen alányúlva át tudjuk fordítani. Óvatosan, mert szakad!
6. Amerikai palacsinta hajdinalisztből
HOZZÁVALÓK:
(9-10 db lesz)
30 dkg hajdinaliszt
0.5 csomag sütőpor
2 ek lenmag
1 kávéskanál só
2 dl növényi tej
0.5 dl szőlőmag olaj
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet, sót, lenmagot és sütőport összekeverjük.
Több részletben hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük.
Közepes hőfokon egy 18 cm átmérőjű, teflon serpenyőben egy kis evőkanál olajat felmelegítünk. Beleöntünk 3/4 merőkanál tésztát.
Három percig sütjük, spatulával alányúlunk, és megfordítás után további egy percig sütjük. Minden egyes palacsinta előtt egy evőkanál olajat teszünk a serpenyőbe.
7. Spenótos palacsinta
HOZZÁVALÓK:
(4 db palacsinta lesz belőle)
40 dkg spenót
2 db tojás
4 evőkanál zabpehelyliszt
4 dl növényi- vagy sima tej
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek szőlőmagolaj
ELKÉSZÍTÉS
Forró, sós vízben megfőzzük a spenótot leszűrjük, kihűtjük.
A tojásokkal, a liszttel, a tej felével, a fokhagymával botmixer segítségével homogénre keverjük. Sózzuk, borsozzuk.
A maradék tejjel sűrű palacsinta-tésztát keverünk. Palacsinta-sütőben 4 palacsintát sütünk.
8. Sós reggeli palacsinta
HOZZÁVALÓK
(10-15 db palacsinta várható belőle)
1 tk szőlőmagolaj
10 dkg mexikói zöldségkeverék
10 dkg sonka
10 dkg zabpehelyliszt
15 dkg barnarizs liszt
1 tk szódabikarbóna
0,5 tk só
1 tojás
2 ek napraforgó olaj
3,5 dl joghurt
szőlőmagolaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A felhevített olajon pároljuk puhára a zöldséget csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott sonkát, hogy átmelegedjen. Ha levet engedett, akkor azt öntsük le róla.
A liszteket keverjük el a sóval és a szódabikarbónával. A tojást kicsit verjük fel, majd öntsük a liszthez az olajjal és a joghurttal. Lazán keverjük el. Egy serpenyőt vékonyan kenjünk ki szőlőmagolajjal, közepestől kicsit kisebb lángon hevítsük fel. 3 ek masszát öntsünk bele, a tetejét szórjuk meg a zöldségkeverékkel. 2-3 perc elteltével emeljük meg az oldalánál, hogy lássuk, megpirult-e? Ha igen, akkor lapáttal nyúljunk az egész palacsinta alá, és egy gyors mozdulattal fordítsuk meg. A másik oldalnak már csak 1-2 perc kell.
A többi tésztával hasonlóan járunk el, és minden adag előtt olajozzuk ki a serpenyőt.
9. Sós túrópalacsinta
HOZZÁVALÓK
(2 db, nagy palacsintára elegendő)
100 g sovány túró
90 g zabpehelyliszt
1 csipet só
40 g joghurt
3 db tojás
2 ek petrezselyem (apróra vágott)
2 ek szőlőmagolaj
ELKÉSZÍTÉS
A túrót, lisztet, sót, tejet, tojásokat és az apróra vágott petrezselymet simára keverjük. 30 percig állni hagyjuk, hogy a liszt megduzzadjon.
Az olajat 28 cm átmérőjű serpenyőben felforrósítjuk, 2 palacsintát sütünk (oldalanként 2-2 perc). Megtöltjük, feltekerjük, és tálaljuk.
10. Sós szénhidrátmentes palacsintalepények
HOZZÁVALÓK
(6 darabhoz)
45 g Rost sütőmix (vagy bambuszrost mix)
2 nagy tojás
6 g sütőpor
1 csipet só
bors
10 g kókuszzsír olvasztva
bubis víz és kókusztej összesen kb. 2,5dl
ELKÉSZÍTÉS
A hozzávalókat összekevertem, és a felmelegített serpenyőbe plecsniket tettem, melyeket nedves palacsinta fordító lapáttal ellapítgattam. Mindkét oldalukat kisütöttem.
Jó palacsintázást!
Bablena Hajnalka