Top 10 egészséges palacsinta recept

2016. április 22.

Itt a tavasz, süt a nap. Könnyű, ízletes, friss, egészséges és nem utolsó sorban alakbarát ételekre vágyunk. Összegyűjtöttem nektek a 10 kedvenc palacsinta receptemet, hisz palacsintázni mindenki szeret. Öt édes és öt sós variációt válogattam, hogy mindenki találjon kedvére valót.

how-to-make-pancakes.jpg

1. Zabpalacsinta

HOZZÁVALÓK:

(kb. 10 db palacsintára elég)

20 dkg zabpehelyliszt

3 dl mandulatej (más növényi tej vagy sima tej is jó)

2 dl szódavíz

2 db tojás

1 csipet só

0.5 dl szőlőmagolaj


ELKÉSZÍTÉS

A lisztet, tejet, szódavizet, tojásokat, sót összekeverjük.

Az összekevert masszához adjuk az olajat.

Forró palacsintasütőben kisütjük.

 

2. Csokis-banános reform pancake

HOZZÁVALÓK:

(kb. 10-12 db palacsinta lesz)

1 nagy db banán

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 ek karobpor vagy natúr kakaópor

150 g zabpehelyliszt

1 ek vanília kivonat

1 db tojás

3 dl víz

20 g étcsokoládé

ELKÉSZÍTÉS

Egy tálban először összenyomkodjuk a banánt villával, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a vanília kivonatot, és a tojást, majd az egészet simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a kakaó- vagy karobport, a zabpehelylisztet, a vizet és a feldarabolt étcsokit, majd jól összekeverjük.

Egy serpenyőben, ha szükséges, egy késhegynyi kókuszolajat olvasztunk, és belekanalazunk egy adag masszát (alacsony lángon sütjük).

Amikor kis buborékos a teteje, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Ebből az adagból kb. 10-12 db kisebb amerikai palacsinta lesz.

pancake.jpg


3. Banános paleocsinta

HOZZÁVALÓK:

(4 db paleocsinta)

 1 db banán (ne legyen zöldes, de plöttyedt se)

2 db tojás

serpenyő kikenéséhez kókuszzsír

extra: késhegynyi fahéj, vanília aroma, rumaroma

ELKÉSZÍTÉS

A tojást és a banánt jól dolgozzuk össze, én botmixert szoktam használni, de nem kell túl simára. Ebből kapunk egy viszonylag híg, de picit darabos tésztát.

A serpenyőt ecsettel kenjük ki kókuszzsírral, és öntsünk bele egyszerre annyi tésztát, hogy nagyobb tenyérnyire terjedjen szét, és kb. fél cm vastag legyen.

Közepes lángon süssük meg egyik oldalát pár perc alatt, majd ügyeskedve fordítsuk át valami spatulával, vagy csúsztassuk bele egy fedőbe és határozott mozdulattal fordítsuk vissza a serpenyőbe, és süssük meg a másik felét is.

 

4. Rost palacsinta

HOZZÁVALÓK:

(teljesen szénhidrát mentes 3-4 db palacsintához)

10gr NoCarb rost sütőmix

10gr szőlőmagolaj

2 tojás

150ml bubis víz

só, édesítő

pancakes-1536x1024.jpg


ELKÉSZÍTÉS

Mindent dolgozz össze, hagyd egy 5-10 percet pihenni. Majd felhevített kókuszolajozott serpenyőben közepes lángon, türelmesen süssd ki, akár a hagyományos palacsintát.

 

5. Proteines mini palacsinták


HOZZÁVALÓK:

(szénhidrátmentes, fehérjedús 5-6 db pici palacsinta lesz)


3 db tojásfehérje (vagy ha nem zavar a sárgája, akkor 2 pici tojással helyettesítsd)

40 g protein por

kb. 2 dl ásványvíz

kókuszolaj serpenyő kikenéséhez

 ELKÉSZÍTÉS

A tojásfehérjéket picit felverjük, majd hozzákeverjük a protein port és a vizet. A serpenyőt kikenjük egy pici kókuszolajjal, és szépen belecsurgatjuk a tésztát.

Alacsony lángon süssük! Itt is várjuk meg, még a széle megsül, és lapos kanállal könnyen alányúlva át tudjuk fordítani. Óvatosan, mert szakad!


6. Amerikai palacsinta hajdinalisztből

HOZZÁVALÓK:

(9-10 db lesz)

30 dkg hajdinaliszt

0.5 csomag sütőpor

2 ek lenmag

1 kávéskanál só

2 dl növényi tej

0.5 dl szőlőmag olaj


ELKÉSZÍTÉS

A lisztet, sót, lenmagot és sütőport összekeverjük.

Több részletben hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük.

Közepes hőfokon egy 18 cm átmérőjű, teflon serpenyőben egy kis evőkanál olajat felmelegítünk. Beleöntünk 3/4 merőkanál tésztát.

Három percig sütjük, spatulával alányúlunk, és megfordítás után további egy percig sütjük. Minden egyes palacsinta előtt egy evőkanál olajat teszünk a serpenyőbe.


7. Spenótos palacsinta

HOZZÁVALÓK:

(4 db palacsinta lesz belőle)

 40 dkg spenót

2 db tojás

4 evőkanál zabpehelyliszt

4 dl növényi- vagy sima tej

2 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 ek szőlőmagolaj

 ELKÉSZÍTÉS

Forró, sós vízben megfőzzük a spenótot leszűrjük, kihűtjük.

A tojásokkal, a liszttel, a tej felével, a fokhagymával botmixer segítségével homogénre keverjük. Sózzuk, borsozzuk.

A maradék tejjel sűrű palacsinta-tésztát keverünk. Palacsinta-sütőben 4 palacsintát sütünk.

pali.jpg


8. Sós reggeli palacsinta

HOZZÁVALÓK

(10-15 db palacsinta várható belőle)

1 tk szőlőmagolaj

10 dkg mexikói zöldségkeverék

10 dkg sonka

10 dkg zabpehelyliszt

15 dkg barnarizs liszt

1 tk szódabikarbóna

0,5 tk só

1 tojás

2 ek napraforgó olaj

3,5 dl joghurt

szőlőmagolaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

A felhevített olajon pároljuk puhára a zöldséget csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott sonkát, hogy átmelegedjen. Ha levet engedett, akkor azt öntsük le róla.

A liszteket keverjük el a sóval és a szódabikarbónával. A tojást kicsit verjük fel, majd öntsük a liszthez az olajjal és a joghurttal. Lazán keverjük el. Egy serpenyőt vékonyan kenjünk ki szőlőmagolajjal, közepestől kicsit kisebb lángon hevítsük fel. 3 ek masszát öntsünk bele, a tetejét szórjuk meg a zöldségkeverékkel. 2-3 perc elteltével emeljük meg az oldalánál, hogy lássuk, megpirult-e? Ha igen, akkor lapáttal nyúljunk az egész palacsinta alá, és egy gyors mozdulattal fordítsuk meg. A másik oldalnak már csak 1-2 perc kell.

A többi tésztával hasonlóan járunk el, és minden adag előtt olajozzuk ki a serpenyőt.

 

9. Sós túrópalacsinta

HOZZÁVALÓK

(2 db, nagy palacsintára elegendő)
100 g sovány túró

90 g zabpehelyliszt

1 csipet só

40 g joghurt

3 db tojás

2 ek petrezselyem (apróra vágott)

2 ek szőlőmagolaj

 ELKÉSZÍTÉS

A túrót, lisztet, sót, tejet, tojásokat és az apróra vágott petrezselymet simára keverjük. 30 percig állni hagyjuk, hogy a liszt megduzzadjon.

Az olajat 28 cm átmérőjű serpenyőben felforrósítjuk, 2 palacsintát sütünk (oldalanként 2-2 perc). Megtöltjük, feltekerjük, és tálaljuk.

 

10. Sós szénhidrátmentes palacsintalepények

HOZZÁVALÓK

(6 darabhoz)

45 g Rost sütőmix (vagy bambuszrost mix)

2 nagy tojás

6 g sütőpor

1 csipet só

bors

10 g kókuszzsír olvasztva

bubis víz és kókusztej összesen kb. 2,5dl

ELKÉSZÍTÉS

A hozzávalókat összekevertem, és a felmelegített serpenyőbe plecsniket tettem, melyeket nedves palacsinta fordító lapáttal ellapítgattam. Mindkét oldalukat kisütöttem.

 

Jó palacsintázást!



Bablena Hajnalka



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr38655942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása