TÓCSNI egészség-és alakmegőrző módra

2016. május 20.
Ha valami könnyen elkészíthetőre, finomra és laktatóra vágytok, ami még egészséges és alakbarát is, ajánlom a tócsnit. Most azt kérdezhetitek, hogy lesz egy tócsni egészséges és alakbarát...
Elárulom: mert az alapanyagokra és az elkészítés módjára odafigyelünk. Ma sütőben készítünk CUKKINI tócsnit, HAMIS TARTÁRRAL.
zoldseges-tocsni-1500x550.jpg

Cukkini tócsni - HOZZÁVALÓK

3 db tojás
25g no carb liszt
2 ek vega mix sómentes zöldség granulátum
1 ek útifű maghéj
1 csipet himalája só
1 dl víz
2 db kisebb cukkini hámozva reszelve

​​ELKÉSZÍTÉS:

Mindent jó alaposan összekeverünk, kivéve a cukkinit. Ha homogén, sűrű palacsintatészta állagú az alap, akkor adjuk hozzá a reszelt cukkinit.
Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra.
Szilikon- vagy sütőpapírt teszünk egy nagy tepsibe. Kis lapos halmokat rakunk egymás mellé a masszából és 15-20 perc alatt megsütjük!

Én görögjoghurtból készítettem mellé HAMIS TARTÁRT:
1,5 dl Görögjoghurt
1 tk eritrit
1 csipet só
1 naaaagy csipet bors
1 piciny pirospaprika
Pár csepp citromlé

Jól krémesre kevertem a fűszerekkel a joghurtot, és ezzel tálaltam a cukkini tócsnit.
Mennyire finom ez így együtt, és nem is olyan kalóriadús!
Jó étvágyat hozzá!
tocsni.jpg
Bablena Hajnalka
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr48735560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.05.23. 10:02:12

tojást nem szabad a tócsiba rakni. egyrészt minek, másrészt felesleges, harmadrészt finomabb anélkül :)

FITmind 2016.05.23. 10:03:20

@endike: Köszönjük a hozzászólást! Kipróbáljuk! :-)

Attilajukkaja 2016.05.23. 11:17:28

Most, hogy kiderult, a parom (56) cukra nem teljesen normalis, nagyon kezdtem odafigyelni az etelek GI (glikemias index) es GL (glikemias load/terheles) ertekeire. Hazankban egy regebbi statisztika alapjan legalabb fel millio cukorbeteg ember el, de a szamuk egyre novekszik. Nem beszelve arrol, hogy sokan nem is tudjak magukrol, hogy azok. Vagyis a valos cukorbetegek szama valoszinuleg a duplaja mara. Nem akarok belemenni abba, hogy a kozegeszsegugynek mennyi feladata lenne ezen a teren, foleg az oktatasban, felvilagositasban es az ezzel jaro politikai/lobbi harcban, csak orulok annak, hogy ratalaltam erre a blogra.
A fogyni vagyok szama sem kicsi. Mert az elhizas is komoly egeszsegugyi riziko. (Magam is tulsulyos vagyok.)
Vagyis ennek a blognak nagyon is van letjogosultsaga!
[Nem a szerzonek, hanem egyes olvasoknak irom picit leegyszerusitve, hogy a GI a szenhidratok veraramba kerulesenek a sebesseget jelzi, a GL pedig az ossz szenhidrat fogyasztast.]

FITmind 2016.05.23. 11:30:42

@Attilajukkaja: Köszönjük a hasznos és elismerő hozzászólást!
Igen, nagyon sok tennivaló lenne a felvilágosítással kapcsolatban az oktatásban. Azon vagyunk, hogy egyre több egészséges receptet és mozgással kapcsolatos írást közöljünk, mert nagyon fontosnak tartjuk a MEGELŐZÉST.
A későbbiekben pedig szeretnénk eljutni az iskolákba is, hogy megismertessük és szerettessük a gyermekekkel (hisz ők a jövő nemzedék) az egészséges táplálkozást/ mozgást/ gondolkodást, mert hisszük, hogy így egy BOLDOGABB életet élhetnek majd.
Addig is a FITmind blogon mutatunk be a témával kapcsolatos helyeket, könyveket és példaértékű embereket/ családokat, akik már sok tekintetben az egészségtudatos élet útjára léptek.

Attilajukkaja 2016.05.23. 11:59:38

"A későbbiekben pedig szeretnénk eljutni az iskolákba is"
Errol Jamie Oliver probalkozasa jut eszembe a sulikban, amit nem tul jol fogadott a tarsadalom. Igaz, o nem egy leegyszerusitett "sotlanitani/cukortalanitani" gyakorlattal allt elo, hanem egy sokkal komlexebb, izletesebb verzioval. Megsem fogadtak jol. Az is igaz, hogy ott valoszinuleg nem annyi az ehezo ovodas, iskolas, mint nalunk. Nem ismerem az ottani statisztikakat, de itthon meg az is gond, hogy a gyerekek egyaltalan enni kapjanak, AKARMIT!
Ettol fuggetlenul, tenyleg jo lenne, ha eljutnatok az iskolakba es elkezdodne egy felvilagosito program!!! Nem tudom, erre mekkora az esely a diakok mostani leterheltsege mellett.

FITmind 2016.05.23. 12:17:48

@Attilajukkaja: Oh igen, sajnos itthon sokan éheznek :( Nagyobb összefogásra és segítségre lenne szükség ezen a téren is!
Valóban rendkívül leterheltek a gyerekek. Meglátjuk, tapasztaljuk majd mindezt, hisz szeptemberben lesz elsős a kisfiam, és akkor kiderül, mire lesz erőnk és időnk...

Attilajukkaja 2016.05.23. 12:58:11

@FITmind:
"Nagyobb összefogásra és segítségre lenne szükség"
Ez a lenyeg. Ha ez meglenne, sok minden jobban menne. Mint mondtam, nem akarok ebbe belemenni, hacsak te ne akarod. :o)
Csak a jokivansagomat tudom neked tovabbitani a gyerkocoddel kapcsolatban!
Es meg egyszer koszonom a receptet.

FITmind 2016.05.23. 13:02:17

@Attilajukkaja: Én sem szeretnék ;-)
Nagyon szépen köszönjük! Viszont a legjobbakat! :-)
Lesz még sok recept, és izgalmas írás!
-->
süti beállítások módosítása