Így lehetünk azonnal boldogabbak!

Tudományosan igazolt módszerek

2020. július 03.

Az optimisták gyakrabban néznek felfelé; egy apró szokás megváltoztatásával is boldogabbak lehetünk. Ezek a tudományosan igazolt praktikák segíthetik a mindennapjainkat. happy_index.jpg

Mindannyian vágyunk a boldogságra. Örök kérdés, hogy a boldogság csak úgy (véletlenül) jön az emberek életébe, vagy tudatosan is dolgozhatunk rajta?

David Niven, boldogságkutató több könyvet is megjelentetett a témában. Sokéves tudományos kutatómunka eredményét foglalja össze, és adja át a nagyközönségnek a hétköznapokban is alkalmazható boldogság praktikák formájában.

Íme néhány érdekesség és ízelítő egy vele készült interjúból.

Tudományosan bizonyított, hogy így lehetünk azonnal vidámabbak és hosszú távon boldogabbak.

 

Változtassunk a szokásainkon

Kutatások bizonyítják, hogy ha a szokásainkon gyakran tudunk változtatni, akkor pozitívabban állunk az élethez, és még a kreativitásunknak is jót tesz. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egyszerű hétköznapi rutinok átmeneti feladása is segít. Például, ha nem minden egyes nap ugyanazon az úton megyünk munkába, vagy nem ugyanazon a helyen ebédelünk.

Az optimisták felfelé néznek

Az optimisták úgy sétálnak az utcán, hogy több időt töltenek azzal, hogy felfelé nézzenek, mint lefelé. A pesszimisták ezzel szemben javarészt a földre szegezik a tekintetüket. Ez befolyásolja az érzelmi világukat. A pesszimisták leggyakrabban a cipőjük orrát látják, míg az optimisták az ég felé nyitnak, megadják maguknak a lehetőséget, hogy észrevegyék a szépet. A döntés a kezünkben van: bárki nézhet felfelé!

smile2.jpg

Szükségünk van az emberi kapcsolatokra

Tudományosan bizonyított, hogy mindenkinek szüksége van (pozitív) megerősítésre. Az emberi kapcsolatoknak, melyekből ez a megerősítés érkezhet, sok formája létezik. Van aki nagyon szerencsés, mert ott áll mögötte egy támogató család, vagy a barátai, de a legapróbb emberi visszajelzések is igazán boldoggá tehetnek bennünket. David Niven szerint a következő apró, kis kedvességek is sokat adhatnak: például, ha kinyitjuk az ajtót egy idősebb hölgy számára, átadjuk a helyünket a buszon, átengedünk egy gyalogost a zebrán stb. Megerősítenek bennünket afelől, hogy jó emberek vagyunk, és ez boldoggá tehet bennünket.

Ne csak az aktuális „rosszra” koncentráljunk

Gyakori hibánk, hogy hajlamosak vagyunk az aktuális kellemetlen helyzetünkbe beleragadni, és nem figyelembe venni az általános körülményeinket. Például, ha dugóban ülünk, másra sem tudunk gondolni, csak arra, hogy mennyire szerencsétlenek vagyunk, elkésünk, már megint velünk történik ez… A boldogságot választó emberek ettől el tudnak vonatkoztatni, és nem hagyják, hogy a mindennapos kellemetlenségek – amelyek egyébként mindenkit érintenek – beszippantsák őket és elrontsák a napjukat.

A boldog emberek is dugóba kerülnek, vannak kiállhatatlan munkatársaik, az ő életük sem csupán rózsaszín ködfelhő, és nem vigyorognak egész nap. Egyszerűen arról van szó, hogy olyan látásmóddal rendelkeznek, amely nem korlátozza őket. El tudnak tekinteni a pillanatnyi frusztrációktól, és az általános jóllétükre koncentrálnak. Például arra, hogy hálásak, amiért van munkájuk, támogató családjuk vagy mert egészségesek.

smile.jpg

A boldog ember annak születik, vagy tudatosan dolgozik az érzésein?

A szakember szerint a válasz: is-is. Vannak, akik a génjeikben hordozzák az optimizmust, van akinek segít a pozitív (családi) háttér, de a jó hír az, hogy a boldogságunk tőlünk is függ, azaz tanulható.

Ahogy egyre okosabbá, bölcsebbé válnak az emberek, látják hogyan működik ez az élet nevű játék. Vannak benne fentek és lentek is, és ha lent vannak nem szabad feladni. Meg tudják tanulni azt a hozzáállást, életszemléletet, amivel boldogabbá válnak, amivel szebbnek lehet látni a világot.

Nagyon sok szakember és híresség vallja, hogy ha lehangoltak, tudatosan küzdenek ellene. Vannak kedvenc filmjeik, zenéik, könyveik. Barátokkal találkoznak, szórakozni mennek vagy kirándulni... Kinek, mi hozza vissza a jókedvét. Nálam a Friends (Jóbarátok) című sorozat, valamint a családommal és a barátaimmal töltött idő a legjobb gyógyszer.

És nálatok?

 

Forrás: Something You Should Know Podcast

 

Rizsányi Rózsa

Tartalommarketing, PR és kommunikáció

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)

 

Még több cikk BOLDOGSÁG témában:

Hogyan nevelnek önbizalommal teli és vidám gyerekeket a világ legboldogabb országában? 

Van öt boldogságizmod, mozgasd meg őket rendszeresen!

A világ egyik legsikeresebb modellje állítja, ez a tartalmas élet titka

 

Ha érdekel még több érdekes, hasznos és motiváló podcast, ajánlom az alábbi cikkeket is!

8 podcast, ami biztosan jobbá teszi az életed!

11+1 podcast, ami megváltoztatja az életed

 

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ,

kövess bennünket FacebookonInstagramon és Pinteresten!

 

fitmindpicilogo.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr9315979890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása