Félni kell az olajoktól, vagy bátran fogyaszthatjuk őket? A jó zsírok egészségesek, ez már biztos, de beleférnek-e egy zsírégető diétába?
Aki követ, tudja, hogy én a fehérje diétában hiszek. Az izomépítéshez a protein elengedhetetlen. Szénhidrátra is szükség van, például fogyasztok zabpelyhet, zöldségeket, rostokat és egy kis gyümölcsöt. Az egészségesebb lisztek is bekerülnek az étrendembe, de csak kis mértékben.
Mi a helyzet a zsírokkal / olajokkal? Én kevés zsírt viszek be a szervezetembe. Törekszem arra, hogy ebből minél több jó zsír legyen. (Nem térnék ki arra, mik a jó és rossz zsírok, kiváló forrás erre pl. a Wikipédia. Olvassatok utána, érdemes.)
Azt, hogy a fehérje diétába milyen arányaban kerül be a zsír és a szénhidrát, mindenki eldöntheti - egyedül vagy tanácsadó segítségével. Ez attól függ, mit tud könnyebben, kényelmesebben beiktatni; mit szeret jobban; milyen az egészségügyi állapota stb. Egy a lényeg, az előre meghatározott kalóriamennyiséget ne lépjük túl!
Én mindenképpen javaslom a szénhidrátot azoknak, akik aktívan sportolnak, de ez nem azt jelenti, hogy a jó zsírokat teljesen hanyagolni kell. Ajánlom őket, de csak kis mennyiségben.
A vitaminok felszívódásában nagy szerepük van. Az agyi kapacitás növelésében is segítenek, sőt a zsírégetésben is, ha megfelelően használják. A legnagyobb kedvenc az extra szűz kókuszolaj, amiből a szakértők szerint napi két evőkanállal is bátran fogyaszthatunk, ha eszünk mellé sok-sok zöldséget. Tehetünk a reggeli müzlinkbe és a kávéba is.
Tehát, a number one a kókuszolaj, de (be)mutatom a többi kedvencet is!
Kókuszolaj
92%-ban telített zsírokat tartalmaz, ezáltal szerkezete sokkal stabilabb, ellenállóbb a hővel szemben és a fénynek. A kókuszolaj zsírsavjai tehát nem képeznek sejtkárosító szabad gyököket és transzzsírt sem, vagyis lassítható az öregedés folyamata és a ráncok is később jelennek meg.
Többek közt vírus, baktérium és gombaölő, anyagcsere gyorsító. A kókuszolajnak a fele laurinsav, ami védi a szervezetet a kórokozókkal szemben, így erősíti az immunrendszert és fokozza a szervezet ellenálló képességét. Ezenkívül a kókuszolaj kiváló antioxidánsként is működik: rengeteg E-vitamin található benne.
Gyümölcsökből származó olajak
Ezek közül érdemes megemlíteni a szőlőmagolajat. A szőlőmagból hidegen préselt olaj, kitűnő zöldségekhez, salátákhoz, sajtokhoz. A másik közkedvelt és legtöbb jótékony tulajdonsággal rendelkező az olívaolaj, mely a sajtolás eredményének, olajsavtartalmának, ízhatásának megfelelően az extra szűztől (hidegen sajtolt, első préselésből származó) a finomított, kevert olajokig sorolják, valamint rangsorolják is őket – úgy mint a borokat – ízük, színük, állaguk alapján. Legalkalmasabb saláták dressingjeként, falatkákra, tésztákra, kenyerekre csepegtetve használni. Magas hőfokon, bő olajban sült ételekhez azonban nem tanácsos olívaolajat használni.
Lenolaj
Az egyik legértékesebb és legegészségesebb hidegen sajtolt növényi olaj, mely Omega-3 zsírsavakban, E-vitaminban és Béta-karotinban gazdag. Főzéshez, olajban sütéshez egyaránt használható, körözöttel, sós túróval szintén kiváló, vagy turmixban elkavarva.
Előnyös élettani hatásai: koleszterin csökkentő, sejtvédő, anyagcsere gyorsító, edzések utáni izomfájdalom enyhítésében segít, agyműködést serkenti, csökkenti a katabolizmust (izom bontást), oxigénszállítást (tüdőből a véráramba) segíti, gyulladáscsökkentő hatású.
Szezámolaj
Ázsiai konyha egyik leggyakrabban használt alapanyaga. Magas kalciumtartalma mellett számos zsírban oldódó vitamint tartalmaz. Természetes antioxidánsokban, lecitinben, fehérjében egyaránt gazdag. Salátákhoz hidegen is adagolható, de jól tűri a magas hőmérsékletet, hirtelen pirított húsok, halak, zöldségek, egyaránt készülhet vele.
Tökmagolaj
A tökmagolaj magas szelén, valamint E-vitamintartalmának, többszörösen telítetlen zsírsavainak köszönhetően csodaszer. Magas vérnyomásos megbetegedések, prosztataproblémák kezelésében egyaránt bizonyított, sőt közismert immunerősítő. Salátákhoz, főtt tésztákhoz, pestókhoz is ideális.
Mogyoróolaj
Amerikai mogyoróból hideg sajtolással előállított, linolsavakban gazdag és közel 20%-ban tartalmaz telített zsírsavakat is. Rendkívül jól tűri a magas hőmérsékletet (akár 230 fokig is hevíthető), így grillezéshez, bő olajban sütéshez, wokban készült fogásokhoz is ideális.
Dióolaj
A hagyományos dióból nyert olaj saláták, pestók ízesítőjeként ideális. A jellegzetesen amerikai pekán- vagy hikoridióból készült hidegen sajtolt olaj rizsből készült fogásokhoz éppúgy tökéletes, mint halételekhez, salátákhoz vagy desszertekhez viszont itt érdemes megjegyezni, hogy akik dió vagy mogyoró allergiával küzdenek, ezeket az olajokat nélkülözni kényszerülnek.
Mandulaolaj
Jobbára édes, néha édes és keserű mandula keverékéből állítják elő. A halványszínű mandulaolaj néhány cseppje is tökéletesíthet egy paradicsomsalátát vagy spárgából készült fogást és amit még bónuszként kapunk ettől az olajtól, hogy nem csak ételekhez, de testápoláshoz is remek.
Fogyasszátok őket okosan, mindig figyelembe véve a kalóriabevitelt!
Az biztos, hogy szükség van rájuk. Sokkal olajozottabban mennek majd a dolgok, ha használjátok őket! :-)
(Források: Wikipédia, Peakshop.hu, mindbodygreen.com)
személyi edző és táplálkozási tanácsadó
bablena.hajnalka@gmail.com
Ha tetszett a cikk, ajánlom még ezeket is:
Itt mindent (l)ehet! Kókuszcsodák a Szelence Caféban.
Csak azt kend a bőrödre, amit meg is ennél! Isteni kókuszkozmetikumok!
Ha tetszett, amit olvastál, és úgy gondolod, hasznos lehet másoknak is, örülnénk a megosztásnak!
HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!
HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!
Kövess bennünket Facebookon, Instagramon és Pinteresten!