Így tanulj meg bármit gyorsabban és eredményesebben

2017. április 06.

Az iskolában egy csomó felesleges dolgot kell bemagolni ahelyett, hogy az életre készítenének fel. Szükség lenne kommunikációs és pénzügyi alapokra, önismeretre, sokkal több interakcióra és életszagú projektekre. És legfőképpen arra, hogy megtanítsanak bennünket tanulni!tanulas.jpg

A szülőkre marad a feladat, hogy a hiányzó űrt, a pozitív szemléletet és a különböző praktikákat átadjuk.

Ezt persze először nekünk kell valahogy elsajátítani. Sajnos kevesen születnek olyan családba, ahol kezdettől megkaphatják a bátorítást a kiteljesedéshez, eszközt a fejlődéshez és a motivációt a kitartáshoz.

Légy te a tanár és a tanuló!

Az élet egy örök tanulás. A kíváncsiság fiatalon és életben tart bennünket. A megszerzett tudást átadni is jó dolog. Egyrészt, mert mi magunk is sokkal jobban elsajátítjuk, miközben arra készülünk, hogy másokat megtanítsunk. Másrészt, sok embernek segítünk vele, de ha már egynek azért is megéri.

Ha az iskola nem is tanította meg, TE megtanulhatod, miként sajátíthatsz el bármit gyorsan és eredményesen. Ezt add át annak, akinek szerinted a leginkább szüksége van rá, legyen ez a gyermeked, a barátod, vagy az anyukád.

Gondold át, mit szeretnél most megtanulni?

Idegen nyelv, egy új tánc, lovaglás, marketing szakterület?

Mi a vágyad?

Legyél 25 vagy 45 éves, mindegy. A kor nem számít, soha nem késő! Ezt mondja a világhírű memória coach, Jim Kwik, akinek a módszerét bemutatom neked.

A gyors tanulás és a memóriafejlesztés nagy mestere

Jim Kwik arról híres, hogy előadásain száz nevet is képes megjegyezni.

Gyermekkorában érte egy baleset, aminek következtében agyi sérülést szenvedett, és tanulási problémái voltak. Ez késztette arra, hogy kutasson olvasson és tanuljon meg tanulni. Rájött a hatékony technikákra. Célja, hogy minél többen építkezhessenek ebből a tudásból. De figyelmeztet!

A megszerzett tudás, csak akkor hatékony, ha használod is!

Mi vesz rá, hogy használd?

A MOTIVÁCIÓ (legyen egy cél, amire vágysz, amiért érdemes küzdeni/tanulni)!

Az általa létrehozott iskola célja az agy kapacitásának maximális kiaknázása, a memória fejlesztése, a kreativitás növelése, gyors és hatékony problémamegoldás elérése, a motiváció életbentartása, és még sorolhatnám a sok hasznos dolgot. Majd inkább beszámolok a technikákról, tippekről és ötletekről.

kwik-brain-1490794235.jpg

Jöjjön a gyors és hatékony tanulása képlete! 

FAST = Felejtés + Aktiválás + Szituáció + Tanítás

 

1. Felejts el három dolgot:

- amit már tudsz a témáról

Ha van már előzetes tudásunk valamiről, hajlamosak vagyunk azt hinni, már megy nekünk. Így (tudatalatt) nem is vagyunk annyira nyitottak, ezért az új dolgok elsajátítása lassabban fog menni. Az agy akkor tud jó működni, ha teljesen nyitott, akárcsak az ejtőernyő.

- több dologra egyszerre fókuszálni

Ha a figyelem többfelé irányul, nem lehet gyorsan és eredményesen tanulni (pl. közben a gyerekekre figyelsz, tévét nézel stb.). A multitaskingot felejtsétek el! Az agynak komoly energiákra van szüksége az egyik feladatból a másikra való váltáshoz.

- a korlátaid

Sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy folyamatosan hangoztatják, hogy nem jó a memóriájuk vagy túl öregek már. Ha ezeket a korlátokat állandóan hangoztatjuk, velünk is maradnak. Ahogy írtam, Jim Kwik száz nevet vagy számot is képes megjegyezni, és nem azért, mert szuper képességekkel született, hanem azért, mert megtanulta a technikát.

2. Legyél AKTÍV

A megszerzett tudás csak akkor ér valamit, ha használjuk. Így van ez már a tanulási folyamatban is, használni kell az éppen megtanult tudást. Hogyan? Jegyzetelj, rajzolj, demózz, kérdezz. A lényeg, ne csak szemlélő legyél, hanem aktív résztvevő is.

3. Figyelj az érzelmi állapotodra

Nem is gondolnánk, hogy a tanulás közbeni körülményeink - különösen az érzelmi állapotunk - mennyire meghatározóak. Információ és érzelem együttesen járul hozzá ahhoz, hogy a tudás hosszú távon megmaradjon. Az iskolában – sajnos – a legtöbb dolgot unalmasan adták át, és így magoltuk be otthon. De ki a felelős a hangulatodért? TE magad! Változtass a körülményeken, tedd számodra izgalmassá, örömtelivé a tanulási folyamatot.

Vesd be minden érzékszerved! Ha táncolni jársz, halld meg a zenét, és élvezd, ne a lépéseken görcsölj. A nyelvtanulást is megfűszerezheted a kedvenc dalod megtanulásával, később filmnézéssel vagy könyvolvasással. Társíts minél több képet, hangot és illatot (vagyis emléket) ahhoz, amit meg kell tanulnod.  

4. Taníts

Úgy tanulj, mintha a tudást tovább kéne adnod. Ha megteheted, add is tovább. Minél érthetőbben, egyszerűbben tudod elmagyarázni, annál jobban mélyed el benned; és minél többször adod át, annál többször tanulod meg. 

Ez a FITmind blog ars poeticája is. Motiválni mindenkit a magunk vagy mások által megtapasztalt és megszerzett tudás átadásával. Legyünk együtt többek!

 

Ahogy ígértem, hozok még nektek hasznos tanácsokat, technikákat és trükköket, hogy az agyi kapacitásunkat teljes mértékben kihasználjuk.

Aki nem szeretne rá várni, mert felcsigázta a téma, már hallgathatja is Jim Kwik pár hete indított podcastját.

Ha bármilyen sikerélményetek lesz a jövőben, írjatok róla!

Én most kezdtem spanyolul tanulni és kizomba tánctanfolyamra járni a férjemmel. Majd beszámolok a fejleményekről. :-)

 

(Fotó: Pinterest) 

 

Rizsányi Rózsa

szerkesztő, szövegíró

 

 

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is:

A multitasking jó vagy rossz nekem?

11 + 1 podcast, ami megváltoztatja az életed

Jó nő egyenlő tudatos nő?

 

 

Ha tetszett, amit olvastál, és úgy gondolod, segíthetsz a cikkel másoknak, örülnénk a megosztásnak!

 

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ,

kövess bennünket Facebookon és Instagramon!

 

fitmindpicilogo.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr9012402691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása