11+1 podcast, ami megváltoztatja az életed

2017. február 09.

Minden túlzás nélkül állíthatom, ha rendszeresen hallgatod őket, másként nézel a világra, az emberekre és magadra.21ml-podcast-superjumbofocim.jpg

Röviden arról, mi az a podcast

A podcast az Ipod és a Broadcasting szavakból állt össze. Igen, ez is egy Apple találmány. Ahogy nőtt az Apple termékek népszerűsége, úgy nőtt a podcast csatornák száma is Amerikában. Ma már nehéz eligazodni a nagy podcast kavalkádban. A digitális térben egyre nő a szerepük és fontosságuk. A legnagyobb márkák (Ford, Microsoft) is hirdetési potenciált látnak bennük.

Hazánkban még nem annyira népszerű és elterjedt ez műfaj (sajnos). Pedig a podcastok segítenek egy témában elmerülni, sőt (jobb) szakértővé válni, mivel annyira célirányos a tartalom és jó a minőség - ideális esetben!

(Ezen az oldalon tájékozódhatsz a hazai podcastokról: podcasting.lap.hu)

Ha megtetszik valami, feliratkozhatsz a csatornára, mint egy hírlevélre. A podcast programok (legnépszerűbb: iTunes) lehetővé teszik, hogy több csatornára is feliratkozhass. Akkor hallgatod meg őket, amikor időd engedi.

A férjem fedezte fel először a „magabiztos férfivá” nevelő Art of Charm podcastot. Én is elkezdtem hallgatni, nem lettem a rajongója, már követője sem, de rengeteg ötletet adott, hogy merre tovább.

Az elmúlt két évben - bevallom - függő lettem. A számomra unalmas folyamatok – háztartás, főzés, esti sminklemosás – így nyertek új értelmet.

 

Mit nyersz, ha hallgatod a podcastokat?

- nyomon követheted a hobbid vagy a szakmád fejlődését

- nem maradsz le a legfrissebb információkról, trendekről

- elmélyült, részletes beszélgetéseket hallhatsz az általad kedvelt témá(k)ban a legnagyobb szakértőkkel

- motiválnak

- fejlesztik az angolod

- nem unatkozol mosogatás, vasalás vagy dugóban ülés közben

 

Kedvencek – témák szerint: 

MOTIVÁCIÓ

Lewis Howes: The School of Greatness

Az első nagy AHA-élményem ehhez a podcasthoz  kötődik. Itt kaptam csak rá az ízére. Alig vártam, hogy jöjjön a következő rész. Elsősorban azért, mert lelkesít. Másrészt, mert leesett, hogy én is ezt csinálom. Interjúkat készítek számomra példaértékű, és mások számára is motiváló személyekkel. Lewis vendégei hiteles szakemberek (vállalkozók, színészek, sportolók, írók), akik olyasmit tettek le az asztalra, amivel az emberiséget is szolgálják. Járt nála Elisabeth Gilbert-től kezdve Tony Robbins-ig mindenki.

Lewis Howes podcastja rendkívül népszerű, 2015-ben megjelent könyve sikerlistás lett. Erről bővebben itt olvashattok.111-the-school-of-greatness-lewis-howes.png

Jim Kwik: Kwik Brain

Jim Kwik arról híres, hogy előadásain száz nevet is képes megjegyezni.

Gyermekkorában érte egy baleset, aminek következtében agyi sérülést szenvedett, és tanulási problémái voltak. Ez késztette arra, hogy kutasson olvasson és tanuljon meg tanulni. Rájött a hatékony technikákra. Célja, hogy minél többen építkezhessenek ebből a tudásból.

Az általa létrehozott iskola célja az agy kapacitásának maximális kiaknázása, a memória fejlesztése, a kreativitás növelése, gyors és hatékony problémamegoldás elérése, a motiváció életbentartása, és még sorolhatnám. Hallgasd te is a tippeket és a technikákat, amikkel még több lehetsz!

MARKETING

I Love Marketing with Joe Polish and Dean Jackson

Joe Polish a marketing egyik legnagyobb zsenije Amerikában. Önerőből küzdötte fel magát, hozott létre sikeres vállalkozásokat, miközben a démonaival harcolt. Alkoholfüggőségét legyőzte, és a mai napig szívügyének tekinti, hogy segítse az alkoholistákat és egyéb függőségben szenvedőket.

Mindenkivel beszélgetett már, aki a marketing és a személyiségfejlődés terén számít. A világ legsikeresebb embereivel dolgozik és fejlődik együtt. Mastermind csoportok és marketing találkozók szervezője, moderátora. Éles meglátása és vendégeinek szakértelme az egyik legnagyobb kincs Amerikában. Két másik podcast házigazdája is, ahol többnyire ezeken a találkozókon felvett előadásokat hallhatjátok (Genius Network és a 10x Talk).

make_2017_your_best_ilm.jpg

TARTALOMMARKETING

Joe Pulizzi: Content Inc.

Joe Pulizzi nem más, mint a tartalommarketing "keresztapja". Ő határolta körül ezt a szakterületet. A Content Marketing Insitute alapítója, ahová a tartalommarketing legjobb szakemberei járnak továbbképzésre, és persze itt oktatják a lelkes kezdőket is. Joe Pulizzi a legnagyobb név ebben a szakmában. Heti 5-7 perces podcastját mindenképpen hallgatnia kell(ene) annak, aki szövegírással és online marketinggel fgolalkozik. 

Hosszabb, heti podcastját barátjával és munkatársával, Robert Rose-sal, készíti. Ennek címe: PNR With This Old Marketing. Mélyrehatóan kitárgyalják a legfrissebb tartalommarketinggel kapcsolatos híreket, eseményeket és trendeket. Kedvenc részem, mikor múltbéli marketinges példákat vesznek elő, igazolván, hogy létezett ez a szakterület akkor is, mielőtt "nevet adott" volna neki Joe.

Rachel Parker: Content Marketing Podcast

Rrachel Parker a Resonance nevű cég alapítója és vezetője.

Tartalomarketinggel foglalkoznak, vagyis azzal, hogy olyan, főleg online, marketing tartalmat állítsanak elő, amellyel a megrendelő cég kapcsolatot építhet és ápolhat az olvasókkal / (potenciális) vásárlókkal.

Ennek eszköze / csatornája lehet a: blog, hírlevél, e-mail kampány, esettanulmány, közösségi oldal, videó, infografika, webinárium, podcast, e-book.

A lényeg, hogy ez olyan értéket és minőséget hordozzon, ami az olvasót / (potenciális) vásárlót magával ragadja, bizalmat és szimpátiát keltsen benne (a "burkolt" végeredmény pedig, hogy  - előbb vagy utóbb - a megrendelő céget vagy annak termékét válassza, illetve ne menjen el a konkurenciához).

Azért szeretem ezt a texasi kutyás hölgyet, mert alapos, lelkes, képben van a legfrissebb hírekkel, podcastja pedig jól szerkesztett. A legfrissebb történések után, szakirodalmat ajánl, részletesen beszél a heti témáról (ami mindig izgalmas és tanulságos), a műsor végén pedig egy idézet az útravaló. Elgondolkodtat, informál és inspirál.kicsi_rachelparker_podcast.jpg

TÖRTÉNETMESÉLÉS

Paul Smith: Lead with a Story

Hatalmas divatja van ma a „storytellingnek”. A történetmesélés egyik nagy mestere Paul Smith (Magyarországon pedig Györffy Kinga!). A legjobb előadók biztosan beépítenek történeteket a prezentációjukba. De a "sztori" nemcsak erre jó, segít a gyereknevelésben és az eladási folyamatokban. Paul ezekről is beszél másik két podcastjában (Parenting with a Story, Sell with a Story). Mindegyik témában írt könyvet is.

Hetente egy-egy rövid, öt-tizenöt perces podcasttal jelentkezik, ami mindig üt, a szívedig hatol, elgondolkodtat... Ő ezzel segít jobbá tenni a világot.

MÁRKAÉPÍTÉS

Donald Miller: Building a Story Brand

Az egyik legújabb kedvencem. Praktikus és lelkesítő tartalom a márkaépítésről és a szövegírásról, de van benne – mint minden ilyen jellegű podcastban – vállalkozás- és személyiségfejlesztés is. Minden adásban megszólaltatják egyik ügyfelüket is, aki elmondja, milyen változást hozott az életébe a Story Brand által ajánlott stratégia. Nemcsak hasznos, de humoros percekre is számítani lehet.

storybrand.jpg

BLOGOLÁS

Learning with Leslie

Minden, amit a blogírás csínjáról-bínjáról tudni kell megtanulható Oravecz Nórától, aki rengeteg tudást és tapasztalatot szerzett, Amerikában is.  Ha mellette még egy külföldi, energikus szakértőre is vágynál, itt van neked Leslie! Micsoda energiabomba! A legjobb szakemberekkel beszélget, vagy maga mondja el, mire figyelj, hogyan keress pénzt, melyik közösségi oldalon, és hogyan jelenj meg. Őszinte, up-to-date és vicces. 

VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS

Chris Ducker: Youpreneur

Minden, amit a vállalkozásról és annak fejlesztéséről ma tudni érdemes, itt hallható. Annyira gyorsan változik a világ, a digitális média. Résen kell lenni, alkalmazkodni és újítani. Ebben segítenek Chris és vendégei, akik elismert vállalkozók és hiteles szakemberek.

KREATIVITÁS

Srinivas Rao: Unmistakable Creative

Ez a podcast is egy viszonylag új felfedezés számomra. Sok volt az ismerős vendég, hisz Srinivas is beszélget a frissen kijövő könyvek szerzőivel, napjaink legnagyobb vállalkozóival és személyiségfejlesztőivel. Nála mindig a kreativitás és az alkotás áll a középpontban. Kíváncsiságra és teremtésre ösztönöz. A hírlevelét is szeretem, mert nem csak az új részekről informál, hanem elgondolkodtat és kreativitásra buzdít.

interesting-guests-unmistakable-creative.jpg

PÉNZÜGY

Farnoosh Torabi: So Money

Hogyan gazdálkodjon egy nő/anya a pénzzel? Miként gondolkodik egy női vezető? Miért kapnak (még mindig) kevesebb fizetést a nők, mint a férfiak, ugyanazért a munkáért?

Komoly témák, sikeres és hiteles vendégek, női szerepek és sok más. A fókuszban a pénz, a befektetés és a pénzügyi nevelés. Rendkívül izgalmas, újszerű és professzionális témakezelés. Nagyon népszerű Farnoosh. Nem véletlenül ír a Huffington Post és Oprah magazinjába. Ha boldogabb és gazdagabb életre vágysz, ez is egy MUST!

+ 1

GARY VAYNERCHUK

Ez a név már fogalommá vált!

Gary Vaynerchuk sikeres vállalkozó és a közösségi média egyik legmeghatározóbb figurája. Előrelátó, úttörő és, nem mellesleg, lehengerlő előadó. Olvashatjátok a blogját, nézhetitek YouTube-on vagy hallgathatjátok a podcastját (#AskGaryVee). Mindenhol ott van, és mindenre van egy jó ötlete!

Azért lett ő a plusz egy, mert nem lopta magát a szívembe a stílusával, de a gondolatai és meglátásai rendkívül fontosak annak, aki az üzleti világban boldogulni szeretne.

 

 

 

 

Rizsányi Rózsa

szerkesztő, szövegíró, tartalommarketing-blogger

 

(Fotó: New York Times) 

 

 

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is:

Összes cikkem a Podcast-ekről

A multitasking jó vagy rossz nekem?

Jó nő egyenlő tudatos nő?

 

 

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak! :-)

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ,

kövess bennünket Facebookon és Instagramon!

 

 

fitmindpicilogo.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr7212237660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása