Ne fogyókúrázz, válts életmódot!

Az egészséges táplálkozás alapjai

2016. augusztus 19.

A formás „bikini alak” tényleg szép. Volt, aki már áprilisban elkezdte a fogyókúrát. Aki májusban indult, már kicsit kétségbeesettebben hagyta ki az étkezéseket, hogy a nyári forma meglegyen. Személyi edzőként azt tapasztalom, hogy sokan „gyúrnak” a nyárra, de kevesen figyelnek egész évben az egészséges életmódra. Hosszú távon ez a nyerő, higgyétek el!

healthy-eating-2.jpg

Megmutatom, miként alakíthatjuk ki egészségtudatos étrendünket; milyen alapelveknek megfelelően építsük fel az étkezéseinket. Én a legújabb táplálék piramisban hiszek, melyet a Harvard Egyetem munkatársai dolgoztak ki.

  1. Az egészséges táplálkozás nem egyenlő a diéta vagy fogyókúra fogalmával, hanem egy olyan életmód, amely egyszerű változtatásokat eszközöl, hogy az étrendünk egészségtudatos legyen a jobb életminőség és a boldogabb élet érdekében.

  2. Az egészségtudatos táplálkozás megvédhet a népbetegségek kialakulásától, ilyenek például az elhízás a cukorbetegség, szívbetegség, stroke.

  3. Nem könnyű viszont kiigazodni azon, hogy mi tartozik az egészségtudatos táplálkozás kereteibe és mi nem. Erre fejlesztették ki a Harvard Egyetem új, korszerű táplálék piramisát. Ez egy útmutató az egészséges étrend összeállításához.

    Nem a mennyiségeket mondja meg, hisz azok egyénenként nagyon is változóak lehetnek. Hanem a táplálékok egymáshoz viszonyított helyes arányát mutatja be nagyon szemléletesen.

  4. A piramis alján a legfontosabb, naponta többször fogyasztandó élelmiszerek találhatók, a csúcsán azok, amik a legritkábban javasoltak.

  5. A mai általános életvitelnek megfelelő piramis alapját a napi mozgás, a testsúlykontroll és a megfelelő folyadékbevitel képezi. Ez az egészségtudatosság alap szintje.

  6. Fölfelé haladva a második szintre kerültek a gabonafélék csoportjából a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú egészséges gabonák. A növényi olajok, új kategóriaként szintén a piramis második szintjére kerültek, a zöldségek és gyümölcsök mellett. Ez az egészséges szénhidrátok és zsírok szintje.

    healthy_eating_plans.jpg

  7. Tovább haladva fölfelé, a harmadik szintre kerültek az olajos magvak, bab és tofu, illetve a halak, a szárnyas félék és a tojás. Ez a minőségi fehérjeforrások szintje. Ezeket megfelelő minőségi táplálék-kiegészítő készítményekkel is támogathatjuk.

  8. A tej és tejtermékek az egészséges táplálkozás új piramisában a negyedik szintre kerültek, napi egy vagy két alkalommal fogyasztandóak. Megfelelő kalcium és D-vitamin táplálék kiegészítőkkel ki is lehet őket váltani.

  9. A piramis csúcsára kerültek a legritkábban fogyasztandó ételek: vörös húsok, feldolgozott húskészítmények, vaj, finomított gabonák, fehér rizs, kenyér és tészta, burgonya, cukortartalmú üdítők, édességek és só.

  10. Ami még az új piramisban eltérés, hogy megemlíti a mérsékelt alkoholfogyasztást, mint lehetőséget; valamint ajánlja a megfelelő multivitamin és táplálék kiegészítő készítményeket, melyekkel kompenzálni tudjuk az élelmiszerek romló vitamin és ásványi anyag tartalmát.

piramis2.jpg

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő fizikai aktivitás hozzájárul jóllétünkhöz, észrevétlenül védi egészségünket, miközben nem jelent lemondást. Bármilyen táplálék része lehet a helyes étrendnek, ha a mértékletességet betartva, megfelelő mennyiségben, gyakorisággal és arányban fogyasztjuk.

A nyárnak hamarosan vége, fogjuk fel úgy, hogy indul egy „új év”, ezzel együtt egy új lehetőség az egészséges életmódra.

Éljünk vele, hogy sokáig éljünk!

Szép hétvégét!

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr7010427018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2016.08.20. 15:06:21

Szerintem is kiegyensúlyozott táplálkozás, és mozgás. Nálam ez így működik.:) Reggelim mindig vajas kenyér kávéval. Ebéd, a hétből 4 nap húsos étel. A többi napon, krumplis, tésztás tojásos ebéd. Vacsora ritka kivételtől eltekintve csak gyümölcs. Akkor is ha család jó ízűen mást falatozik. Meg lehet szokni, nem kívánok mást. Mozgás, heti két alkalommal tornára járok. Télen kevesebbet mozgok, könnyebben szaladnak fel a kilók, édességet is nagyon szeretem, 2-3 kilónál többet nem engedek meg, igyekszem leadni. Hiú vagyok ez is a recept része:)
-->
süti beállítások módosítása