Új évszak, új ízek! Színes, izgalmas és egészséges muffin receptek hoztam ma: nyolc sósat és kettő édeset. Egy finom levessel kiváló ebéd lehet valamelyik sós verzió.
1. Csirkehúsos-juhtúrós muffin
Hozzávalók / 4 adag
A tésztához (12 db):
10 dkg zabpehely
15 dkg liszt
só
bors
1/2 cs sütőpor
1/2 margarin
1/2 dl tej
2 tojás
1 fej hagyma
1 szelet szalonna
A töltelékhez:
5 dkg juhtúró
2 szelet csirkemell
2 gerezd fokhagyma
1 kis paradicsompüré
petrezselyem
só
sült csirke fűszerkeverék
őrölt chili
A tetejére:
reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
A kockára vágott hagymát és szalonnát megpirítjuk. A lisztet a sütőporral, sóval, borssal, zabpehellyel összekeverjük. Felolvasztjuk a margarint, és beleöntjük a lisztes keverékbe, majd hozzáadjuk a tejet, tojásokat és a pirított szalonnát, és a hagymát, majd jól összekeverjük.
A muffin formák aljára 1 kk tésztát teszünk, majd lelapítjuk a tészta közepét, és 1 mk juhtúrót kanalazunk a tésztára. A tészta kézzel formázható állagú, így kis golyókat készítünk, amelyeket szétlapítunk, és a juhtúrós rétegre rakjuk.
A csirkemell szeleteket apró kockákra vágjuk, fűszerezzük sült csirke fűszerkeverékkel, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, chili paprikával, karikára vágott fokhagymával. Serpenyőbe rakjuk, és a paradicsompürében 5-8 perc alatt megsütjük. A sült csirkemell kockákat elosztjuk a muffinok között.
A maradék tésztából kicsivel nagyobb golyókat formázunk, mint amiket a juhtúrós rétegre raktunk. Ezeket is lelapítjuk, és a húsos rétegre simítjuk.
A tetejére reszelt füstölt sajtot szórunk.
Kb. 25 perc alatt 180 fokon sütjük.
2. Füstölt szalonnás-sajtos tojásmuffin
Hozzávalók / 2 adag
2 db tojás
5 dkg trappista sajt
2 dkg füstölt sajt
8 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál liszt
4 ek tejföl
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint
Ellkészítés:
Egy tálban a tojásokkal összekeverjük a reszelt sajtokat, a kockázott szalonnát, a tejfölt és a lisztet. Megszórjuk sóval, borssal, petrezselyemmel. Variálhatjuk még más fűszerrel, hagymával.
Muffinformát kivajazzuk, beleöntjük a masszát (3/4-ig), és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, ha már nem folyik a belsejében a tojás.
Sütési hőfok: 200°C
Sütési mód: hőlégkeveréses
3. Halmuffin uborka köntösben
Hozzávalók / 1 adag
75 g hal (tilapia filé)
5 g mustár
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 db tojásfehérje
1 db kígyóuborka
Elkészítés:
A halat késsel apró darabokra vágjuk. Hozzákeverjük a mustárt, a fűszereket és a tojásfehérjét. Az uborkát vékonyan felkarikázzuk. A muffinforma aljára két szeletet teszünk. Az oldalát is kibéleljük. Belekanalazzuk a halpépet.
A tetejét uborkaszeletekkel fedjük le. Előmelegített sütőben 220°C fokon megsütjük.
Kicsit hagyjuk hűlni, hogy könnyebben kijöjjön a formából.
4. Spenótos ricottával töltött csirkemuffin
Hozzávalók / 6 adag
2 db csirkemell filé
30 dkg spenót
50 dkg ricotta
15 dkg parmezán sajt
15 dkg szárított paradicsom
2 db tojás
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk (az a jó, ha minél nagyobbra sikerülnek). Mindkét oldalát besózzuk, és meghintjük pirospaprikával (csak a színe miatt, nem szeretem, ha sápadt fehér a csirkemell).
12 poharas muffinformát vékonyan kikenünk olívaolajjal, és a poharakat kibéleljük a csirkemellekkel, jól belenyomkodjuk, hogy felvegye a mélyedés formáját. A kilógó hússzélekre még szükség lesz.
Egy kisebb lábosban hevítünk kevés olívaolajat, amiben az apróra vágott fokhagymát enyhén megfuttatjuk, majd beletesszük a félig kiengedett spenótot, sózzuk, borsozzuk és kb. 5 perc alatt készre főzzük. Hagyjuk kicsit kihűlni.
Keverőtálba tesszük a ricottát, majd összekeverjük a kihűlt spenóttal, reszelt parmezánnal (ebből egy kicsit hagyjunk meg a tetejére is) és az nagyobb darabokra vágott szárított paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd két tojást is belekeverünk.
A keveréket a hússal kibélelt formákba töltjük, majd a kilógó hússzeletekkel lezárjuk a tetejét. Ahol úgy látjuk, hogy a hús alól még kikandikál a zöld töltelék, oda érdemes egy vékonyabb szelet húst teríteni, máskülönben sütés közben szépen ki fog folyni belőle a massza. A tetejére a maradék reszelt parmezán ráhalmozzuk.
200°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Sütés után érdemes 10-15 percig a formában pihentetni, így könnyebben kijön a formából, és biztosan egyben is marad a muffin.
5. Vöröslencsés muffin
Hozzávalók / 6 adag
10 dkg vöröslencse (főtt )
6 púpozott ek liszt
3 db tojás
1 ek olívaolaj
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 kk dijoni mustár
cayenne bors ízlés szerint (chili)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg sajt (reszelt, ha lehet parmezán)
1 ek vaj (a muffin formák kikenéséhez)
1 evőkanál liszt (a muffin formák kikenéséhez)
Elkészítés:
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a főtt lencsét és a többi hozzávalót is. Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Kivajazott, lisztezett muffinformába töltjük (nálam utólag kiderült hogy nem kellett volna muffinpapírt használnom mert nehezen tudtam leszedni róla ezért ennél a muffinnál nem ajánlom).
Reszelt sajtot szórhatunk a tetejére.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Harminc perc alatt készre sütjük.
6. Paradicsomhabos csirkemuffin
Hozzávalók / 4 adag
500 g csirkemell
6 db pici sárga paradicsom
3 tojásfehérje
fasírtfűszer
1 db piros paradicsom
Elkészítés
A csirkemellet felszeleteljük. Kibéleljük vele a szilikon muffinformákat. Megszórjuk fasírtfűszerrel. 1-1 szem sárga paradicsomot teszünk középre. A tojásfehérjét, a fasírtfűszert és a piros paradicsomot botmixerrel felhabosítjuk.
A formákba kanalazzuk a sárga paradicsom köré.
Sütőben megsütjük.
7. Csirkemuffin
Hozzávalók / 4 adag
50 dkg darált csirkemell (bőr nélkül)
25 dkg sovány túró
4 kelbimbó (vagy 4 káposzta levél)
1 répa
2 tojás
1 maréknyi pirított tökmag
4 ek zabpehely
1 ek szójaszósz
2 tk szezámolaj
2 tk friss, reszelt gyömbér
2 ek olaj
késhegynyi kurkuma, só, bors ízlés szerint, esetleg chili
Elkészítés
Az olajon kissé lepirítjuk az apróra vágott káposztát és a lereszelt répát. Hozzátesszük a darált pipihúst és gyorsan átforgatjuk a tűzön, majd fűszerezzük a szójaszósszal, gyömbérrel, kurkumával, szezámolajjal, és sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Aki szereti a csípőset, tehet bele friss chilit, vagy chiliolajat is.
Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a túrót, ami lehűti. Ha langyos, akkor hozzáadhatjuk a tojásokat, a tökmagot, a zabpelyhet, és jól elkeverjük.
Olajozott-lisztezett muffin formába kanalazzuk és jól előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig, amíg átsül és a teteje szép aranybarna színt nem kap. 24 közepes méretű muffinom lett a keverékből.
Sütési hőfok: 180°C
8. Zöldéges-húsos muffin
Hozzávalók / 4 adag
2 db tojás
20 dkg liszt
0.5 csomag sütőpor
0.5 dl napraforgó olaj (pörkölthöz kevesebb, sült húshoz több)
0.5 dl tej
10 dkg pulykahús (bármilyen maradék pörkölt vagy sülthús)
0.25 közepes db brokkoli (3-4 rózsa)
só ízlés szerint
Elkészítés
Megpároljuk a brokkolit, és összeturmixoljuk a (maradék) hússal. A tojást habosra verjük, és hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a tejet és az olajat. Hozzákeverjük a zöldséges húst. Sót és fűszereket a hús alapanyag fűszerezettsége szerint adunk hozzá.
A tésztát a muffin formába kanalazzuk, és forró sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Sütési hőfok: 200°C
Sütési mód: alul-felül sütés
9. Muffin szójalisztből
Hozzávalók / 12 adag
100 g szójaliszt
80 g kukoricakeményítő
60 g kukoricaliszt (finomra őrölt)
50 g cukor
1 csipet só
3 tk sütőpor (gluténmentes) (kb. 10 g)
1 tk vaníliás cukor (elkészítése itt)
235 ml szójatej
180 g érett banán
Elkészítés
A sütőt 200 fokra felmelegítjük.
Közben a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, a banánt villával összenyomkodjuk. Majd a szójatejet, a banánt hozzákeverjük a száraz hozzávalókhoz, az egészet csomómentesre keverjük. A masszát 12 db muffinformába szétosztjuk, majd kb. húsz perc alatt a forró sütőben készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta, ha nem ragad a fogpiszkálóra semmi, akkor kész.
10. Paleomuffin: liszt- és cukormentes
Hozzávalók / 6 adag
32 g kókuszreszelék
75 g zabpehely
1 csomag sütőpor
28 dkg mandula
28 dkg dió
6 dkg étcsokoládé
2 marék mazsola
28 g aszalt szilva
45 g mák (darált)
2 db alma
4 db sárgarépa
2 ek méz
5 db tojás
Elkészítés
A mákot ledaráljuk. A diót, a mandulát, az étcsokit és az asztalt szilvát kisebb-nagyobb darabokra összevágjuk. Egy nagy tálban a többi száraz hozzávalóval együtt (kókusz, zabpehely, mazsola, sütőpor) összekeverjük.
Az almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és mindkettőt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A mézzel együtt hozzákeverjük a száraz keverékhez. A tojásokat egy külön tálban villával felverjük, és hozzáöntjük a masszához, majd jó alaposan összekeverjük. A 12 poharas muffinsütőt kibéleljük a kis papírformákkal, és a keveréket beleadagoljuk. Mivel sütés közben nem igazán emelkedik meg a muffin, ezért jó kövérekre meg kell tömni a pohárkákat!
Előmelegített sütőben sütjük. Vigyázat, sütőtől függően könnyen megéghet a teteje! A sütőből kivéve a formában 15 percet pihentetjük. Hidegen a legfinomabb!
Jó sütögetést! Szép hétvégét!
Bablena Hajnalka
személyi edző és táplálkozási tanácsadó
bablena.hajnalka@gmail.com
Forrás: Nosalty
Képek: Pinterest