Csábító nyári ételek és italok - Segítünk ellenállni!

2017. június 16.

ITT A VAKÁCIÓ!!!  Jöhet egy kis lazítás... Néha túlzottan is elengedjük magunkat a táplálkozás és a mozgás terén. Mutatom a csapdákat és a megoldásokat.cocktails-beach.jpg

Jönnek a nyaralás miatti kifogások...

Inkább készüljünk tudatosan az utazásokra. Minden fejben dől el!

Keressük az egészséges megoldásokat! Gyümölcs és zöldség mindenhol van. Vigyél magaddal zabpelyhet és egy kis proteinport is, ha nem vagy nagy húsevő.

Cikkemben a csábító ételek és italok listájád találod. Jövő héten pedig a nyaralás alatti mozgáshoz hozok tippeket.

Nem szeretnélek korlátozni vagy tiltani, inkább a csapdákra és az egészséges alternatívákra hívnám fel a figyelmed. Hoztam néhány népszerű élvezeti cikket. Elmondom – szerintem – mi az, ami beleférhet a "vétkezésbe" és mi nem.

 

Koktélok

A koktélozást kétszer is átgondolnám!

Az égetett szesztartalmúak a legrosszabbak! Egy feles vodka kb. öt hossz az uszodában vagy negyed óra kocogás. Az igazi kalóriabombák pedig a csajok kedvencei: a szivárványos, színes kis koktélernyős, gyümölcsös, jégkásás darabok. Egy szép kis Cosmo, amiből simán megiszik az ember egymás után hármat, energia-tartalmában megfelel egy férfi teljes napi kalóriaigényének!

Sör

A sör vitamin tartalommal bíró, „szénhidrát tartalmú, izotóniás ital". Tartalmát tekintve a borhoz képest a sör egyértelműen jobb választás. Tartalmaz B3, B5 és B12- vitamint, valamint nyomelemeket: szelén, kalcium, vas, magnézium, cink, és kálium formájában.

De vigyázat! Ha mennyiségileg nézzük, egy üveg sörrel már le is fedtük egy átlagos alkatú, fizikai munkát nem végző ember energiaigényének majdnem a negyedét! 

Bor

A bor mint antioxidáns és "koleszterinszint optimalizáló" régen benne van a köztudatban. Kutatások szerint a moderáltan alkoholt fogyasztók tovább élnek, mint a teljesen absztinensek – természetesen a mértékletesség keretein belül értelmezve a dolgot!

A vörös borra mondják, hogy csökkenti a vérrögök kialakulásának a veszélyét, és ezáltal az érelzáródást. Viszont ez nemcsak a borra igaz, hanem minden alkoholtartalmú italra, mivel az alkoholnak vérhígító hatása van. A bor blokkolja az ösztrogén túltermelést, emellett a vércukorszintet befolyásoló hormonokra is hat - bár azt vita övezi, hogy pontosan milyen módon.

Ami diéta szempontjából fontos, viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Egy üveg bor kb. 90 gramm szénhidrátot tartalmaz, tehát néhány pohár – bűntudat nélkül – beleférhet.

kave.jpg

Kávé

A kávézásnak igencsak jótékony hatásai vannak.

A legnagyobb felfedezés egyértelműen az a kávéfogyasztással kapcsolatban, hogy a napi 2-3 csészével fogyasztóknál szignifikánsabban kevesebb a rákos megbetegedés, és a 2-es típusú cukorbetegség. Ezeket a tényeket 10-15 éven keresztül kutatták, egy több mint tízezer fős minta által.

Ugyanakkor zsírégető hatású is, és az is bebizonyítást nyert, hogy nem okoz magas vérnyomást a rendszeres kávéfogyasztás sem.

A jegeskávéval már óvatosabban kell bánni! Vegyétek figyelembe, hogy ott van az a gombóc fagyi, tejszínhab és csokiöntet!

Zöld tea

A teák közül a legjobb antioxidáns, és még zsírégető hatású is. Ennek szintén daganatos megelőző hatása van (a máj- és gyomorrák megelőzésében van szerepe).

A zöld tea a szénhidrát anyagcserére gyakorolt hatása is jelentős, enyhén blokkolja a szénhidrát felszívódást. Tehát a kávénál is hatékonyabb "fogyasztó" szer.

A természetes zsírégető italokról ITT találsz egy nagyon jó összefoglalót!

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek többsége - sajnos - tele van hozzáadott cukorral. Erre próbáljatok odafigyelni, és frissen facsartat venni vagy olyat, melynek látjátok a címkéjén, mi került bele.

Amerikában a táplálkozás tudósok most azért kampányolnak, hogy ne reklámozhassák gyerekeknek úgy, mint a tökéletes vitaminpótló szereket, ugyanis a korán kialakuló 2-es típusú cukorbetegség elsődleges okának tartják. Erről ITT olvashatsz bővebben!

Szénsavas ásványvíz

Én most csak az ízesítetlen vizeket emelném ki. Az ízesített vagy aromásított, legtöbb esetben cukrozott, fajtákat inkább hagyjuk is!

Vannak természetes, valamint mesterségesen szénsavval dúsított ásványvizek. A természetes szénsavas: a szénsavbuborékok mérete egyforma és egyenletesen oszlanak el, ezért felszívódásuk lassú és a hatásuk elhúzódó. Nem egyformák viszont a buborékok a mesterségesen dúsított ásványvízben. Egyenetlenek, ennek következtében – a buborékok gyors felszabadulása miatt – előfordulhat a gyomor és a belek puffadása.

Az ásványvizekben leggyakrabban előforduló ásványi anyagok a kalcium, a kálium, a magnézium, nátrium, fluor, króm, jód, foszfor, vas, króm, mangán, cink, kobalt, réz, bór, szulfát, metabórsav és a hidrogén-karbonát.

A szénsavas vizek oltják legjobban a szomjúságot, valamint segítik a vizelet-kiválasztást, a húgyutak átöblítését, és gyomorgörcsoldó hatásuk is van.

Ha nem szeretitek a mentes vizet, szomjoltásra mindenképp jobb választásnak tartom, mint a cukros üdítőket és gyümölcsleveket, vagy jégkásákat!

Nyáron igyatok sok (mentes) vizet! Ennek fontosságáról is írtunk.

balcsi.jpg

Lángos, heck, sült krumpli

Avagy a finomított étolaj hatásai... (Nesze neked egészségtudatos táplálkozás!)

A finomítás során a karotin (provitamin) és a rost teljes egészében elveszik a növényből. A rostra viszont szükség lenne, hisz segíti a koleszterinszint és az étvágy csökkentését, valamint szabályozza a szénhidrát és zsírfelszívódást. Hiányában elhízás, székrekedés és emésztőszervi panaszok állnak be.

A sütéskor képződő reakcióképes gyökök /peroxidok/ rombolják sejtjeinket, nagy mennyiségű olajfogyasztás esetén az avasodási folyamat a szervezetben is folytatódhat. Ilyen módon az amúgy is reakcióképes telítetlen zsírsavak a szabad gyökökkel együtt mind a sejtfalak építésében, mind az immunitás fenntartásában zavart okoznak, sőt rákkeltőek is lehetnek.

Éppen emiatt nem ajánlom mindennapos fogyasztásra őket; persze alkalomadtán, a nyári lazaságba, még beleférhetnek változatosságként.

Fagyika, sütike és társai

A többlet cukorfogyasztás hatásaival jó, ha tisztában vagyunk: a finomított cukor megemeli az inzulinszintet, amivel a szervezetet a felhalmozásra buzdítja, az emelkedést hirtelen inzulincsökkenés követi, ezért hamarosan újból éhségérzet keletkezik.

Mivel a mindennapi energiaszükségletnek csak mintegy 10 százalékát kellene cukorból fedeznünk, az pedig az elfogyasztott gyümölcsök és tejtermékek révén hamar összeadódik, a finomított cukor nemcsak a diabétesz kialakulásáért felel, de szerepe van az elhízásban is.

Lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, s így ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalin termelődést, s túlzott adrenalin túlpörgést, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okozhat. Megköti a vérben a húgysavat, amely köszvényt eredményezhet.

A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő. Tehát csak módjával! Inkább helyettesítsd a cukrot egészséges megfelelőivel!

 

A tények tudatában könnyebben megítélhető, kinek mit ér egy-egy alkalom bulizás, klasszikus sült krumplis, fagyizós, sörözős strandolás.

Persze, nyáron, a "szabadság" idején érdemes (sőt, kell is!) egy kicsit vétkezni, de legyen mindig szem előtt az egészségtudatos táplálkozás. Mérték az érték, és fő a megelőzés!

Gondold át, mielőtt az X-edik koktélhoz, lángoshoz stb. nyúlnál, mit adsz fel, milyen kemény munka vár rád, egyáltalán, megéri-e... Minden fejben dől el, ezt ne feledd!

Tervezz előre és mérlegelj! Nem kell görcsösen minden élvezeti cikket megvonni magunktól, de a lehetőségekhez mérten válaszd mindig az egészségesebb opciót. Így a fizikumod, az egészséged, a közérzeted és a lelkivilágod is hálásabb lesz másnap.

  

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

(Fotók: Google)

 

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket FacebookonInstagramon és Pinteresten!

 

fitmindpicilogo.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr718892654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása