10 hatásos tipp narancsbőr ellen

2017. május 27.

A bikinire vetkőzés a legtöbb nőt frusztrálja. Kitalálod miért? Igen, a narancsbőr miatt. Sokan kérdeztétek, mi a megoldás. Itt az ideje, hogy összefoglaljam a legfontosabb tudnivalókat.cellulitisz-narancsbor_focim.jpg

Mi a narancsbőr?

A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közzé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet.

A szervezetünk által fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. A kötőszövet rugalmassága is csökken, amelynek köszönhetően a bőr egyenetlenné válik. 

A folyamat hátterében a helytelen táplálkozás és mozgáshiány mellett hormonális és genetikai okai is lehetnek. Nem véletlen, hogy elsősorban a comb és csípő területén jelentkezik, hiszen a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb.

Hozzájárul még a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, stressz. Ha az anyagcserénk felborul, az hajlamosít minket a narancsbőr kialakulása mellett a megemelkedett vérzsírszintre, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és a köszvényre is. Ezek a betegségek pedig még tovább rontják a kis artériás erekben és a nyirokerekben a keringést. Rizikófaktort jelentenek még a különböző gyógyszerek, hormonkészítmények (fogamzásgátlók) és eltúlzottan fogyasztott vitaminok.
Ha végleg le szeretnénk számolni a narancsbőrrel, tudnunk kell, hogy egyszeri és végleges megoldás nem létezik, és még a valóban csodás hatású professzionális kozmetikai kezelések eredménye sem tart örökké.

A jó hír, hogy ha tudjuk, mit tehetünk ellene, némi odafigyeléssel, kitartással és pár praktikával sikeresen csökkenthetjük vagy eltüntethetjük a narancsbőrt.

cellulite-fibreuse-comment-s-en-debarrasser.jpg

Lássuk mit tehetünk ellene: 

1. Változtass a táplálkozáson

A szervezetünkbe került ételek minősége bizony a bőrünkön is meglátszik. Hagyjuk ki az étrendünkből az állati eredetű zsírokat, a mesterséges szénsavas és cukros üdítőket, fogyasszunk kevesebb sót és felejtsük el a finomított cukrot, ugyanakkor együnk minél több gyümölcsöt-zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát.

2. Igyál sok folyadékot

Fogyasszunk elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű folyadékot! Ez napi 3-4 liter szénsavmentes ásványvíz, minél kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmazó, vagy frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé, zöld tea, gyógytea vagy gyümölcstea legyen.

3. Mozogj rendszeresen

A mozgás a narancsbőr hasznos ellenszere, de csak ha rendszeres, ami ideális esetben heti háromszori alkalmat jelent. Súlyzós és aerob vegyesen. De gyakorlatilag bármi segít, ami jól átdolgoztatja és megmozgatja az érintett testrészeket.

4. Ne bűnözz, élj egészségesen

Próbáljunk lemondani káros szenvedélyeinkről: a rendszeres cigaretta, kávé- és alkoholfogyasztásról. Ha nem megy, legalább mérsékelni kell(ene) az elfogyasztott mennyiséget, végül hagyjuk el teljesen ami nem csak a narancsbőr tüneteit csökkenti hanem az életminőségünket is javítja.

5. Tisztulj meg

Nagy segítség lehet a narancsbőr ellen egy méregtelenítő kúra vagy egy ivókúra is. Akár már egy nap is segíthet, de igazán hatásosnak egy hosszabb kúra bizonyulhat, melyet már egy tisztább étkezési kultúra követ. Ha ezt betartod és életvitelszerűvé válik, akár teljesen megszabadíthat ettől a kellemetlen esztétikai problémától.

narancsbor_praktika.jpg

6. Próbáld ki a váltózuhanyt

A mindennapos tisztálkodás végén a narancsbőrös területeken alkalmazzunk hideg-meleg váltózuhanyt. Ez fokozza a vérkeringést és erősíti a kötőszöveteket. A vízsugarat mindig alulról felfelé vezessük a lábon és a combon. A lábszáron lévő visszerek ellen is jó hatású. Sokat segít az érintett területek masszírozása is, ehhez a zuhanyozás során használjunk masszázs- vagy dörzskesztyűt, lufaszivacsot, vagy kifejezetten narancsbőrre való masszírozót.

7. Izzadd ki a mérgeket

A szaunában uralkodó páratartalom és hő, illetve a szaunázás közben vett hidegzuhany vagy fürdő hatására felpezsdül a vérkeringés és fokozódik az izzadás, mindez pedig gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat és elősegíti a méregtelenítést. Hatására a bőr feszesebbé és simábbá válik, és ha rendszeresen űzzük, a narancsbőr enyhülésére is számíthatunk. Kevésbé terheli meg a keringést az infraszauna, ráadásul az általa kibocsátott infravörös sugarak a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, így a méregtelenítés fokozottabban megy végbe, mint a hagyományos szaunában.

8. Használj illóolajokat

A narancsbőr ellen azok az olajok jelenthetnek segítséget, melyek fokozzák a vér- és nyirokkeringést, a méregtelenítést. Ilyenek a fahéj, a borókafenyő, a citrom, a grapefruit, az édeskömény, a rózsa, vagy a boróka olaja. Magas koncentrációjuk miatt az illóolajokat soha ne alkalmazzuk közvetlenül a bőrön, mindig valamilyen bázisolajba (pl. mandula-, szőlőmag- vagy olívaolaj) cseppentsünk belőlük néhány cseppet. A legjobb masszázs vagy testtekercselés során használni őket.

9. Tekercseld be magad

A testtekercselés egy nagyon hatékony házi praktika lehet a cellulitos zsírrétegek megtizedelésének. Készítsünk elő háztartási fóliát, 1-2 dl bázisolajat, és maximum háromféle illóolajat a fentiek közül. A bázisolajba tegyünk néhány cseppet mindegyik olajból, és rázzuk össze a keveréket. Alaposan radírozzuk le a bőrünket az érintett testtájakon, például lufaszivaccsal, a kedvenc bőrradírunkkal vagy a tusfürdőnkbe kevert cukor, nagy szemű só segítségével. Zuhannyal öblítsük le a bőrt és töröljük szárazra, majd az olajjal alaposan kenjük be. Ezután jöhet a tekercselés: a fóliával alulról felfelé haladva feszesen, de nem túl szorosan tekerjük be a combunkat és a csípőnket, majd burkolózzunk be egy meleg takaróba, és pihenjünk 15-30 percig. Az olajat ne mossuk le!

cellulite-60.png
10. A kozmetikumok is segíthetnek

Ezek a krémek a vérellátás és a nyirokkeringés fokozása révén a salakanyagok kiürülését, másrészt a zsírsejtek lebontását segítik. Leggyakrabban koffeint, l-karnitint és növényi enzimeket találhatunk bennük, de sokuk tartalmaz illóolajokat, tengeri alga, zöld tea vagy gyümölcsök, gyógynövények kivonatát. Tartós eredményt úgy remélhetünk, ha végzünk egy 1-2 hónapig tartó, mindennapos kezelést, a későbbiekben pedig heti 1-2 alkalommal használjuk. A krémek hatását fokozhatjuk testtekercseléssel, szauna ruhával és kardió mozgással egybekötve is.

 

Tüntesd el a narancsbőrt! Csak rajtad múlik, minden egyes nap tegyél valamit, amivel közelebb kerülsz a célodhoz!

Egészséges élet és csodás alak vár rád.

Válts életmódot, hozd ki magadból a legtöbbet!

 

"Az erő belülről árad, és ezért uralmunk alatt áll."
Robert Collier

 

 

(Ötletforrás: Webbeteg, Képek: Pinterest)

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

Ha tetszett, amit olvastál, örülnénk a megosztásnak! :-)

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket Facebookon és Instagramon!

fitmindpicilogo.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr7211738465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása