2017 a „clean sleeping” éve lesz!

2017. január 19.

Minden reggel, mikor kialvatlan fejjel belenézek a tükörbe, megfogadom, hogy ma aztán (tényleg!) időben lefekszem. Legalább hét órát alszom, és ez így lesz minden egyes nap.
dailymail_sleep.jpg

Azután eljön az este, valamikor kilenc és fél tíz között kijövök a gyerekek szobájából, és már tudom, ma sem lesz korai lefekvés.

Egy kis rendrakás, e-mailezés, kedvenc oldalak átfutása, és ha még mindig nem dőltem ki, Facebook. Az ágyban – már a végső energiák bevetésével - következik még 10-15 perc olvasás.

Tudom, mennyire fontos lenne kialudni magam (mondta anyu, az orvos, a ...). Tudom, hogy a szépségnek is jót tesz (azért a morcos hangulatom még mindig jobban zavar, mint a karikás szemek). A beauty sleep szlogen valahogy még nem vett rá a rendszeres, ajánlott mennyiségű alvásra.

Arianna Huffingtonnak viszont már majdnem sikerült.

A 65 éves médiamogul tavaly megjelent könyvében hirdeti az alvás forradalmát (The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time). Ír benne balesetéről is, melyet a kialvatlanság okozott. Ez ébresztette rá, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő és elegendő pihenésre. Tréningeket indított, hogy „megtanítsa” az embereket aludni. Ezzel a clean sleeping mozgalom is elindult.

Rövid TED előadásában kifejti, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egészség és a siker kulcsa.

  

MI AZ A  „clean sleeping”?

Az alvásra való tudatos odafigyelést jelenti.

Eszerint legalább hét-nyolc órát kell(ene) aludnunk, mert a szervezet előbb-utóbb megsínyli, ha ennél kevesebbel próbálunk üzemelni és létezni.

Különösen a nőknek kell arra ügyelni, hogy minden nap meglegyen a hét-nyolc óra, mert az ennél kevesebb alvás rossz hatással lehet a hormonháztartásra, az anyagcserére és az immunrendszerre is.

A rendszeres és elegendő alváson kívül az is fontos, hogy ezt zavartalanul tegyük. Ehhez kellőképpen fel kell készülni a nyugodt alvásra:

- délután már nem tanácsos nehéz ételeket enni

- ne igyunk alkoholt és kávét délután négy óra után

- telefont és táblagépet ne vigyünk az ágyba este

 

„Clean sleeping” - AZ IDEI ÉV TRENDJE

Ezt jósolta Gwyneth Paltrow (is) a GOOP - Clean Beauty című könyvben, melynek ő a kurátora. Az elegendő és rendszeres alvástól még a hajunk fénye is szebb lesz, állítja...

gwynethpjs.jpg

 

Nincs új a nap alatt, szokták mondani.

A lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, legyünk egészségesek, és ebben tényleg segíthet a rendszeres, hét-nyolc órás alvás.

Figyeljünk rá tudatosabban.

 

 

Képforrás: Daily Mail

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr5112135377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2017.01.19. 19:12:09

Bocsáss meg!
Ajánlok valami egyszerűbbet.
Az élet nem megy el attól meletted , ha egy hétre vagy néhány napra leteszed az olvasást , gépet, emailezést.
Próbáld ki.
Volt olyan hét hogy se tv se gép közelébe nem mentem.Sokat beszélgettem a gyerekekkel és a nejemmel. Valamint megvarrtam néhány jukas zsebet. Meg néztem a naplementét. Barkácsoltam. Átmentem a szomszédhoz. Néha egy sörre egyedül a kocsmában.
Annyi minden mást csinálhatsz mint az email. Facebook. Hírek. Újságok. Könyvek.
Nem dől össze a világ.
:)

FITmind 2017.01.19. 19:16:53

@csakférfi: Igaz, a gépfüggőséget csökkenteni kell(ene). Izgalmasak a helyette ajánlott elfoglaltságok. :-) Viszont attól tartok, hogy az alváshiányomon nem segítenek, sőt! :-)

csakférfi 2017.01.28. 22:13:36

@FITmind:
A gyerek mellett kötelező a kialvatlanság.
Mármint ha még nem kamaszok.
Lényeg az hogy ne okold magad azért ha nem vagy elég "mindenre odafigyelő tudatos anyuka".Mivel ez most nagy divat."jaj mi lesz ha......."
"Annyira izgul a jövőjével kapcsolatban
hogy elfelejt élni a mában"
Dalai Láma ----Mi a legmeglepőbb a mai korban?
Tapasztalatból mondom.Elnézem néha a feleségemet,hogyan képes "túlragozni" néhány általa felállított elvárást.
"Minden nap van naplemente és napfelkelte---rajtad múlik hogy látod-e."---Idézet a Wild c. filmből
:) :)

FITmind 2017.01.28. 22:41:07

@csakférfi: Tetszik az idézet és a gondolataid! :-)
Kicsit lazábbra kéne venni, ez igaz! Én is - mint a legtöbb feleség és anyuka - gyakrabban "túlragozom" a dolgokat, mint kéne...
DE egyre jobban igyekszem meglátni azt a napfelkeltét és naplementét is! :-)
-->
süti beállítások módosítása