Neked milyen a vezetői stílusod?

2016. november 22.

Amilyen a vezető, olyan a szervezet - tartja a mondás. Ez igaz azokra a cégekre, szervezetekre, amelyek újonnan jöttek létre, illetve azokra is, amelyeket régóta irányít egy vezető, vezetés.vezetok.jpg

Ha azonban már régóta működő, kialakult szervezeti kultúrával rendelkező cégbe kerül új vezető, annak figyelembe kell vennie a már kialakult rendet, szervezeti kultúrát, és ha változtatni akar rajta, akkor azt csak tudatosan, körültekintően érdemes megtennie.

A Charles Handy által kidolgozott vezetői szerepmodellek a legelismertebbek és legjobban használhatóak ma is.

A Handy-féle modell alapján a vezetői stílusokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Az autokratikus vezetői stílus

Az autokratikus vezetői stílus hatalmi, tekintélyi eszközökkel oldja meg a vezetés feladatait. Jellemző ennek képviselőire, hogy kevésbé támaszkodnak az alárendeltek véleményére, tapasztalataira, javaslataira. Nem igénylik a munkatársi közösség véleményét a vezetési funkciók esetében, például a döntés előkészítésében sem. E stílus képviselői nem igénylik a munkatársak segítségét, nem is bontakoztatja ki az ilyen vezető azok alkotó munkavégzését, nem segíti fejlődésüket. Tapasztalatok szerint a vezetés hosszú távon egyedül nem képes megoldani a feladatokat, mert diverzifikált tudás szükséges egy cég sikeres fennmaradásához, növekedéséhez.

Az autokratikus vezetői stílus leszűkíti, korlátozza a vezetés hatékonyságát, hiszen megfosztja magát attól a többlettől, amivel a munkatársak, beosztottak, vezetőtársak hozzájárulhatnak a vezetés színvonalának emeléséhez. Jellemző, hogy a munkatársakat passzivitásra készteti, ezzel fejlődésüket korlátozza, továbblépésüket meggátolja.

A liberális vezetői stílus

A szabad kezet adó, laissez fair stílus képviselője megjelöli ugyan a célt, a feladatot, de nem irányít, szükség esetén sem lép közbe, hagy mindent menni a maga útján. Jellemző erre a vezetőre az, hogy fél a népszerűtlennek látszó feladatoktól, a felelősségvállalásától, esetleg nem is tud alternatívát adni. A liberális stílusú vezető legszívesebben soha sem szól bele a dolgok menetébe, az ilyen vezetőtől nem is lehet sokat várni, legalább is tartósan nem. Amíg a munkatársak nem ismerik meg ezt a vezetői stílust, addig még kedvelhetik is az ilyen vezetőt, de tisztelni nem fogják, mert ilyen vezetés mellett a közösség számára elkerülhetetlen a kudarc. A különböző képességek, elképzelések összefogása, gyakorlati irányítása, célok és feladatok megvalósításának összehangolása a vezető, elsőrendű feladta.

Itt azonban nincs vezetés, elmarad a tevékenység összehangolása, ezért helyet kap a disszonancia, a fejetlenség, ami kudarcot szül. A liberális vezetői stílus azonban nem tévesztendő össze azzal, amikor a vezető hagyja munkatársait önállóan tevékenykedni, önállóságukat messzemenően kibontakoztatni, és csak akkor avatkozik be, ha ezt szükségesnek látja. Ez az alkotóerő kibontakozására épít, ami a modern vezetés jellemzője.

A demokratikus vezetői stílus

E stílus képviselője messzemenően épít a munkatársi közösségre, támaszkodik a kezdeményezőkészségére, tapasztalataira, véleményére, javaslataira. Ez lehetővé teszi, hogy a vezető döntése előtt az így kialakult alternatívákat mérlegelje és erre alapozva a vélhetően leghelyesebb döntést hozza. Itt sem nélkülözhető természetesen a vezető egyszemélyi felelőssége, hisz a közösség előkészítésben való részvételét követően a döntés már a vezető személyes felelőssége és a feladat végrehajtásának megkövetelése is az ő kötelezettsége. A demokratikus vezető eszközei közé tartozik a meggyőzés, a célok, a feladatok világos körvonalazása is, amely a végrehajtásban biztosítja a dolgozók aktív részvételét.

A demokratikus vezetési stílus kibontakoztatja a munkatársak aktivitását, mindenki számára biztosított a fejlődés, a továbblépés. Ennek a vezetésnek jellemzője az, hogy maga mellé állítja a jó szakembereket, nem ő akar a szakmai csúcs lenni.

A demokratizmus helytelen értelmezését jelenti viszont az, amikor a vezető minden apró-cseprő kérdésben a közösséghez fordul. Ez már nem a demokratikus vezetői stílus jellemzője, hanem félelem a felelősségtől, az egyszemélyi döntéstől. Előfordul a demokratizmus eljátszása is, amikor a vezető megkérdezi a munkahelyi közösséget, a vezetőtársakat, meghallgatja javaslataikat, érveiket, hagyja is vitatkozni őket, de a döntéshozatalnál nem veszi mindezt figyelembe, vagy már eleve kész a döntése a megkérdezés idején. Ez gyakran a "megrettent" autokrata vezető kimenekülési próbálkozása.

Az aktuális vezetői stílus

A három "klasszikusnak" nevezhető vezetői stílus tisztán nem létezik, hanem keverednek. A vezető valamelyik domináns szerepéről beszélhetünk, és erre alapozottan mondjuk autokratikusnak, liberálisnak, vagy éppen demokratikusnak. Mivel tiszta formában egyik stílus sem lelhető fel, az elmélet művelői keresték az optimális stílust, a mai követelményeknek legmegfelelőbb vezetői magatartás-keretet, amit a több stílus jegyeit is magában foglaló formában találtak meg.

Az aktuális vezetői stílus lényegében az adott helyzetben szükséges stíluselemeket foglalja magában, alapja a demokratikus vezetői stílus. Az érvényesülő vezetői stílust alapvetően két tényező határozza meg, az egyik a vezető személyisége: személyiségtípusa, felkészültsége, képességeinek szintje, azaz a kompetencia. A másik pedig a vezetésével működő munkahelyi közösség: a munkatársak felkészültsége, az emberi, közösségi viszonyok, egy-egy csoportban kialakult szokások állapota.

Az optimálisnak tekinthető vezetői stílus alkalmazása, funkcionálása tehát két tényező függvénye, eléréséhez egy bizonyos idő és "tájékozódó" folyamat szükséges mind a vezető, mind a munkatársak részéről.

Most vizsgáld meg, Te milyen vezető vagy!

Melyik vezetési stílus illik a személyiségedhez leginkább?

Melyik vezetési stílust kíván meg most a céged? Melyik kultúra jellemzi a cégedet?

Milyen mértékben vagy képes változni Te magad? Mennyire érzed a változás szükségességét most?

Ha visszanézed az egy éves terveidet, akár az üzleti, akár a magánéletre vonatkozókat, azok eléréséhez milyen mértékben, milyen téren kell változnod?

Ez várhatóan hogyan befolyásolja céged kultúráját?

Milyen tanulságokat vonsz le mindebből?

 

Részlet a hamarosan megjelenő e-könyvemből.

Címe: Felelősségvállalók Kézikönyve - Nyerj több időt és szabadságot!

 

 

Narancsik Ágnes

www.fejlodom.hu

narancsik.agnes@fejlodom.hu

 

(Fotó: Pinterest)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr7911987968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása