"Olyan, mintha mókuskerékben rohangálnék, amiből nincs kiszállás."

- Ötperces hangulatjavító technikák -

2016. szeptember 20.

Múltunk minden egyes pillanata benne van mai valóságunkban, döntéseinkben, reakcióinkban és gondolatainkban. Minél „több” múltunk van, annál inkább rögzülnek és annál inkább meghatározzák személyiségünk alakulását korábbi mintáink.linkedin.jpg

Az a megoldás azonban, ami működött tíz évvel ezelőtt, biztos, hogy nem adaptálható jól most. Mi mégis folyamatosan ezzel próbálkozunk, ha nem látunk rá erre a szabályra a saját életünkben, és nem nézzük tudatosan, kívülről magunkat, vagyis, ha nincs önreflexiónk. Persze nehéz terepen járunk, időt, energiát kíván mindig mindennek utánagondolni, azonosítani a korábbi sémákat, amelyeket a jelen helyzetben el kell kerülnünk.

És ha elkerültük, ha sikerült kiugrani a mókuskerékből, akkor hogyan tovább? Hol található a jelen helyzetnek megfelelő legjobb megoldás?

Paradox módon az is bennünk van csak „máshol”, vagyis agyunk, energiarendszerünk más területein, idegrendszerűnk új pályáin, amelyeket ki kell építenünk, vagy aktiválnunk kell. Ezt tesszük, amikor tanulunk, gyakorlunk. Amikor meditálunk, racionális énünkön túli információs mezőre csatlakozunk rá. Sokan mondják, hogy képtelenek meditálni, nem tudnak megülni egyhelyben 5-10 percen át, ha becsukják a szemüket, akkor vagy elalszanak, vagy elszaladnak a gondolataik, képtelenek koncentrálni.

water-meditation-400.jpg

A koncentrációs készség is fejleszthető, bármilyen korban, amire számos gyakorlat létezik, most a legegyszerűbbeket említem.

Főként a férfiakra jellemző, de sok nőnél is futás, úszás, monoton munkatevékenységek közben kapcsol ki a legjobban a bal agyfélteke, vagyis a racionális énünk, és kapcsol be a jobb agyfélteke, vagyis a tudat alatti énünk, új információs csatornákat nyitva. Így képek, átsuhanó gondolatok, intuíció segítségével rájöhetünk a jelen helyzetnek legmegfelelőbb válaszra. A korábbi bejegyzésben említett „homlokfogó” gyakorlat is kitűnő, hiszen az agyunk ösztönös, a múlt tapasztalatain alapuló reakciói helyett aktiváljuk a homloklebeny „itt és most” állapotát, így megtalálva a helyes megoldást.

Mindenkinek vannak rejtett erőforrásai, információforrásai, érdemes gyakorolni a hozzájukférést!

 

Narancsik Ágnes

narancsik.agnes@fejlodom.hu

www.fejlodom.hu

 

Képek: Pinterest;  www.linkedin.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr7311730857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása