Egyensúlyban kívül-belül

2016. augusztus 27.

Ha azt a szót halljuk, KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG, eszünkbe juthat a béke, nyugalom, szépség, gazdagság, öröm; vagy akár egy szép tengerpart, mező és ehhez hasonló képek; vagy a szeretteinkkel való örömteli együttlét. "Meseszerű" állapotok ezek, amiktől a hétköznapi viharokban olyan távol érezzük magunkat. Hogyan érhetjük el mégis, nemcsak kivételes pillanatokban, hanem akár minden nap?

womens-fitness-tips_com2.jpg

Létünket nemcsak fizikai szinten éljük, bár  érzelmi,  szellemi hogylétünk végső soron mindig megjelenik testünkben, környezetünkben is. Ha belép valaki az ajtón, a másodperc tört része alatt "levesszük", hogy ragyog, magabiztos, kiegyensúlyozott, vagy éppen ellenkezőleg. Persze szerepeink tanulhatóak, a legtöbben megtanultuk, hogy akkor is jó képet kell vágni a dolgokhoz, ha egyébként pont nem vagyunk jól.

A szerepjátszáson túl azonban mégiscsak mindenki arra törekszik, hogy tényleg, igazán jól legyen belül és kívül egyaránt. Ehhez először is érdemes elvégezni a lelki munkát, ami valójában folyamatos önreflexió. A csapongó érzelmek és gondolatok tudatos megfogása, mederbe terelése, szelektálása, a romboló erők elengedése, és az építő gondolatok, érzelmek, és kapcsolatok tudatos felépítése mindennapi rutinná kell váljon ahhoz, hogy a valódi lelki békét és egyensúlyt megtaláljuk önmagunkban.

Ebben az önmunkában a sokéves tapasztalat, bukás és újrakezdés megedzi az embert. Egyszer csak észreveszi, hogy ugyanazok a dolgok, amik pár éve még bosszantották, ma már jelentőségüket vesztették, egészen máshová helyeződött a fókusz. 

Az évkör augusztus hónapja végső soron azt mutatja meg, hogy mennyire sikerült a belső, lelki munkát elvégezni, mennyire sikerült egyensúlyba kerülni önmagunkban. Ebben az időszakban felerősödhetnek a "hibáink", vagyis azok a tulajdonságok, amiket utálunk magunkban, a félelmeink, amiket még nem sikerült elengedni, vagy az idejét múlt kapcsolataink szedhetik szét az idegeinket az átlagosnál jobban. De lyenkor erősödik meg a szeretet is a szívünkben, önmagunk és mások elfogadása, a múlt megbocsátása, ami kiegyensúlyozottá, békéssé teszi az életünket minden szinten.

De mi történik, ha elvégezzük a "munkát" és mégsem jönnek az eredmények? Ha egy megoldott probléma helyébe kettő ugrik, és úgy érezzük, hogy ennek soha sincs vége.

Egyik kedvenc színésznőm mondta egyszer, hogy a "hoppok után jönnek a huppok", nem lehet mindig felfelé menni az emelkedőn, mert annak egyszer vége van és akkor jön a lejtő. A kérdés igazán csak az, hogy mindezt hogyan éljük meg!

Ha visszaemlékszünk kamasz korunkra, vagy éppen van ilyen korú gyerekünk, akkor tudjuk jól, hogy a hormonrendszer változásai komoly hangulatingadozásokat okoznak. A megélések, az érzelmek minősége hormonháztartásunk egyensúlyától is függ. Nem véletlen, hogy a szexuális érés ideje, vagy a változókor érzelmileg kibillenti az embert, hisztis, nyugtalan lesz. Mivel Magyarországon relatíve kevés a napfény, és a D- vitamint halhússal sem pótoljuk (ellentétben az északi népekkel), ezért a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködéséből fakadó cukorháztartás, hormonháztartás felborulása szinte népbetegség. Mint ahogy világelsők vagyunk borúlátásból, elégedetlenségből és az egymás elleni torzsalkodásból is. 

Megoldás? 

D-vitamin, Napfény és halhús (elnézést Rimbaud), pozitív gondolatok, szeretetteljes, éber jelenlét a saját életünkben.

Élvezzétek a nap sugarát szeptemberben is! Töltődjetek, éljetek meg minél több kiegyensúlyozott időszakot!

 

Narancsik Ágnes

www.fejlodom.hu

narancsik.agnes@fejlodom.hu

 

(Képforrás: www.womens-fitness-tips-com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr4611656280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása