Az egészség- és alakmegőrzés legegyszerűbb módja

Gyalogolj!

2016. augusztus 27.

Az egészség fenntartásának egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás. Mégis egyre többen élnek kórosan mozgásszegény életet, és már csak akkor kapnak észbe, mikor a fizikai állapotuk leromlott. Kifogás mindig van: az edzés drága, időigényes, és így tovább. A megoldás annyira egyszerű, és könnyen beiktatható a hétköznapokba: gyalogolj!walk.jpg

1. Egyre több tudományos kutatás szól a gyaloglás előnyeiről. Ezek szerint a legegyszerűbb, de mégis egészséges, testmozgás a heti öt-hat alkalommal, legalább fél órán át tartó, lendületes gyaloglás. A jó hír, hogy ez bárkinek elérhető!


2. Csak az utóbbi években tették fel a kutatók a kérdést, hogy hol van az egészségmegőrzést támogató fizikai tevékenységek alsó határa. Vagyis, milyen és mennyi mozgás ajánlható azoknak, akiknek az életvitelébe  - bármilyen okból kifolyólag - nem fér bele az aktívabb edzés. 


3. A válasz: a gyaloglás tökéletesen megfelel a fizikai tevékenységek alsó határának. Ha hetente 5-6 alkalommal erőteljes tempóban gyalogolunk 4,5-6 kilométeres sebességgel, több súlyos betegség kockázatát csökkenthetjük. Különösen előnyös a gyaloglás azok számára, akik életükben soha vagy régóta nem végeztek rendszeres testedzést. Semmilyen kockázattal nem jár, és számos előnye van. 


4. Az erőteljes gyaloglás a szívizmokat gyorsabb mozgásra készteti. Ha rendszeresen végezzük, egy idő után csökken a vérnyomásunk, és ezzel természetesen az erekre gyakorolt nyomás is. Szaporodik vérünkben a jó koleszterin (HDL), a vér kevésbé lesz sűrű, és ezzel mérséklődik a szívroham kockázata.


5. A Harvard School of Public Health által közzétett jelentés 70 000 amerikai ápolónő egészségi állapotát elemzi 15 év távlatában. Kiderült, hogy azok a nővérek, akik munkahelyük jellege miatt hetente húsz vagy még több órát gyalogoltak, 40 százalékkal ritkábban kaptak agyvérzést, mint a kevesebb mozgást igénylő munkahelyen dolgozó kolléganőik.


6. Az életkor előrehaladtával a legtöbben hajlamosak az elhízásra. A félórás gyaloglás napi pár száz kalória eltüntetésével jár, emellett az anyagcsere javításával is segít a kilók elleni csatában. Fontos azonban megjegyezni, hogy simán gyaloglással nem lehet számottevő mennyiséget fogyni. A testünk ugyanis 30 percnél rövidebb fizikai tevékenység alatt még hozzá sem kezd a zsírsejtekben felhalmozódott zsírok elégetéséhez. A komoly fogyáshoz a napi gyaloglási adagot egy-másfél órára kell emelni, majd ha további fogyásra van szükség, az intenzitás fokozása is ajánlatos.

oldwalk.jpg

7. Az elhízás és a mozgásszegény életmód a cukorbetegséget világszerte az egyik legelterjedtebb civilizációs betegséggé tette.

Az amerikai National Institute of Diabetes jelentése szerint azoknál a túlsúlyos embereknél, akik a cukorbetegség korai stádiumában vannak a gyalogló programmal lényegesen jobb eredményt lehet elérni, mint az ilyen esetekben alkalmazott gyógyszerekkel.

8. A gyaloglás nemcsak az izmokat erősíti, hanem azokat a csontokat is, amelyeket megmozgat. Mindez a csontritkulás megelőzése szempontjából fontos. Az idősebbeket sújtó másik fájdalmas mozgásszervi betegség az arthritis elsősorban a térdízületeket támadja meg. A kíméletes, de kitartó gyaloglás a térd körüli izmok erősítésével sokat tehet a panaszok enyhítéséért.

9. A szakértők szerint az elhatározás mellé csupán néhány egyszerű feltételt kell megteremteni: jó állapotban levő sportcipőben gyalogoljunk, már kimondottan erre a célra kifejlesztett gyaloglócipőt is vásárolhatunk. Hasznos napról napra feljegyezni, hogy milyen sokáig és milyen messzire gyalogoltunk. Néhány hét múlva büszkén nézegetjük majd a táblázatot, ami annak bizonyítéka, miként győztük le önmagunkat. Feltétlenül készítsük fel magunkat fizikailag a gyaloglásra, azaz végezzünk bemelegítést, és csak lassan fokozzuk lépteink ütemét. Céljaink legyenek reálisak, már ami kitűzött távolságokat illeti. Gyalogolni lényegében mindenütt lehet, legyünk találékonyak: például gyalogoljunk néhány háztömböt munka után vagy használjuk lift helyett a lépcsőt!

cipo.jpg

10. Ez a mozgásforma sem hoz egyik napról a másikra alapvető változást az általános egészségi állapotunkban, de két-három hónap elteltével már mutatkoznak az első eredmények.


Az idő tökéletes egy sétára!

Szép hétvégét!

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

(Ötlet)forrás: házipatika.com

Képforrás: Pinterest

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr2011655192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása