1990-ben jelent meg Michael van Straten és Barbara Griggs bestsellere Superfoods, magyarul Szuperélelmiszerek címen. Azóta is folyamatosan jelen vannak a köztudatban a szuperételek, hisz mindannyian vágyunk olyan „csodaszerekre”, amelyek segíthetnek lefogyni, méregteleníteni és egészséget megőrizni.
A „superfood” névvel való visszaélések miatt az Európai Unió 2007 júliusától betiltotta a kifejezés kereskedelmi és értékesítési használatát. Azóta csak akkor hívhatunk így egy élelmiszert vagy táplálékkiegészítőt, ha pozitív hatása tudományosan is bizonyítható.
Mitől lesz valami szuperélelmiszer?
A clean eating képviselői szerint a szuperélelmiszerek koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes egészséghez. Ezek azonban csupán olyan alapanyagok lehetnek, amelyek elismerten és kimagaslóan egészséges tápanyagtartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásuk kimutatottan jól hat a közérzetre és a betegségek megelőzésére és kezelésére, de ezek mellett sem lehet büntetlenül egészségtelenül táplálkozni. Fontos tudni, hogy a szuperételek sem csodaszerek, csupán a természet ajándékai az ember egészségvédelmére.
Melyek a szuperételek?
2013-ban egy konferencián megszavazták a top 12 szuperételt.
A listára a következő ételek kerültek: az avokádó, a spenót, az alga, a gránátalma, a fekete áfonya, a brokkoli, a fű táplálta bivaly/marha húsa, a vad alaszkai lazac, a mandula, a kókuszolaj, az olívaolaj és a zöld tea.
Szakértők szerint magas antioxidáns-tartalma miatt a nyers kakaóbab is ebbe a kategóriába tartozik, de egyes szakemberek úgy vélik, hogy a méhpempő koncentrált hatóanyag-tartalma is erőteljes gyógyító és energetizáló hatású.
A főbb superfood-ok:
A lenti lista egy bő válogatás. A későbbiekben írni fogunk részletesebben is a legkiemelkedőbb szuperételekről.
Gabonafélék:
– barnarizs, quinoa, köles, hajdina, zab, tönköly, bulgur
(Magas a rost, fehérje, kálium, cink, szelén, magnézium tartalmuk.)
Zöldségek:
– cékla, édesburgonya, sütőtök
(Magas az antioxidáns, béta karotin tartalmuk, erősítik az immunrendszert.)
– brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta
(Remek E, B, K-vitamin, kalcium, kálium források, magas az antioxidáns tartalmuk, rákellenesek, serkentik a bélműködést.)
– bab, zöldbab, zöldborsó, csicseriborsó, vöröslencse, mungo bab
(Magas a B-vitamin tartalmuk, segítik a bél működését, stabilizálják a vércukor – koleszterinszintet.)
Bogyók:
– kékáfonya, szeder, acaí-bogyó, meggy, ribizli, goji-bogyó, vörös szőlő, cseresznye, olíva
(Gazdagok antioxidánsokban, rákellenes, szívbetegségeket megelőznek, szépítik a bőrt.)
Magvak:
– chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró, kakaóbab
(Omega zsírsavakban gazdagok, tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént, rostokat tartalmaznak)
Gyümölcsök:
– alma, citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin, gránátalma, kiwi
(Magas a C-vitamin tartalmuk, hatásosak megfázás ellen, méregtelenítésre)
– avokádó
(Nagyon magas kálium, E-vitamin, antioxidáns, folsav, rost tartalma. Rákellenes, serkenti az idegrendszert)
Halak-húsok:
– vadlazac, makréla, szardínia (Gazdag Omega3 zsírsavakban)
- a fű táplálta bivaly/marha húsa
Csírák:
– lucernacsíra, retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, búzacsíra
(Gazdagok esszenciális aminosavakban, gyulladásellenesek, segítik az emésztést)
Fűszerek:
– Fahéj, kurkuma, fokhagyma, gyömbér, zöld tea
Algák: (moszatok):
– kelp, wakame, kék-zöld alga
(Magas az ásványi- és nyomelem tartalmuk - különösen jód és kálium; továbbá, B, C, E-vitaminokban gazdag)
Nyers méz
(Rengeteg vitamint és ásványi anyagok tartalmaz, gyógyítja a megfázást, növeli az antioxidánsok termelődését a vérben)
Sokféle szuperélelmiszert megtalálsz a Dia-Luxi élelmiszer-allergia boltban.
Bablena Hajnalka