Mik azok a szuperélelmiszerek?

2016. május 11.

1990-ben jelent meg Michael van Straten és Barbara Griggs bestsellere Superfoods, magyarul Szuperélelmiszerek címen. Azóta is folyamatosan jelen vannak a köztudatban a szuperételek, hisz mindannyian vágyunk olyan „csodaszerekre”, amelyek segíthetnek lefogyni, méregteleníteni és egészséget megőrizni.

szuper.jpg

A „superfood” névvel való visszaélések miatt az Európai Unió 2007 júliusától betiltotta a kifejezés kereskedelmi és értékesítési használatát. Azóta csak akkor hívhatunk így egy élelmiszert vagy táplálékkiegészítőt, ha pozitív hatása tudományosan is bizonyítható.

Mitől lesz valami szuperélelmiszer?

A clean eating képviselői szerint a szuperélelmiszerek koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes egészséghez. Ezek azonban csupán olyan alapanyagok lehetnek, amelyek elismerten és kimagaslóan egészséges tápanyagtartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásuk kimutatottan jól hat a közérzetre és a betegségek megelőzésére és kezelésére, de ezek mellett sem lehet büntetlenül egészségtelenül táplálkozni. Fontos tudni, hogy a szuperételek sem csodaszerek, csupán a természet ajándékai az ember egészségvédelmére.

Melyek a szuperételek?

2013-ban egy konferencián megszavazták a top 12 szuperételt.

A listára a következő ételek kerültek: az avokádó, a spenót, az alga, a gránátalma, a fekete áfonya, a brokkoli, a fű táplálta bivaly/marha húsa, a vad alaszkai lazac, a mandula, a kókuszolaj, az olívaolaj és a zöld tea.

Szakértők szerint magas antioxidáns-tartalma miatt a nyers kakaóbab is ebbe a kategóriába tartozik, de egyes szakemberek úgy vélik, hogy a méhpempő koncentrált hatóanyag-tartalma is erőteljes gyógyító és energetizáló hatású.

superfoods.jpg

A főbb superfood-ok:

A lenti lista egy bő válogatás. A későbbiekben írni fogunk részletesebben is a legkiemelkedőbb szuperételekről.


Gabonafélék
– barnarizs, quinoa, köles, hajdina, zab, tönköly, bulgur

(Magas a rost, fehérje, kálium, cink, szelén, magnézium tartalmuk.)

Zöldségek:
– cékla, édesburgonya, sütőtök

(Magas az antioxidáns, béta karotin tartalmuk, erősítik az immunrendszert.)
– brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta

(Remek E, B, K-vitamin, kalcium, kálium források, magas az antioxidáns tartalmuk, rákellenesek, serkentik a bélműködést.)
– bab, zöldbab, zöldborsó, csicseriborsó, vöröslencse, mungo bab

(Magas a B-vitamin tartalmuk, segítik a bél működését, stabilizálják a vércukor – koleszterinszintet.)

Bogyók:
– kékáfonya, szeder, acaí-bogyó, meggy, ribizli, goji-bogyó, vörös szőlő, cseresznye, olíva

(Gazdagok antioxidánsokban, rákellenes, szívbetegségeket megelőznek, szépítik a bőrt.)

Magvak:
– chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró, kakaóbab

(Omega zsírsavakban gazdagok, tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént, rostokat tartalmaznak)

Gyümölcsök:
– alma, citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin, gránátalma, kiwi

(Magas a C-vitamin tartalmuk, hatásosak megfázás ellen, méregtelenítésre)
– avokádó

(Nagyon magas kálium, E-vitamin, antioxidáns, folsav, rost tartalma. Rákellenes, serkenti az idegrendszert)

Halak-húsok:
– vadlazac, makréla, szardínia (Gazdag Omega3 zsírsavakban)

- a fű táplálta bivaly/marha húsa

lazac2.jpg

Csírák:
– lucernacsíra, retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, búzacsíra

(Gazdagok esszenciális aminosavakban, gyulladásellenesek, segítik az emésztést)

Fűszerek:
– Fahéj, kurkuma, fokhagyma, gyömbér, zöld tea

Algák: (moszatok):
– kelp, wakame, kék-zöld alga

(Magas az ásványi- és nyomelem tartalmuk - különösen jód és kálium; továbbá, B, C, E-vitaminokban gazdag)

Nyers méz

(Rengeteg vitamint és ásványi anyagok tartalmaz, gyógyítja a megfázást, növeli az antioxidánsok termelődését a vérben)

Sokféle szuperélelmiszert megtalálsz a Dia-Luxi élelmiszer-allergia boltban.

Bablena Hajnalka

dialuxi.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr998707350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zZz 2016.05.11. 22:24:51

Egy-két észrevétel:

- barnarizs: a testépítők és a paleo sem ajánlja. Oké, a paleo semmilyen gabonát nem ajánl, de ha már rizsről van szó, akkor mégis inkább a fehér rizset ajánlja, a testépítőkkel egyetemben. Indoklás: a barnarizsben található fitinsav gátolja az ásványi anyagok felszívódását.

- magvak: egyrészt ahogy én olvastam, a növényi omega zsírsavak rosszul hasznosulnak. Másrészt vigyázni kell arra, hogy nem mindegy milyen zsírok vannak bennük. Többükben a többszörösen telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban, ami nem jó. Pl. a dióban is. Viszont pl. a pisztáciában az egyszeresen telítetlenek vannak nagyobb arányban, ami miatt jobb választás lehet.

FITmind 2016.05.11. 22:27:45

@zZz: Köszönjük az észrevételeket!

Gsnake 2016.05.12. 08:23:30

@zZz: a paleora hivatkozni nem túl ildomos, mert maga az egész paleo rendszer egy bullshit. Tény, hogy a gyorskajákon, telített zsírokon, egyszerű szénhidrátokon élő átlagembernek sokat segít eleinte, használ az egészségnek, de nem azért, mert olyan szuper a makroösszeállítása (egyébként emlékeim szerint a hüvelyeseket szintén száműzi az étrendből), hanem azért, mert a finomított élelmiszerek, a fehér liszt, az agyoncukrozott kalóriabombák elhagyása már önmagában sokat jelent. Viszont egyre több kutatás szól arról, hogy hosszú távon nem egészséges a paleo étrend (hiánybetegségek).

A barna rizs valóban nem a rizsek Szent Grálja, viszont a fitinsav probléma fermentálással kiküszöbölhető, bár a cinktartalom felszívódása még az után sem javul számottevően. Az más kérdés, hogy ki akar bajlódni a fermentálással, mikor egyszerűbb egy jó minőségű (mondjuk basmati) fehér rizs további körettel megfejelni (saláta, teszem azt), amivel máris megjelenik a rosttartalom az adott étkezésnél.

Magvak és a többszörösen telítettlen zsírsavak: ezekben bajos véglegesen állást foglalni, az utóbbi években egyre több kutatás mutat rá arra, hogy lehetséges (ismétlem: lehetséges), ódzkodni kell a többszörösen telítettlen zsírsavak fogyasztásától, véglegesen, cáfolhatatlanul azonban még nem sikerült mindezt bizonyítani (tudomásom szerint).

Úgy általánosságban elmondható, hogy mindenből a legfontosabb a mérték és a személyre szabottság. Ehetsz csupa egészséges élelmiszert, ha az energiabeviteled meghaladja a felhasználást, akkor hízni fogsz (ez egyéni, nem lehet csak úgy kimondani ex catedra, hogy egy felnőtt férfi napi energiaszükséglete 2000-2200 kcal), ha kevesebb, akkor pedig fogyni. Utóbbinál különösen fontos, hogy miből :) Mert zsírból juszt is kevésbé, mint izomból. Sajnos.

illaim 2016.05.12. 08:23:45

A superfood jelzőt jelenleg az angol nyelvterületen a quinoa ból készült ételekre
használják. A NASA 1993. évben vette fel a CELSS programjába, ami egy betűszó
a Controled Ecological Life Support System szavak kezdőbetűjéből áll.
Sajnos a magyar média ingerküszöbjét nem érte el a quinoa.
Ami nem gabona, mert libatop fajokhoz tartozik. Bár a természetes hibridizációja
az Andokban zajlott le, de nem földrajzi helyhez kötött faj. Ma már 62 országban
folyik termesztése, vagy termesztési kísérlete.
A hazai termesztését hatodik éve kutatom, három év sikeres termesztés után az idei év már
a negyedik szezon lesz. A magyar kormányzat nem támogatja, az MTA meg csak elvben ismerte el
a honosítási kísérleteimet. A krumplinak 200 év kellett hogy elterjedjen, remélem a quinoa hamarabb
ismerté válik.

FITmind 2016.05.12. 08:41:40

@illaim: Köszönjük a hozzászólást, és sok sikert neked!

eyfel1 2016.05.12. 11:54:41

A méhpempő az egyik legdurvább superfood szerintem! Csak sajnos elég drága :S De azt tudtátok, hogy a méhanya gyakorlatilag az egyetlen kifejlett méh? Azért, mert méhpempővel táplálják! Érdemes kipróbálni, bár az íze borzalmas :S Gyakorlatilag elsőre biztos hogy vissza kell fogni az öklendezést :D

A propolisz is szintén tele van minden jóval, ezt használják a méhek a kaptár fertőtlenítésre, a kaptár előtt egyfajta "lábtörlő"-ként is viselkedik.

Illetve persze a cikkben említett méz is nagyon jó, csak ne a kínai hamisítvány mézeket vegyétek! Szerencsére itthon elég jó a szabályozás, és nagyon jó minőségű mézeket lehet venni, ebből konkrétan a világ élvonalába tartozunk.

Nemrég találkoztam a Mézpasztillával is, gyógyszertárban ajánlották, ilyen szilárd méz, szopogató tabletta, és nincs benne más, csak méz, tehát semmi egyéb adag nincs. Valami új magyar fejlesztés, hogy ilyet tudtak a mézzel csinálni, érdemes utána nézni annak, akit érdekel az ilyen, Floney a neve. Van honlapjuk is, de facebookon floneymezpasztilla néven úgy látom, hogy több infót lehet megtudni.

FITmind 2016.05.12. 11:56:26

@eyfel1: Köszönjük a hasznos információkat! :-)
-->
süti beállítások módosítása