Mi eshet jól ebben a kánikulában? Összeválogattam a kedvenc nyári ételeimet és italaimat. Egyszerűen és gyorsan elkészülnek. Könnyű és ízletes ételek, amikkel jól lehet lakni és tartalmazzák azokat tápanyagokat, amikre szükségünk van ebben a tikkasztó hőségben.
Az édes, fanyar, keserű ízek hűsítő hatásúak a szervezet számára. A lédús, hideg ételeket, nyers salátákat és leveseket kell előnyben részesíteni ilyenkor. A sós, csípős, pikáns ízeket pedig kerülni, mert azok belülről is fűtenek.
Hűtött zabkása
(Kb. 4 adag)
200 g zabpehely
40 g kókuszchips
200 g erdei gyümölcs mix
1 ek eririt
125 ml kókusztej
A kókusztejet elkeverjük az édesítővel. Felöntjük vele a zabpelyhet, és lefedve, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap reggel szétosztjuk adagokra, majd megszórjuk kókuszchipsszel és fagyasztott erdei gyümölccsel.
Epres-kókuszos chia puding
(Kb. 2-3 adag)
3 dl kókusztej
2 ek chiamag
2 ek eritrit
20 dkg eper (vagy bármilyen tetszőleges gyümölcs)
Néhány eperszemet rakjunk félre díszítésnek, a többi hozzávalót rakjuk turmixba, és keverjük krémesre.
A krémes állagú keveréket tálkákba adagoljuk, majd pár órára helyezzük a hűtőbe.
Hideg uborkaleves
(Kb. 2-3 adag)
500-600 g kígyóuborka
200 g krémes állagú túró
150 ml ásványvíz
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
2 csipet bors
5 g konjac liszt
A megmosott uborkát nagyobb darabokra vágjuk, turmixgépbe dobjuk, pürésítjük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és tovább turmixoljuk, míg krémes nem lesz.
Hűtőbe tesszük pár órára, majd hidegen tálaljuk.
Hűs ribizlileves
(Kb. 3-4 adag)
500 g ribizli
1,5 dl kókusztejszín
120 g cottage cheese
2 dl víz
2-3 ek eritrit
1 citrom reszelt héja és némi leve
A ribizlit megpucoljuk, átmossuk. Minden hozzávalót alaposan összeturmixolunk. Kevés vízzel ízlés szerint hígítható, ha túl sűrűnek ítéljük. Hűtjük pár órát. Fagyasztott gyümölccsel tálaljuk.
Hideg tonhalsaláta
(Kb. 2 adag)
10 dkg kígyóuborka feldarabolva kis kockákra
só ízlés szerint
100 g zöld kaliforniai paprika
6-8 db koktélparadicsom
1 dl olívaolaj
2 ek fehérborecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
100 g jégsaláta
10 db olajbogyó
180 g vizes tonhal konzerv
A salátát mossuk meg és tépkedjük össze, tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a kettévágott paradicsomot, olajbogyót, valamint a vékonyra szelt uborkát és kaliforniai paprikát.
Keverjük hozzá a lecsepegtetett és kicsit összetört tonhal húst. Az olívaolajat és a fehérborecetet keverjük ki a sóval és a borssal, majd öntsük le az öntettel a salátát, és keverjük el.
Tzatziki csirkemell gyros-szal
(Kb. 2 adag)
Tzatziki:
1 nagy kígyóuborka
50 g görög joghurt
1 nagy csipet só
1 csipet fehérbors
1 lime-ból nyert limelé
3 gerezd fokhagyma
Gyros:
250 g csirkemell apró kockákra vágva
gyros fűszerkeverék
½ ek kókuszolaj
A felaprított csirkemellet kókuszolajjal felhevített serpenyőben pirítjuk, fűszerezzük és átsütjük. Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük az uborkasalátát.
A megmosott ubit lereszeljük egy közepes nagyságú reszelőn.
A joghurtot elkeverjük a pépesített (fokhagymanyomón átnyomott) fokhagymákkal. Őrölt borssal és sóval ízesítjük és a citromlével pikánssá tesszük. Ráöntjük az uborkára, és kanállal összekeverjük az egészet.
Banános-mogyorós fagyi
(2 adag hozzávalói)
2 db banán felkarikázva, lefagyasztva
2 ek eritrit
2 ek mogyoróvaj
1 csipet só
A fagyasztott banánokat nagy teljesítményű turmixgépben krémesítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, kis fagyis tálkákban tálaljuk és elfogyasztjuk.
Szedres-étcsokoládés sorbet
(8-10 adag)
500 g szeder
5 ek eritrit
1.5 dl víz
50 g étcsokoládé
A szedret leturmixoljuk, majd hozzákeverjük a csoki kivételével a többi hozzávalót. Végül a reszelt étcsokit is hozzáadjuk. 2-3 órára mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt 10 perccel kivesszük, újraturmixoljuk míg kásás nem lesz, és tálaljuk.
Citrom-gyömbér-bazsalikom limonádé
1 l víz
5 dl szódavíz
3 db citrom
1 marék bazsalikom
5 dkg gyömbér
5-8 dkg eritrit (ízlés szerint)
10 db jégkocka
A bazsalikom leveleket megmossuk, és nagyobb darabokra összetépkedjük.
A gyömbért meghámozzuk és felkarikázzuk.
Két és fél citrom levét kinyomjuk egy kancsóba, hozzáadunk 1 dl vizet, az édesítőt, a bazsalikomot és a gyömbért. Pár órára betesszük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
ezután felöntjük a hideg ásványvízzel és a szódával. A maradék citromot felkarikázzuk, majd a limonádéhoz adjuk. Jjégkockákkal együtt tálaljuk.
Barackos jegestea
700 g őszibarack
30 g friss gyömbér
1 citrom leve
6-8 ek eritrit
4 db fekete teafilter
sok jégkocka
A barackokat megpucoljuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük.
Rádaraboljuk a megtisztított gyömbért, rászórjuk az édesítőt, felöntjük 1 l vízzel, és kb. 20 percig főzzük. Lezárjuk a hőt, és hozzáadjuk a fekete teafiltereket.
10 perc után kivesszük őket, majd az egészet finom szűrőn átszűrjük, hűtőbe tesszük.
Hidegen, sok jégkockával fogyasztjuk.
Búcsúzól egy inspiráló idézet:
Kreativitás. Minél jobban használod, annál több lesz belőle.
(Maya Angelou)
(Fotók: Jannis Brandt; Kaizen Nguyễn; Andris Romanovskis on Unsplash)
személyi edző és táplálkozási tanácsadó
bablena.hajnalka@gmail.com
Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)
HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!
HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!
Kövess bennünket Facebookon, Instagramon és Pinteresten!