A top 10 frissítő nyári étel és ital

2017. augusztus 05.

Mi eshet jól ebben a kánikulában? Összeválogattam a kedvenc nyári ételeimet és italaimat. Egyszerűen és gyorsan elkészülnek. Könnyű és ízletes ételek, amikkel jól lehet lakni és tartalmazzák azokat tápanyagokat, amikre szükségünk van ebben a tikkasztó hőségben.limonade.jpg

Az édes, fanyar, keserű ízek hűsítő hatásúak a szervezet számára. A lédús, hideg ételeket, nyers salátákat és leveseket kell előnyben részesíteni ilyenkor. A sós, csípős, pikáns ízeket pedig kerülni, mert azok belülről is fűtenek. 

 

Hűtött zabkása

(Kb. 4 adag)

200 g zabpehely
40 g kókuszchips
200 g erdei gyümölcs mix
1 ek eririt
125 ml kókusztej

A kókusztejet elkeverjük az édesítővel. Felöntjük vele a zabpelyhet, és lefedve, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap reggel szétosztjuk adagokra, majd megszórjuk kókuszchipsszel és fagyasztott erdei gyümölccsel.

Epres-kókuszos chia puding

(Kb. 2-3 adag)

3 dl kókusztej
2 ek chiamag
2 ek eritrit
20 dkg eper (vagy bármilyen tetszőleges gyümölcs)

Néhány eperszemet rakjunk félre díszítésnek, a többi hozzávalót rakjuk turmixba, és keverjük krémesre.

A krémes állagú keveréket tálkákba adagoljuk, majd pár órára helyezzük a hűtőbe.

zab_1.jpg

Hideg uborkaleves

(Kb. 2-3 adag)

500-600 g kígyóuborka
200 g krémes állagú túró
150 ml ásványvíz
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
2 csipet bors
5 g konjac liszt

A megmosott uborkát nagyobb darabokra vágjuk, turmixgépbe dobjuk, pürésítjük.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és tovább turmixoljuk, míg krémes nem lesz.

Hűtőbe tesszük pár órára, majd hidegen tálaljuk.

Hűs ribizlileves

(Kb. 3-4 adag)

500 g ribizli
1,5 dl kókusztejszín
120 g cottage cheese
2 dl víz
2-3 ek eritrit
1 citrom reszelt héja és némi leve

A ribizlit megpucoljuk, átmossuk. Minden hozzávalót alaposan összeturmixolunk. Kevés vízzel ízlés szerint hígítható, ha túl sűrűnek ítéljük. Hűtjük pár órát. Fagyasztott gyümölccsel tálaljuk.

Hideg tonhalsaláta

(Kb. 2 adag)

10 dkg kígyóuborka feldarabolva kis kockákra
só ízlés szerint
100 g zöld kaliforniai paprika
6-8 db koktélparadicsom
1 dl olívaolaj
2 ek fehérborecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
100 g jégsaláta
10 db olajbogyó
180 g vizes tonhal konzerv

A salátát mossuk meg és tépkedjük össze, tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a kettévágott paradicsomot, olajbogyót, valamint a vékonyra szelt uborkát és kaliforniai paprikát.

Keverjük hozzá a lecsepegtetett és kicsit összetört tonhal húst. Az olívaolajat és a fehérborecetet keverjük ki a sóval és a borssal, majd öntsük le az öntettel a salátát, és keverjük el.

tuna-salad.jpeg

Tzatziki csirkemell gyros-szal

(Kb. 2 adag)

Tzatziki:

1 nagy  kígyóuborka
50 g görög joghurt
1 nagy csipet só
1 csipet fehérbors
1 lime-ból nyert limelé
3 gerezd fokhagyma

Gyros:

250 g csirkemell apró kockákra vágva
gyros fűszerkeverék
½ ek kókuszolaj

A felaprított csirkemellet kókuszolajjal felhevített serpenyőben pirítjuk, fűszerezzük és átsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük az uborkasalátát.

A megmosott ubit lereszeljük egy közepes nagyságú reszelőn.

A joghurtot elkeverjük a pépesített (fokhagymanyomón átnyomott) fokhagymákkal. Őrölt borssal és sóval ízesítjük és a citromlével pikánssá tesszük. Ráöntjük az uborkára, és kanállal összekeverjük az egészet.

Banános-mogyorós fagyi

(2 adag hozzávalói)

2 db banán felkarikázva, lefagyasztva
2 ek eritrit
2 ek mogyoróvaj
1 csipet só

A fagyasztott banánokat nagy teljesítményű turmixgépben krémesítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, kis fagyis tálkákban tálaljuk és elfogyasztjuk.

fagyi2.jpg

Szedres-étcsokoládés sorbet

(8-10 adag)

500 g szeder
5 ek eritrit
1.5 dl víz
50 g étcsokoládé

A szedret leturmixoljuk, majd hozzákeverjük a csoki kivételével a többi hozzávalót. Végül a reszelt étcsokit is hozzáadjuk. 2-3 órára mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt 10 perccel kivesszük, újraturmixoljuk míg kásás nem lesz, és tálaljuk.

Citrom-gyömbér-bazsalikom limonádé 

1 l víz
5 dl szódavíz
3 db citrom
1 marék bazsalikom 
5 dkg gyömbér
5-8 dkg eritrit (ízlés szerint)
10 db jégkocka

A bazsalikom leveleket megmossuk, és nagyobb darabokra összetépkedjük.

A gyömbért meghámozzuk és felkarikázzuk.

Két és fél citrom levét kinyomjuk egy kancsóba, hozzáadunk 1 dl vizet, az édesítőt, a bazsalikomot és a gyömbért. Pár órára betesszük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

ezután felöntjük a hideg ásványvízzel és a szódával. A maradék citromot felkarikázzuk, majd a limonádéhoz adjuk. Jjégkockákkal együtt tálaljuk.

Barackos jegestea 

700 g őszibarack
30 g friss gyömbér
1 citrom leve
6-8 ek eritrit
4 db fekete teafilter
sok jégkocka

A barackokat megpucoljuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük.

Rádaraboljuk a megtisztított gyömbért, rászórjuk az édesítőt, felöntjük 1 l vízzel, és kb. 20 percig főzzük. Lezárjuk a hőt, és hozzáadjuk a fekete teafiltereket.

10 perc után kivesszük őket, majd az egészet finom szűrőn átszűrjük, hűtőbe tesszük.
Hidegen, sok jégkockával fogyasztjuk.

 

Búcsúzól egy inspiráló idézet:

Kreativitás. Minél jobban használod, annál több lesz belőle.

(Maya Angelou)

 

(Fotók: Jannis Brandt;  Kaizen NguyễnAndris Romanovskis on Unsplash)

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket FacebookonInstagramon és Pinteresten!

 

fitmindpicilogo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr412721064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása