Útmutató, hogy sokkal jobban érezd magad a bőrödben

2017. június 08.

Te kivel szoktál beszélgetni az élet nagy dolgairól? Arról, mi ennek az egésznek az értelme, mi is a boldogság, és hogy érhetjük el... happy_1.jpg

Én legtöbbet a férjemmel és a barátaimmal. Brigi barátnőmmel igazán komoly mélységekig jutunk a témában.

Legutóbbi „felfedezésünk” a tökéletlen tökéletesség filozófiája. Ha téged is izgat ez a boldogság-ügy, mindenképpen ajánljuk a cikket. 

Brigi tíz éve foglalkozik pszichológiával (tanulja és gyakorolja). Jelenleg a BABES-BOLYAI Tudományegyetem pszichológia szakán negyedéves hallgató, emellett több módszerspecifikus képzésében is részt vesz.

Sokszor és sokat beszélgetünk a nőiességről, az anyaszerepről, egészségről, a családunk és a gyökereink fontosságáról. Mindig előkerülnek a kedvenc témák: önismeret, önszeret és önbizalom.

Egyik reggel a finom rántotta, smoothie és tejeskávé mellett, megszületett az a filozófia – és dióhéjnyi módszertan –, ami (női) boldogságunk és elégedettségünk alapja lehet – szerintünk. Megszületett a TÖKÉLETLEN TÖKÉLETESSÉG filozófiája.

Sok szempont, érv és ellenérv jött elő a beszélgetések során, ezektől jutottunk el addig, hogy az alábbi öt dolog lehet az alapja annak, hogy fejlődni tudjunk, hogy (még jobban) megszeressük önmagunkat és másokat. Szóval, hogy boldogok és elégedettek lehessünk.

Ha csak egy pont is megérint és használ, már nyert ügyünk van! :-)

1. Ismerd meg magad!

Kivel töltöd a legtöbb időd? A férjeddel, a gyermekeiddel, szüleiddel vagy a barátaiddal?

Biztosan sok időt töltesz velük is, vagy csak valamelyikükkel, de a legtöbb időt magaddal töltöd! TE / TI vagytok ott egymásnak, és valljuk be, legtöbbször nem a legnagyobb barátságban. Kit a legkönnyebb (ön)ostorozni? Aki a legközelebb van hozzánk.

Az önostorozás nem tesz jót az egészségünknek, a kreativitásunknak, de még a produktivitásunknak sem.

Mit lehet tenni? Hogyan szerethetjük meg magunkat?

A delphoi templom falán ott a válasz:

„Ismerd meg Önmagad!”

Önismeret! Ezzel kezdődik minden. Tényleg csak akkor tudsz elindulni a fejlődés útján, ha szembenéztél magaddal.

Akkor lehetsz igazán őszinte (magaddal és másokkal is), autentikus és boldog, ha tisztában vagy a saját értékeiddel és hibáiddal. Így fogod – szépen lassan – megszeretni magad, minden erősségeddel és gyengeségeddel együtt, és így szerethetsz meg igazán másokat is!

Brigi segít nekünk az elindulásban.

Ad néhány praktikus tanácsot, amivel elindulhatsz Te is ezen az önismereti utazáson, amelynek csodálatos végeredménye az önszeretet és az önbizalom lesz.

Brigi tanácsai:

Beszélgess Magaddal hangosan, halkan vagy magadban. Vicces, de nagyon hasznos, és nagyokat lehet közben nevetni és sírni is.

Vagy csak figyelj magadra. Például hányszor nevetsz igazán őszintén egy nap? Hányszor mosolyogsz, pedig nem akarsz? Hányszor mosolyognál, de nem teszed? Hányszor mondod ki azt, amit igazán ki szeretnél mondani? Hányszor mondasz olyat, amit nem akarsz?

Érdemes beszélgetni magunkkal, hiszen több én-részből áll személyiségünk, lehet, hogy van olyan rész, ami nagyon elől van vagy olyan, aki a sor végére szorult, van vicces és van nagyon szomorú. A lényeg, hogy egyensúlyba hozzuk őket, de ahhoz tudni kell ki, hogy van és egyáltalán mit akar. Vess véget a bújócskának! Adj esélyt az igazi énednek!

 

boldogsaglegkissebb.png

2. Szeresd a hibáid is!

A hibáinkkal nap mint nap szembesülünk. Gyötörjük is magunkat rendesen miattuk. Ha van valami, amin változtatni tudunk, akkor tegyünk érte, de ha ez olyan dolog, amin NEM lehet, akkor az a legjobb, ha a hozzáállásunkon változtatunk, vagyis: megbarátkozunk vele és magunkkal.

Gondolj csak bele, őszintén, ha minden nap ostorozod magad a hibáid miatt, jobban érzed magad? Előrébb visz, motiváltabb leszel? Egyértelműen: nem! Ezt te is tudod, érzed.

Nem könnyű, de meg kell tanulni elfogadni és szeretni magunkat minden hibánkkal és gyengeségünkkel együtt, mert a boldogság csak így fog bekopogtatni hozzánk. A csodák is majd így születnek.

Csak egy példa. Ismered Széles Adrienn történetét? Az önszeretet csodálatos ereje mutatkozik meg benne.

Egy ritka betegségben szenved. Ő a „magyar vitiligos lány”. Teste foltokkal teli, gyűlölte őket és saját magát. Sikerült rájönnie, így soha nem lehet boldog, így nem érdemes élni. Változtatott a gondolkodásán, és kitört foltjai börtönéből, megszerette őket, és végül önmagát.

„Ki merem mondani, hogy szép vagyok! A szubjektivitásával együtt is! Szeretem magam, szeretem a foltjaimat, és ma már szeretem azokat a testrészeimet is, a foltjaimmal együtt, amiket eddig utáltam.

Nem kell minden nap elmondanom magamnak, egyszerűen csak felkelek reggel, és magamra mosolygok a tükörképemre. Arra a tükörképre, akit 23 éven keresztül gyűlöltem. Jajj, de buta voltam! Viszont sosem késő megszeretni magad!” 

Olvassátok el a teljes beszélgetést a CABALA Fashion oldalán.

Brigi tanácsai:

Minden hiba, ami a másikban zavar, igazából bennünk van túlsúlyban vagy hiányban. Ha ez egyensúlyba kerül, nem fog többé zavarni.

Írj fel például olyan dolgot, ami zavar a másikban, ami megvan a másikban mint hiba. Ezután figyeld magad! Nézd meg, hogy Te a hétköznapokban hogyan éled meg vagy nem éled meg, azokat amiket felírtál.

Azt tudtad, hogy a legnagyobb gyengeséged a legnagyobb erősséged lehet?

Ezt meg kell találni magunkban, majd belemegyünk a hozzá fűződő érzelmekbe, így kioldódik a feszültség és érzelmileg felszabadulsz.

  

3. Tegyél valamit magadért minden egyes nap!

Töltekezz minden egyes nap! Lehet ez egy apróság is. Megiszol egy finom kávét a kollégáddal, ami erőt ad a további munkához. Összebújsz meseolvasás közben a gyermekeddel. Elmész edzeni, olvasol egy jó könyvet, hallgatsz egy szuper podcastot, több zöldséget eszel.

Minden apróság számít! Ezeket értékeld és élvezd. Kapd el az elillanni akaró boldog pillanatot, ne hagyd észrevétlenül, mert ezek visznek tovább a nagy dolgok felé. Megérdemled a kényeztetést, az én-időt. Így haladsz szépen önmagad megszeretése felé is. Ez pedig kedvet és bátorságot ad a bizonyos komfortzóna elhagyáshoz is, valamint álmaid / céljaid megvalósításához.

 adjmagadnaken-idot_kisebb.jpg

4. Foglalkozz azzal, ami lelkesít!

Az önismeret olyan, mint egy hullámvasút, ami egy életen át tart. Hol lent, hol fent, hol nagyon lent, hol nagyon fent.

Az a jó, hogy minél többet tudsz meg magadról, annál többet lehetsz fent.  Ha tudod, ki vagy és elfogadtad magad mindenestül, úgy ahogy vagy, akkor könnyebb lesz elviselni az élet lentjeit.

Elkezdhetsz teljes erővel arra koncentrálni, amit szeretsz, amiben jó vagy. Ha szerencsés vagy, akkor ezt már régen megtaláltad, és lubickolsz benne, de ha nem, akkor itt az idő elkezdeni. Lehet ez egy hobbi, vagy akár egy szakmai váltásra való felkészülés is.

Vágj bele, kezdd el MOST! Nem éri meg elvesztegetni az időt arra, ami nem tölt fel. Túl rövid az élet, hogy halogass!

Nem kell egyből feladni mindent a „régi életedből”. Kezdd hobbiként, majd lehet belőle mellékkereset, később pedig abból élhetsz, amit szeretsz. Ha erre vágysz, tedd meg az első lépéseket!

Ilyenkor mindig eszembe jut Nagy Judit, volt televíziós műsorvezető története. Tizenkét évig dolgozott az MTV-nél, szerette a munkáját, sikeres volt, de mégsem érezte magát teljes szívvel boldognak.

Egy ideig megmagyarázhatjuk magunknak, hogy jó ez így, ahogy van, de azután történik valami, általában valami (nagyon) rossz dolog, és minden átértékelődik.

Az ő esetében is így volt. Majdnem belehalt a szülésbe, nem sokkal később pedig egy évre elveszítette a hangját. Minden ijesztő és szomorú esemény ellenére, szerencsés volt, mert rátalált, pontosabban rá mert lépni, arra az útra, amire (mindig is) vágyott. Kreatívan létrehozott egy teljesen új világot, amivel kiválóan tudta ötvözni a meglévő tudását és tapasztalatát.

A vele készült beszélgetést itt olvashatjátok. A TEDx előadását is szívből ajánlom:

Brigi tanácsai:

Mindig egy pici lépéssel kezdj. Először írd össze, hogy mik lelkesítenek.

Válassz ki egyet, amihez a szíved húz. Kezdj bele, de lassan, először kevés időt töltve vele, de azokban a pillanatokban próbálj meg benne lenni testileg-lelkileg. Ezt hívják flownak – áramlásnak, nincsen tér, idő, nincsen semmi, csak VAGY.

Ha naponta akár csak egy perced van erre, már az is nagy dolog, szépen lassan rákapsz az ízére és azon kapod magad: mégis van időm erre.

Majd:  harminc percem is van erre naponta. Hupsz, elment egy nap, egy hét, egy hónap egy év, én és élveztem….

Ami még segíthet, ha nem egyedül kezdesz bele, akár egy baráttal, barátnővel. Így nem csak magadat kérheted számon a nap végén! 

 

5. Hidd el, hogy tökéletlenül is tökéletes vagy!

Nincs tökéletesség, az csak egy ábránd. Annyiszor kergettük, meg akartuk fogni, a látszatát akartuk kelteni, de nincs! Hiába reklámozza a fogyasztói társadalom, amelyben minden külső-belső problémára van egy tuti megoldás.

Most lehet, hogy túlzásnak tartod, de azt kell, hogy mondjuk, nem is kell, hogy létezzen. Nem fog neked mindenki tetszeni, és te sem leszel mindenkinek szimpatikus. Nem lesz akadály nélküli út, nem lesz csak fent és csak jó! Ez nem baj! Így kerek a világ. Így tudunk igazán fejlődni, és értékelni dolgokat és kapcsolatokat.

Ha így tekintesz magadra, és tökéletlenségedben meg tudod élni a tökéleteset, mások is észreveszik majd a kisugárzásod. Nekik is erőt adhatsz és példát mutathatsz. Észrevesznek új lehetőségek, barátok, szerelmek. Egyszerűen csak azért, mert ismered magad, és a hibáid ellenére is szereted magad.

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az önismeret és az önszeretet, amivel megérkezik az a nagyon vágyott önbizalom is.

Brigi tanácsa:

Minél inkább kommunikálod, hogy tökéletlen vagy, annál könnyebb az élet. Vigyázz, mert a végén annyira belejössz, hogy mindenki irigyelni fogja a tökéletes tökéletlenségedet! ;)

Légy Te az úttörő a környezetedben!

 

Tökéletlenül is tökéletesek vagyunk! Fogadd el! Hidd el!

Boldogabb és elégedettebb leszel, és nem csak Te, hanem a környezeted is.

„Fertőzz meg” Te is minél több embert! :-)

 

 

 

Balázs-Szivák Brigitta

viselkedéselemző

és

Rizsányi Rózsa

szerkesztő, szövegíró

 

 

 

Ha hasznosnak találtad, amit olvastál, örülnénk a megosztásnak! 

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket Facebookon és Instagramon!

fitmindpicilogo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr4512565347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása