Elhoztam a kedvenc egészséges keksz receptjeimet, hogy finomságokkal és fitt formával készüljünk a nyárra. Igen, jól ovastad, finomságok és fitt forma. A kettő együtt is megfér! Na jó, a mozgásról azért ne feledkezzünk meg! Jöjjön a 10 tuti recept, tápértékekkel!
1.Paleo keksz
(magas fehérje, magas zsír, alacsony szénhidrát tartalom)
100g mandulaliszt
50g karob por
50 g eritrit
3 ek olvasztott kókuszolaj
1 db tojàs
Pici víz
Mindent összegyúrunk, ha szükséges annyi vizet adunk hozzá, amennyitől összetapad a massza.
Kinyújtjuk sodrófával (én két folpack között nyújtottam, tökéletesen működött) 3-5 mm vékonyra. Vizes pohárral korongokat szaggattam belőle. Szilikon lappal borított sütőlemezre tettem őket. 180 fokos (légkeveréses) előmelegített sütőben ropogósra sütöttem őket.
Az egész adag tápértéke:
734 kcl energia
46g fehérje
20 g szénhidrát
56 g zsír
2. Egészséges házi zabfalatok
(közepes fehérje, magas zsír, közepes szénhidrát tartalom)
60 g zabkorpa
40 g eritrit
2 tk sütőpor
1 db tojásfehérje
6 csepp vanília aroma
25 g proteinpor
1 késhegynyi fahéj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A hozzávalókat egy tálban kanál segítségével összekeverjük, majd egy sütőpapíros tepsire adagoljuk.
Ne tegyük egymáshoz túl közel őket, mert folyékony a tészta, és nagyon összesülnek.
10-15 perc alatt készre sütjük.
Az egész adag tápértéke:
317 kcl energia
30 g protein
78 g ch
5 g zsír
3. Magvas kréker
(magas fehérje, magas zsír, alacsony szénhidrát tartalom)
5 tojásfehérje
12 dkg olvasztott kókuszolaj
1 csipet himalaya só
5 dkg chia mag
5 dkg szezámmag
50 g NOCarb sütőmix
1 nagy csipet sütőpor
Mindent mixelj össze alaposan.
Két tepsit, bélelj ki sütőpapírral. Tegyél kis halmokat a papírra teáskanállal, nagy helyet hagyj közöttük. Fedd le egy másik sütőpapírral és a másik tepsivel nyomd le, hogy teljesen szétlapuljanak (én ecsettel vékonyan bekentem hideg vízzel a papírt, hogy ne ragadjon rá a kréker). Óvatosan húzd le a tetejéről a papírt, tedd rá a másik adagra és ugyanígy ismételd meg. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsülnek. Akkor lesz jó ropogós, ha aranybarnára sül a széle, ez sütőnként kicsit változó lehet, ezért többször ellenőrizd.
Hagyd kihűlni teljesen, melegen még nem ropogós.
Az egész adag tápértéke:
769 kcl energia
47 g protein
10 g ch
59 g zsír
4. Fahéjas rost keksz
(magas fehérje, magas zsír, alacsony szénhidrát tartalom)
40 g no carb rost mix
60 g casein vagy szója fehérje
60 g szezámmagliszt
1 tk sütőpor
36 g kókuszolaj
4 ek eritrit
3 tojás
Fahéj
Annyi víz hogy gyúrható tésztát kapj.
Mindent gyúrj össze és készíts belőle kis kekszeket. 150 fokos sütőben süsd át 20-25 perc.
Amíg melegek a kekszek addig lágyak, majd ha kihűltek finom ropogósak lesznek.
Az egész adag tápértéke:
1191 kcl energia
80 g protein
13 g ch
95 g zsír
5. Csokis keksz
(magas fehérje, alacsony zsír, alacsony szénhidrát tartalom)
10 g kókuszliszt
30 g csokis fehérjepor
10 g zsírszegény kakaópor
10 g zabpehelyliszt
1/2 tk. Szódabikarbóna
1 tk. Vaníliaaroma
4 tojásfehérje
10 g eritritol
Mindent jó alaposan összekeverünk, kiskanállal sütőpapírra halmozzuk (vizes kanállal könnyen formálható), majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük!
Az egész adag tápértéke:
248 kcl energia
40 g protein
14 g ch
4 g zsír
6. Csokis mandulás keksz
(magas fehérje, magas zsír, közepes szénhidrát tartalom)
60 g mandulaliszt
60 g casein
2 tk fahéj
20 g eritrit
1 tk szódabikarbóna
30 g aprított mandula
30 g cukormenes étcsoki apróra zúzva
100 g banán
2 tk vanília aroma
1 db tojás
1 csipet só
Az egészet összegyúrjuk (én késes robotgéppel kevertem ki a tésztát, úgy hogy a mandulát és a csokit utólag adtam hozzá, hogy darabos maradjon) sütőlemezre kanalazzuk. 200*C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Az egész adag tápértéke:
932 kcl energia
87 g protein
45 g ch
44 g zsír
7. Kakaós- kókuszos- zabkeksz
(magas fehérje, alacsony zsír, magas szénhidrát tartalom)
100 g zabpehely
60 g csokis casein
80 g kókuszliszt
20 g kókuszreszelék
10 g holland kakaópor
1 kiskanál sütőpor
118 g banán (kb 1 db)
100 g eritrit
2 db tojás
1 dl kókusztej
A tej kivételével mindent összekeverünk, miután összeállt annyi tejet adunk hozzá, amennyit felvesz, hogy formálható állagú tésztát kapjunk.
Előmelegítjük a sütőt, kekszeket formálunk és sütőpapírra rakosgatjuk őket. 180 fokon, kb. 25 percig sütjük.
Az egész adag tápértéke:
1073 kcl energia
81 g protein
120 g ch
31 g zsír
8. Fitt Biscotti
(magas fehérje, alacsony zsír, magas szénhidrát tartalom)
210 g érett banán(kb. 2db)
1 tojás
1tk fahéj
1tk rumaroma
100 g földimandula liszt(vagy darált dió is jó)
80g csokis proteinpor
1tk szódabikarbóna
50g mazsola
A banánokat villával pépesre törjük, majd hozzákeverjük a tojást, fahéjat, rumaromát és a kimért mazsolát (a mazsolát érdemes forró vízbe beledobni 5 percre előtte, hogy megpuhuljon).
Ekkor a földimandula lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a proteinnel, majd az egészet hozzákeverjük a banános krémhez. Jól összekeverjük, és ekkor egy sűrű pépet kell kapnunk. Ezt kisüthetjük püspökkenyér formában (én szilikont használtam, így nem kellett sütőpapírral bélelgetnem).
175°C-on süssük 30 percig (légkeverés), majd pihentessük 10 percet, hogy szelhető legyen, majd éles késsel szeleteljük fel kb. 3 cm-es csíkokra, sorakoztassuk sütőlemezre, de most 160°C-ra, 5 percig süssük az egyik, majd 5 percig a másik oldalát. Vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
Az egész adag tápértéke:
960 kcl energia
93 g protein
99 g ch
25 g zsír
9. Mézeskalácskeksz
(magas fehérje, magas zsír, magas szénhidrát tartalom)
120 g méz (én Dia-wellness mézpótlót használtam - ch csökkentett)
30 g eritrit
60 g kókuszvaj
170 g zabpehely liszt
80 g mandulaliszt
30g vaniliás fehérjepor
1 db tojás
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál gyömbérpor
1 teáskanál citromhéj őrlemény
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
elkészítés
A hozzávalókat egy nagy tálba mérjük, majd kézzel alaposan összedolgozzuk.
Gyúrjuk, amíg összeáll, majd cipót formázunk belőle.
Alufóliába becsomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formákkal kiszúrjuk. Ha nagyon törne a tészta, akkor gyúrjuk át néhányszor, hogy megpuhuljon.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint díszítjük.
Az egész adag tápértéke:
1748 kcl energia
85 g protein
217 g ch
70 g zsír
10. Nincs-szénhidrát csokis keksz
(közepes fehérje, magas zsír, nagyon alacsony szénhidrát tartalom)
50 g NoCarb rost sütőmix
4 ek eritrit
1 csomag NoCarb kakaós pudingpor
1 tk sütőpor
60 g mandulaliszt
100 g kókuszvaj
3 db tojás
Egy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat, és összekevergetjük. Kicsit felhabosítjuk a tojásokat, majd hozzákeverjük a lágyra olvasztott kókuszvajat. Apránként hozzáadjuk a szárazanyagokat. 20-30 percig pihentetjük a masszát, majd kiskanállal sütőlemezre adagoljuk, kis kekszeket formálva belőle. Előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük,majd rácson hagyjuk kihűlni.
Az egész adag tápértéke:
1419 kcl energia
47 g protein
7 g ch
131 g zsír
Válogassatok kedvetekre!
Élvezzétek a tavaszi napsütést!
Jó hétvégét!
személyi edző és táplálkozási tanácsadó
bablena.hajnalka@gmail.com
(Képek forrása: delish.com, Pinterest)
Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és hozzászólásnak! :-)
HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!
HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!
Kövess bennünket Facebookon és Instagramon!