És már kérdezitek is - jogosan -, mi az a lemon curd?
A lemon curd ízig-vérig angol találmány. A selymes, bársonyos, magával ragadó citromkrém a XIX. század közepe óta meghatározó eleme az ötórai tea szertartásának, fontos alapanyaga számos angol süteménynek.
A citrom héját és levét egyaránt tartalmazó krém első fellépése Lady Charlotte Campbell Bury ragyogó szakácskönyvének megjelenésére datálható. Az 1844-ben kiadott A hölgyek saját szakácskönyve névre hallgató receptgyűjteményben jelent meg először a lemon curd. A krém addig sem volt ismeretlen, sokféle módon nevezték, sokféleképp készítették, de ezen a néven itt és ekkor jelent meg először.
A lemon curd nem csak az ízével hódította meg az angolokat, hanem selymes állagával, amit a citrom természetes pektintartalmának és a tojás, valamint a vaj gazdagságának köszönhetett. A lemon curd sokkal simább, homogénebb töltelékéül szolgált sok süteménynek, mint a keményítővel vagy liszttel sűrített töltelékek.
A technikailag pudingnak tekinthető krém elkészítése viszonylag egyszerű. A citrom héját óvatosan le kell reszelni. Ennél a műveletnél dől el, hogy keserű lesz-e az eredmény, vagy csupán kellemesen fanyar. A titok rendkívül egyszerű: arra kell ügyelni a reszelésnél, hogy a héj alatti fehér réteg ne kerüljön a felhasználásra szánt részhez.
Én csaltam, nem is keveset!
A receptemből kihagytam a tojást. Bio citromlét használtam, és vaj helyett (kevésbé kalóriadús) vaníliás pudingot tettem bele. Így lett fitt a lemon curd is!
Jöjjön a recept!
HOZZÁVALÓK:
Piskóta:
4 db tojás
4 ek por eritrit
4 ek no carb rost mix
Lemon curd:
Fél dl bio citromlé
4 ek eritrit
4 dl víz
1 csomag no carb vaníliás puding
ELKÉSZÍTÉS:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. Először habosítjuk a sárgáját két evőkanál eritrittel, fehéredésig. Aztán habosra mixeljük a fehérjét is, majd hozzátesszük az eritritet, és jó kemény fehér habot verünk belőle. Rászitáljuk a fehérjehabra a rost lisztet, hozzáöntjük a sárgáját, és egy spatulával szépen homogén habbá forgatjuk az egészet. Én egy marék málnával szórtam meg a tetejét.
20x25 cms szilikon formába öntjük. 180*C-on előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük.
Lemon curd
A vízforralóban felforraljuk a vizet. Egy magas falú edénybe szórjuk a pudingport és az édesítőt. Felöntjük a forrásban levő vízzel, majd botmixerrel addig keverjük míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a citromlevet, esetleg még édesítőt, ízlés szerint. Lehűtjük. A gyümölcsös piskótával együtt fogyasztjuk!
Az egész adag piskóta tápanyagtartalma (málna nélkül számolva):
360 kcl
29 g prot
2 g ch
26 g zsír
Lemon curd egész adag tápanyagtartalma:
55 kcl
2 g prot
1 g ch
2 g zsír
Jó étvágyat!
személyi edző és táplálkozási tanácsadó
bablena.hajnalka@gmail.com
(Forrás: mindmegette.hu)