No Carb piskóta málnával és lemon curddal

2017. február 04.

És már kérdezitek is - jogosan -, mi az a lemon curd? 
lemon-curdfocim.jpg

A lemon curd ízig-vérig angol találmány. A selymes, bársonyos, magával ragadó citromkrém a XIX. század közepe óta meghatározó eleme az ötórai tea szertartásának, fontos alapanyaga számos angol süteménynek.
 
A citrom héját és levét egyaránt tartalmazó krém első fellépése Lady Charlotte Campbell Bury ragyogó szakácskönyvének megjelenésére datálható. Az 1844-ben kiadott A hölgyek saját szakácskönyve névre hallgató receptgyűjteményben jelent meg először a lemon curd. A krém addig sem volt ismeretlen, sokféle módon nevezték, sokféleképp készítették, de ezen a néven itt és ekkor jelent meg először.

A lemon curd nem csak az ízével hódította meg az angolokat, hanem selymes állagával, amit a citrom természetes pektintartalmának és a tojás, valamint a vaj gazdagságának köszönhetett. A lemon curd sokkal simább, homogénebb töltelékéül szolgált sok süteménynek, mint a keményítővel vagy liszttel sűrített töltelékek.

A technikailag pudingnak tekinthető krém elkészítése viszonylag egyszerű. A citrom héját óvatosan le kell reszelni. Ennél a műveletnél dől el, hogy keserű lesz-e az eredmény, vagy csupán kellemesen fanyar. A titok rendkívül egyszerű: arra kell ügyelni a reszelésnél, hogy a héj alatti fehér réteg ne kerüljön a felhasználásra szánt részhez.

Én csaltam, nem is keveset!

A receptemből kihagytam a tojást. Bio citromlét használtam, és vaj helyett (kevésbé kalóriadús) vaníliás pudingot tettem bele. Így lett fitt a lemon curd is!

Jöjjön a recept!

piskota.jpg

HOZZÁVALÓK:

Piskóta:
4 db tojás
4 ek por eritrit
4 ek no carb rost mix

Lemon curd:
Fél dl bio citromlé
4 ek eritrit 
4 dl víz 
1 csomag no carb vaníliás puding

ELKÉSZÍTÉS:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. Először habosítjuk a sárgáját két evőkanál eritrittel, fehéredésig. Aztán habosra mixeljük a fehérjét is, majd hozzátesszük az eritritet, és jó kemény fehér habot verünk belőle. Rászitáljuk a fehérjehabra a rost lisztet, hozzáöntjük a sárgáját, és egy spatulával szépen homogén habbá forgatjuk az egészet. Én egy marék málnával szórtam meg a tetejét.
20x25 cms szilikon formába öntjük. 180*C-on előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük.

Lemon curd

A vízforralóban felforraljuk a vizet. Egy magas falú edénybe szórjuk a pudingport és az édesítőt. Felöntjük a forrásban levő vízzel, majd botmixerrel addig keverjük míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a citromlevet, esetleg még édesítőt, ízlés szerint. Lehűtjük. A gyümölcsös piskótával együtt fogyasztjuk! 

Az egész adag piskóta tápanyagtartalma (málna nélkül számolva):

360 kcl
29 g prot
2 g ch
26 g zsír

Lemon curd egész adag tápanyagtartalma:
55 kcl 
2 g prot
1 g ch
2 g zsír

Jó étvágyat!

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com


(Forrás: mindmegette.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr8212181628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása