Delegálni kéne, de kinek?

2016. november 28.

Minden cégvezető életében beköszönt az a pillanat, amikor már nem képes napi 16 órát dolgozni a hét minden napján. Érdemes elgondolkodni azon, hogy egyes feladatokat megosszon másokkal, de ki a megfelelő ember?

delegalni.jpg

A delegálás bizalmi kérdés. Jellemző megoldás, hogy cégvezetőként arra gondolunk, kellene egy adminisztrátor, vagy egy pénzügyes, ezért bizalmi alapon felvesszük a családtagunkat, barátunkat. Anélkül, hogy meggyőződnénk róla, valóban rendelkezik-e a szükséges képeségekkel, tudással, elköteleződéssel, valóban érti-e a feladatot, és egyáltalán, pontosan tudjuk-e mit is kellene elvégeznie.

A megalapozatlan döntésből adódik később számos plusz munka, feszültség, vita, félreértés, ami akár a cég működését is felboríthatja. Ezért ajánlom az érték alapú működést és gondolkodást a toborzás, kiválasztás területén is.

Persze előbb tudnom kell, mire veszek fel embert. Milyen feladatokat tudok, merek kiadni másnak (nem rokonnak, barátnak). Első lépésben tehát, meghatározzuk, hogy a fő folyamatunk melyik pontjára szükséges plusz erőforrást bevonni, mi az a tevékenység, amit rajtunk kívül más is el tud végezni. Itt írjuk le a munkakör célját. Nagyobb szervezetben meg kell határozni, hogy a szervezeti ábrában hol helyezkedik el a munkakör.

Ha kiválasztottuk a megfelelő pontot, akkor egészen részletesen írjuk le, hogy ott mi a feladat.

Az alapvető kérdés: Mit csinál? Ez lesz a munkaköri leírás gerince.

Minden egyes feladatnál vegyük elő a folyamatleírásunkat, és nézzük meg, hogy az egyes tevékenységekhez kitől és milyen információt kap, a kész munkát kinek, hogyan adja tovább. Ahhoz, hogy valaki elvégezze ezeket a tevékenységeket, milyen dokumentumokra, eszközökre van szükséges?

Határozzuk meg, hogy az egyes tevékenységek elvégzését mikor tekintjük elfogadhatónak, jónak, kiválónak. Milyen értéket termel a cégünk számára?

Ezek után már meg tudjuk azt határozni, hogy a munkakör betöltéséhez:

- milyen tudásra, végzettségre, szakmai tapasztalatara,

- milyen személyes jellemzőkre, képességekre, kompetenciákra,

- milyen viselkedési stílusra, jellemzőkre van szükség.

Természetesen ezeknek a cég értékeivel, kultúrájával, küldetésével összhangban kell lenniük. Tudatosodjon bennünk, hogy az új dolgozót be kell majd illeszteni egy már működő szervezetbe. Ha a dolgozók és a cégvezetés alapvető értékei nem illenek egymáshoz, az magában hordozza a vitákat, feszültségeket, ami hihetetlen mértékben képes elvinni az energiákat. Ez persze nem azt jelenti, hogy csupa egyforma embert kell felvenni a céghez.

Sőt, bizonyos pocíziók betöltése inkább befelé forduló, koncentrált munkavégzésre képes, precíz embert kíván, aki nem annyira társaságkedvelő (pl: könyvelő, adatrögzítő, pénzügyes), míg más munkakörben előnyös, ha valaki barátkozó, szereti a társaságot, képes jól kommunikálni (pl: értékesítő). De mindkét esetben fontos például, hogy proaktív legyen, képes legyen önállóan javítani a hibáit, megosztani a tapasztalatait, tudását a kollégákkal, így biztosítani a cég szakmai naprakészségét - ha ezek a céges értékeink, amit az ügyfelek felé is kommunikálunk.

A versenyképes bérezés és javadalmazás megállapításához szükséges egy kis piackutatást végezni, és megnézni, hogy a versenytársak mennyi bért adnak a hasonló munkakörben dolgozóknak. A béren kívüli juttatások egyrészt adózási szempontból előnyösek, másrészt a dolgozók megtartását és motiválását is nagymértékben segítik.

 

Részlet a hamarosan megjelenő e-könyvemből.

Címe: Felelősségvállalók Kézikönyve - Nyerj több időt és szabadságot!

 

Narancsik Ágnes

www.fejlodom.hu

narancsik.agnes@fejlodom.hu

 

(Fotó: Pinterest)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr2012007262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása