Természetes zsírégető italok

2016. október 21.

Manapság tele vannak a fitnesztermek és boltok polcai mesterségesen előállított zsírégető formulákat tartalmazó italkészítményekkel. Nem szükségszerű mindig ezekhez fordulni, ha egy kis extra energiára, anyagcsere fokozásra, vagy némi vízhajtásra van szükségünk. Természetes megfelelőiket nyugodt szívvel ajánlom.

teak_focim-722x406.jpg

Elérkezett a teaszezon, így ősszel már gyakrabban vágyunk egy forró meleg italra. Lássuk, milyen természetes teákat és italokat érdemes fogyasztani, hogy az emésztésünk rendben legyen, és még  a zsírégetés is beinduljon!

1. ZÖLD TEA

A teacserje friss, zsenge leveleiből készül, egyszerű szárítási eljárással. A zöld tea nem pusztán élvezeti szer, sokkal inkább egy természetes gyógynövény, rendkívül kedvező élettani hatásokkal. A tea koffeintartalma értékesebb, mint a kávéé. A kávé koffeinje a gyomorban szívódik fel, a zöld teáé viszont fokozatosan és a bélben. A tea koffeinje tehát egyenletesen és sokkal hatékonyabban élénkít: serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a koncentrálóképességet és elűzi a fáradtságot. A zöld tea fogyasztó hatású növény. Zsírégető. anyagcsere fokozó tulajdonságát, már több klinikai vizsgálat is igazolta. Ez a hatása a maté teaval keverve, felerősödik! A zöld tea az örök fiatalság elérésének egyik eszköze, ugyanis fontos antioxidánsokkal látja el a szervezetedet, rendszeres fogyasztása pedig segít a rák megelőzésében.

2. MATÉ TEA

Dél-Amerikában nagyon népszerű, hatalmas kultusszal rendelkezik. A maté, örökzöld fa, ami akár 20 méteresre is megnő, levele természetes koffinben, cserzőanyagokban és flavonoidokban gazdag. A teájában nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását. Fokozza a szívműködést és a légzőrendszer működését. Teája ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza idején magas C-vitamin tartalma miatt javasolt a fogyasztása, hiszen hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Nőknél különösen hatásos, mert vízhajtó hatása miatt megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot is.

A folyékony zsírégető elnevezést sem véletlenül kapta. A maté növény segít a zsírok lebontásában, ezért jó elhízás ellen. A koffeinen kívül csaknem kétszáz olyan anyag található benne, ami a helyes emésztésért felelős, így a bélrendszer normál működését is szabályozza. Ezek a vegyületek felpörgetik az anyagcserét, miközben a szénhidrátok és zsírsejtek lebontásában is fontos szerepet játszanak. A tea egyben csökkenti az étvágyat is, és nagy mértékben méregtelenít.

mate_tea.jpg

3. OOLONG-TEA

A kínai eredetű colong tea átmenetet képez a zöld és a fekete tea között. Csodateaként tartják számon, hiszen segít megteremteni a testi-lelki egyensúlyt. Azonban igazán zsírcsökkentő hatása miatt szeretjük, a benne lévő szaponinnak köszönhetően meggátolja a zsírok lerakódását a hasnyálmirigyben. Így szervezetünkből anélkül ürülnek ki a zsírok, hogy azok lerakódnának. Rendszeres fogyasztásával megelőzheted a túlsúly kialakulását, mivel javítja anyagcserédet, és eltávolítja testedből a feleslegesen elraktározott vízmennyiséget. 

4. FEKETE TEA

A Fekete tea Indiából származik, a tea cserje durvább leveleiből, füllesztéssel, erjesztéssel állítják elő. A fekete tea a szabadgyököket megkötő antioxidáns tartalma miatt hozzájárul az egészséges életmódhoz. Meggátolja a rossz (LDL) koleszterin felszívódását a vérben, ezáltal pedig a vérzsírok termelődését a szervezetben. Étvágyjavító és fertőtlenítő. 

5. MAGYALFA-TEA

A magyalfa leveleiből készül tea magas koffeintartalma miatt anyagcsere-fokozó és zsírégető hatással bír, ráadásul enyhe vízhajtó hatású és gyulladáscsökkentő is. A magyalfa teának magas a magnézium és a vastartalma is.

gourmet-loose-leaf-teas.jpg

6. FAHÉJ

Kutatások szerint, a fahéj csökkenti a vércukor szintet, javítja a szervezet inzulinválaszát, ugyanakkor csökkenti a koleszterin szintet és erős antioxidáns is. Mindezek mellett, hatékonyan segíti elő az élelmiszerek egészséges emésztését. A fahéjban lévő cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően pedig a gyomor-béltraktus működését serkenti. Teája, erős emésztésserkentő hatással bír. Ráadásul Indiában rendszeresen használják puffadás ellen, mivel megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során.

A fahéj a fogyást is elősegíti, mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a diéta során. Érdemes tudni, hogy fokozza a vérkeringést, ezáltal az anyagcserét is, amiért enyhe zsírégető hatással bír. Ráadásul csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást.

7. GYÖMBÉR

A népi gyógyászat már ősidők óta használja a gyömbért, elsősorban émelygés és megfázás ellen. Ám a csípős fűszernövény zsírégető hatása sem elhanyagolható. A növény gyöktörzse illóolajat, csípős anyagokat - shogaolt és gingerolt - tartalmaz. Anyagai serkentik a nyálelválasztást, de a gyomor-, illetve epeváladék kiválasztását is. Gyulladást csillapítanak, segítenek a méregtelenítésben, valamint elősegítik a bélműködést. A gyömbér csípős vegyületei serkentik a gyomornyálkahártyájában lévő hőreceptorokat, miközben fokozzák a bélműködést. Ezáltal támogatják a szervezet salaktalanítását és a felesleges kilók leolvadását.

8. BORSMENTA

Levelei illóolajat (benne mentolt, mentont, mentofuránt), cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaznak. Már az ókor óta ismerik a mentalevél emésztés- és étvágyjavító jótékony hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a hányingert is. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében. A menstruációs zavarok ellen is alkalmazzák. Illóolaját hűtőkenőcsökben, rázókeverékekben viszketés mérséklésére használják. Teája a fokozott bélgáz-képződést és felfúvódást, valamint a diver-ticulitis tüneteit is elmulaszthatja. A mai orvostudomány főleg az emésztőrendszer megnyugtatására, emésztési zavarok, irritábilis bél szind¬róma és egyéb panaszok megszüntetésére alkalmazza.

teas-for-weight-loss.jpg

9. MÁLNALEVÉL

A málnalevél cserzőanyagokban gazdag, fertőtleníti, méregteleníti a bélrendszert, leállítja a rothadási folyamatokat, gátolja a hasmenést és csökkenti a vércukorszintet. Hagyományosan a görcsoldó hatása miatt ismert, és kedvelt növény. Fizikai és kémiai szerkezetének köszönhetően, ha tea keverékben használják: összetartja, stabilizálja és segít megakadályozni az összetevők kicsapódását, emellett felerősíti a többi hatóanyagot, de a vitaminpótlásban is fontos szerepet játszik.

10. KÁVÉ

A legtöbb ember nem tud a kávé jótékony hatásairól. A kávénak rossz hírneve volt az egészségügyi szakemberek körében koffeintartalma miatt. De ma már több kutatás is bizonyítja, hogy a mértékletes kávéfogyasztás jótékony hatással van az egészségünkre. A kávéban megtalálható koffein élénkíti az anyagcserét, vizelethajtó hatással is rendelkezik valamint az epekő elleni védekezésben is fontos szerepe van. Akik rendszeresen isznak kávét, 80%-kal kisebb a valószínűsége a Parkinson kór megjelenésének.

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

(Források: ukko.hu és napidoktor.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr4611825587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása