Most, ugye, arra gondolsz, hogy ez elég bizarr párosítás? Tény és való, még nem sokan próbálták ezt a ízkombinációt az ismerőseim körében (sem). Én sűrűn használom sütikbe a cukkinit. Elárulom, miért.
Nagyon sok pozitív tulajdonsága van a cukkininek, többek közt:
- magas az ásványi anyag és vitamin tartalma
- alacsony a kalória értéke
- gyulladáscsökkentő hatású
- immunerősítő
- lágyabb/ nedvesebb lesz tőle a tészta
- semleges az íze, ezért biztos, hogy senki meg nem mondja, hogy a sütidben cukkini is van
Hozzávalók:
450-500 g cukkini (pucolt mennyiség)
3 db tojásfehérje
1 db egész tojás
3 ek. kókuszliszt
1 tk sütőpor
kb. fél dl víz
3 ek. csökkentett zsírtartalmú kókuszreszelék
1 tk konjac liszt vagy útifűmaghéj, és ízlés szerint eritrit
Ha szeretnél fehérjét is a sütidbe, adj hozzá:
3 ek. natúr szója fehérje izolátumot és 6 ek. tejsavó fehérje izolátumot (lehet kókuszos, vaníliás, vagy ami van otthon)
Elkészítés:
A cukkinit daraboljuk nagyobb szeletekre, és a tojásokkal együtt alaposan turmixoljuk össze. Majd mehet bele az összes többi hozzávaló, azt is turmixoljuk még 2-3 percig, hogy kellemesen krémes tésztamasszát kapjunk. Ha nagyon sűrűnek bizonyulna, adjunk hozzá még egy kevés vizet, majd mehet a sütiformába. A sütiforma pedig a sütőbe. 180 Celsius-fokon sütjük.
25-30 perc elteltével - ha szépen megpirult a tészta széle, és a közepe már szilárd - ki lehet venni.
Ha kihűlt szépen, szeletekre vághatjuk.
Tápértékben úgy fest, hogy az egész adag hozzávetőlegesen:
775 kcl / 90 g prot. / 50 g ch. / 30 g zsír
Ki mered próbálni? ;-)
Jó süt(iz)ést!
Bablena Hajnalka