A szívből szólás ideje van

2016. július 09.

Az önálló vállalkozásokat segítő tanácsadók, üzletfejlesztők azt mondják, hogy nem kell nagy dolgokat kitalálni, elég, ha az életünkben előforduló pici hiányokra, bosszantó apróságokra felfigyelve egyszerű, de sok ember számára hasznos megoldást találunk. Az általam javasolt technikák, módszerek is apró lépéseket jelentenek az életünkben, de mégis a sok apró, ötperces odafigyelésből lesz végül a komoly változás, ami kiegyensúlyozottabbá, elégedettebbé tesz minket. A mai írásom arra buzdít, hogy hallgass a szívedre.

heartci.jpg

A szív elektromágneses sugárzása műszeres mérések szerint legalább kétszer akkora, mint az agyé. Magyar nyelvünk rendkívül bölcsen mutatja meg a fizikai állapotunk összefüggését az érzelmi állapotunkkal. Ha valaki szívhez szólóan beszél, vagy szívből szól, az azt jelenti, hogy az érzelmekre hatóan a lelke mélyéről beszél. Ha megköszönnek nekünk valamit, akkor azt mondjuk, hogy szívesen. Vagyis, lelkünk mélyéről, teljes odaadással, lényünk egészével tettünk szívességet!

A hatásos beszéd és a hatásos kommunikáció feltétele, hogy felkészültek legyünk, vagyis bal agyféltekénkkel jól átgondoltan mondanivalónkat építsük fel, a célközönségnek és a céloknak megfelelően. Kevés szó esik arról, hogy mindez csak az alap.

Ha valaki nem önazonosan, nem szívből mondja el az üzenetet, amit át akar adni, azt a hallgatóság megérzi. A megérzések racionálisan nem magyarázhatók, mégis meghatározzák döntéseinket. Ha odafigyelünk az érzéseinkre, ha figyeljük a saját reakciónkat, miközben valaki beszél, pontosan megérezzük, hogy az az információ, amit szeretne nekünk átadni szívből jövő igazság-e, ami számunkra is hasznos és értékes, vagy egy jól kigondolt dolog, ami csak a beszélő számára üzlet, nekünk nem.

Saját tapasztatom is azt mutatja, hogy az ember hajlamos a megérzéseit félresöpörni a kecsegtető haszon reményében. Ha még meg is fogalmazza magában a kételyeit az érzései alapján, az agy, a ráció képes pillanatok alatt felülírni azokat. Ha azonban hallgatunk a szívünkre, a megérzéseinkre, és fel merjük azokat vállalni, akár ellenszélben is, biztos, hogy hosszú távon jó döntéseket tudunk hozni. 

Lehet, hogy többen tapasztalták az elmúlt időszakban, hogy rendetlenkedik a szívük, kihagy, össze-vissza ver, ingadozik a vérnyomásuk. A fizikai okon felül ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy voltunk-e mostanában olyan helyzetben, amikor nem a szívünk mélyéről szóltunk, vagy olyasmit tettünk, ami inkább a racionális részünknek kedves, de a szívünk, a lelkünk valójában tiltakozik ellene. Vannak-e olyan ügyek, emberek az életünkben, melyektől függünk, amelyek akadályozzák a szabadságunkat, a lelkünk és személyiségünk kibontakozását? Belemegyünk-e olyan szituációkban, amelyek nemhogy építenének, hanem rombolnak, amelyek nemhogy előre vinnének az utunkon, hanem inkább visszatartanak? Egyáltalán, megérezzük-e hogy merre van az előre, vagy rohanunk arra, amerre éppen fúj a szél?

Mivel természetes emberi jellemvonás, hogy  más szemében hamarabb meglátjuk a szálkát, mint a sajátunkban a gerendát, ezért a fenti kérdések megválaszolása lehet, hogy külső segítséget,  független rálátást igényel. Keressünk bátran számunkra vonzó, megbízható segítséget, megéri, hogy szívünkkel, saját ritmusunkkal összhangban éljünk.

 

Narancsik Ágnes

narancsik.agnes@fejlodom.hu

www.fejlodom.hu

(Fotó: mrwallpaper.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr848876796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása