Miért ajánlom ezt a desszertet? Egyrészt, mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Másrészt, nagyon jól mutat. Tehetsz bele gyümölcsréteget, csokis proteint, chia magot, útifű maghéjat, cukkinit vagy avokádót - amit csak szeretnél. Így lesz a pohárkrémünk egészséges és energiát adó. És még be is hűthető!
1. Bounty pohárkrém
Hozzávalók (3 pohárnyihoz)
- 10 dkg kókuszreszelék (én zsírtalanítottat használtam)
- 1 dl hideg víz
- 1, 5 dl kókusztejszín (hideg)
- 1 tk konjac liszt
- 3 dkg étcsoki (nálam 90%-os, cukormentes)
- 30 g csokis protein
Elkészítés
A kókuszt mákdarálóban porrá aprítottam. Hozzáadtam a vizet, és elkevertem. Nagyon gyorsan felveszi a kókusz és egy sűrű krém lesz belőle.
A tejszínt habbá verjük a konjac liszttel, majd a kókuszos részhez forgatjuk.
A csokit felolvasztjuk. 1-2 evőkanál vízzel elkeverjük a proteint, majd hozzáadjuk az olvasztott csokit, ha kell még pár evőkanálnyi vízzel hígítjuk, hogy ne legyen annyira sűrű.
A rétegezés a következő: csoki az aljára (kicsit szétkentem az oldalán, hogy oldalról is látszódjon), erre a kókuszhab, majd a tetejére szintén csoki, és díszítésnek mehet rá kókuszforgács.
2. Csokipuding útifű maghéjjal
Hozzávalók (1 pohár)
- 1,5 dl kókusztej (vagy másféle tej)
- 3 kiskanálnyi útifű maghéj
- 1 kiskanál cukrozatlan kakaópor
- 2-4 kiskanál édesítő (ízlés szerint több/kevesebb)
Elkészítés
A hozzávalókat vegyítjük, majd 15 percig félretesszük. Ezalatt az útifű maghéj szépen megszívja magát, puding állagú lesz. Tetszés szerint díszítjük. Készülj fel, rendkívül laktató.
B verzió: A kókusztejet kiválthatod tejsavóprotein és 1,5 dl víz keverékével is.
3. Karamellizált banános pohárkrém
Hozzávalók (2 főre)
- 1 banán
- 30 g karamellás, kávés vagy fahéjas proteinpor
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1 kiskanál rumaroma
- 1/2 kiskanál fahéj
- 8-10 szem eper + a díszítéshez
- 1 dl tejszín habbá verve (elhagyható, de így fincsibb)
Elkészítés
A banánt összeturmixoljuk, majd egy serpenyőben felmelegítjük és rumaromával egy kicsit főzzük. Ettől a hőkezeléstől a banán édeskésebb lesz és kicsit sűrűsödik is a massza. Beleszórjuk proteint, fahéjat és a kókuszt. Homogénre keverjük. A tejszínt habbá verjük, majd egy kanálnyit a sűrű masszába forgatunk. Az epret apróra vágjuk.
A desszertet rétegezzük: egy pici tejszín, a krém, eper és a tetejére ismét tejszín. Tetszés szerint díszíthető eperrel.
4. Avokádós csokimousse
Hozzávalók (2 adag)
- 1 nagyobb, érett avokádó
- 1 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan, holland)
- édesítő tetszés szerint, nálam egy evőkanál eritrit
- díszítésnek pisztácia és reszelt fehér csoki
Elkészítés
Botmixerrel összepürésítjük a hozzávalókat, ha kell még adunk hozzá kakaót vagy édesítőt és mindenfélével megszórva tálaljuk. Lehet különleges fűszerekkel is bolondítani.
5. Epres nyers túródesszert
Hozzávalók 2 adaghoz:
Túrókrém:
200 g zsírszegény túró
2 dl kókusztejszín
2-3 ek bio citromlé
bio citrom héj
Vanília kivonat
Eritrit ízlés szerint
1tk útifűmaghéj
Epres réteg:
200 g eper
1 ek citromlé
2-4 ek eritrit
1 ek Útifű maghéj
Díszítéshez pár szem eper
Én két szép whisky-s pohárba szervíroztam.
Kettéosztottam a túrókrémet, egy fakanállal vájtam lyukat a krém közepébe, teljesen a pohár aljáig. Beletöltöttem az eperzselét, a maradékot simán elterítettem a krém tetején. Pár szem felezett eperrel tálaltam.

6. Citromos-bazsalikomos panna cotta
Hozzávalók (2 főre)
- 2 dl kókusztejszín (cocomas)
- 1 dl víz
- 2 evőkanál eritrit
- 5 nagy levél bazsalikom
- fél kiskanálnyi vaníliaaroma
- 3 lap zselatin
- 1 nagy bio citrom
- 1 dl víz
- 5 ek eritrit
- 1 ek méz
-2 tk konjac liszt
Elkészítés
A tejszínt és a vizet felmelegítjük az édesítővel, az összevágott bazsalikommal, valamint az aromával. A zselatint hideg vízben felpuhítjuk, majd a forró keverékbe önjük. Átszűrjük, és két kisebb pohárba adagoljuk.
Hűtőben tartjuk, míg 4-5 óra alatt megdermed.
A tetejére a citromból kinyert citromlével, vízzel, konjac liszttel és édesítővel összeturmixolt citromzselét készítünk, bazsalikommal díszítjük.
7. Csokis chiakrém
Hozzávalók
- 2 evőkanál chia magliszt
- bő egy deci víz
- 1 jó púpos evőkanál csokis protein
- 1 ek eritrit
- 1 tk natúr kakópor
- díszítésnek: pirított kókuszpehely és reszelt étcsoki
Elkészítés
Összekeverjük az összetevőket, és egy botmixerrel pürésítjük. Akkor jó, ha selymes állaga van. Ekkor egy nagyobb vagy két pici pohárba adagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább fél órára, de pihenhet nyugodtan egy éjszakát is.
Tetszés szerint bármivel megszórhatjuk tálalás előtt.
8. Eper-rebarbara kompót vaníliakrémmel
Hozzávalók (1 főre)
- 10 dkg eper (ha egy kicsit összetörjük hamarabb sziruposodik)
- 10 dkg rebarbara (nálam ez egy fél szár volt)
- eritrit ízlés szerint (nálam 4 ek)
- 15cg tejsavó protein egy pici vízzel krémesre keverve, vagy 1 ek görög joghurt
- vaníliaőrlemény
Elkészítés
A rebarbarát felkarikáztam, majd elkezdtem megpárolni. Pár perc után hozzáadtam az epret és az eritritet, pár csepp citromlével. Langyosan vagy teljesen kihűtve is nagyon finom.
Vaníliás joghurttal vagy proteinkrémmel is tálalható.
9. Kakaós cukkinikrém
Hozzávalók
-
300 g cukkini
-
40 g eritrit
-
3 evőkanál nyers kakaópor
-
30 g (egy adag) csokis fehérjepor
-
fél teáskanál konjakliszt
-
1/2 dl víz
Elkészítés
A cukkinit karikára vágtam, és egy kis vizet aláöntve, fedővel lefedve megpárolva. Mikor megpuhult, hozzáadtam a többi hozzávalót, és botmixerrel krémesítettem. A konjakliszt nagyon szépen besűríti.

10. Chia mag puding friss gyümölccsel
Hozzávalók (2 adag)
-
4 dl mandulatej
-
4 ek chia mag
-
100 g eper (vagy bármilyen más gyümölcs)
-
4 ek kókuszreszelék
-
2 ek eritrit
Elkészítés
A mandulatejet egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a chia magot, a kókuszreszeléket, az eritritet, és az apróra vágott epret. Elkeverjük, és a hűtőbe tesszük éjszakára.
Reggeliz kis tálakba szedjük, ízlés szerint friss idénygyümölccsel dekoráljuk, és azonnal fogyaszthatjuk.
Próbáljátok ki valamelyiket, vagy variáljatok kedvetekre!
Ma is egy motiváló gondolattal búcsúzom:
"Minden, ami megtörténik, annak oka van. Akár jó, akár rossz. És lehet, hogy nem hisszük el, de igenis fordulhat a kocka!"
(Hosszú Katinka)
(Kép forrás: Unspash;.com ; Mindemegette.hu; Ötletforrás: Vöröskaktusz diétázik, Fitt konyhatündér és a saját receptoldalam.)
személyi edző és táplálkozási tanácsadó
bablena.hajnalka@gmail.com
Ha tetszett, amit olvastál, örülnénk a megosztásnak! :-)
HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!
HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!
Kövess bennünket Facebookon és Instagramon!