Fogyókúrás tévhitek nyomában

2016. május 03.

Virágkorát éli az egészséges életmód és a fittség kultusza, így a fogyasztói piacon is egyre nagyobb választék van a Light, Fitt vagy Wellness termékekből. Ez igazán remek és örömteli, hisz sokunknak jelentenek könnyítést a diétás-fogyókúrás hétköznapokban, de azért érdemes egy kicsit jobban utánajárni ezeknek a kész termékeknek. Közülük sok nem feltétlenül jobb, mint divatcímke nélküli társai.

fogyokuratevhit.jpg

Fontos, hogy először is tisztázzuk a diéta és a fogyókúra fogalmát, ugyanis mára már eléggé összemosódtak, pedig a kettő korántsem ugyanaz. Aki diétázik, nem feltétlenül akar fogyni, aki viszont fogyókúrázik, nem biztos, hogy ezt meghatározott étrend alapján teszi.

A diéta a táplálkozási szokások tudatos átalakítása, általában egy bizonyos betegség gyógyítása, illetve megelőzése érdekében. Az új étrend többnyire hosszú távra szól, és az életmód szerves részévé válik. A legtöbb diétának nem feltétlenül célja a testsúly csökkentése, elsődleges feladata az egészséges táplálkozás kialakítása.

A fogyókúra elsődleges célja a fogyás, ám nem mindegy, hogy ez hogyan történik. Az emberek sokszor a rövid távú, drasztikus megoldásokat részesítik előnyben, és nem foglalkoznak annak hosszú távú következményeivel. Bizonyos ételcsoportok ész nélküli teljes mellőzése, az egyoldalú táplálkozás, illetve az éhezés ugyanúgy súlyos egészségkárosodást eredményezhet, mint az elhízás. A kívánt testsúly elérésére úgy kell törekedni, hogy közben a szervezet megkapja a működéséhez szükséges összes tápanyagot.

Ezek után nézzük, milyen tévhitek élnek a fogyókúrával kapcsolatban, és mire figyeljünk, hogy egészséges keretek között veszítsünk súlyt.

 

1. Diabetikus édességek

Ha diabetikus, akkor cukormentes. Ha cukormentes, akkor diétás, tehát nem hizlal, így fogyókúra ideje alatt is ehető.

Ezt sugallná a naiv emberi logika. Pedig valójában a helyzet a következő: a diabetikus termékek cukorbetegeknek készültek, nem azért, hogy a fogyózók édesség iránti vágyát csillapítsák. Tehát nem alacsony energiatartalmú készítményekről beszélünk. Alacsonyabb glikémiás indexű édesítőket használ ugyan a gyártó, többnyire fruktózt, melyet csak korlátozottan tudunk tárolni a szervezetben, így a túlzott bevitellel ez (is) fölöslegként rakódik le. Emellett általában hozzáadnak hidrogénezett zsírokat (ezek a nem jó zsírsavak). Ne felejtsük el, a zsír a szénhidrátokhoz képest kétszer annyi kalóriát tartalmaz! Többségükben telített zsírok vannak, melyek az elhízás mellett a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is fokozzák.

 

2. Csak mert valami egészséges, nem feltétlenül fogyókúrás

Ha az emberek azt látják, hogy ha valaki zabkását vagy gyümölcsöt reggelizik, az az első kérdésük: fogyózol?

A legtöbben ugyanis azt hiszik, hogy azok az ételek, amelyek egészségesek, azok nem hizlalnak. Persze ez sokszor igaz, de bőven akadnak ellenpéldák: ilyen az említett zab, rizs, banán, gyümölcsök, méz, aszalványok, magok. Ezek a szervezetünkre jó hatással vannak, de könnyen felesleges kilókat eredményezhetnek.

muslipehely.jpg

 

3. Attól mert zsírszegény, nem biztos, hogy nem hizlal

A zsírszegény joghurtok, sajtok, különböző tejtermékek, öntetek, szószok azok a termékek, melyeknél legkönnyebben belefuthatunk a csapdákba. Például: a gyümölcsjoghurt attól, hogy zsírban kevésbé gazdag termék, a cukrokat és adalékanyagokat nem spórolják ki belőle. Egy light tej, még ugyanúgy tartalmaz tejcukrot. Egy light majonéz csupa ízfokozó, só és nem utolsó sorban cukor. Csak azért, mert egy termék zsírszegény vagy light, még fontos a többi összetevője is. Ne hagyjuk figyelmen kívül a címkéket!

 

4. A mágikus "light" és "fitt" szavak

Ezek azok a termékek, amik a legkönnyebben „átverhetnek”, ha nem nézel rá a címkékre. Lehet, hogy néhány alkotóelemük valóban mérsékeltebb energiatartalommal bír, ám emellett ugyanúgy tartalmazhat hízáshoz vezető összetevőket. Illetve, mivel a zsír és/vagy cukormentességet valahogy kompenzálni kell, garantáltan tele lesz olyan mesterséges összetevőkkel, ízfokozókkal, állagjavítókkal, melyek nem feltétlenül az egészségünket szolgálják.

 

5. Paleo termékek - diétásak, de nem feltétlenül fogyókúrásak!!!

Itt is igaz az alapképlet: fogyni akkor fogsz, ha negatív a kalóriamérleged. Sokkal egészségesebbek az átlag sütiknél, ez tény, de – mint már fentebb említettem –, attól mert valami egészséges, még nem fogja garantálni a fogyást is.

 

6. Reggeli müzli és gabonapehely - az egészség jegyében

A régi mondás szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, fogyassz egészséges (és bőséges) reggelit. A köztudatban a müzli a legegészségesebb, diétabarát opció. Sajnos tudatosítanunk kell, hogy mindez csak marketing fogás! Az egészségesnek kikiáltott gabonapelyhek dobozán is gyakran szembesülhetünk olyan összetevőkkel, mint liszt, cukor, hidrogénezett zsír stb. A többi meg értelmezhetetlen, nem beszélve arról, hogy a müzlit rendszerint egy nagy adag tejbe öntjük, mellyel szintén csak a felesleges kalóriákat gyarapítjuk, és nem a napi fehérjebevitelt – ahogy azt hisszük. Helyette vegyél natúr zabpelyhet, zabkorpát; egy kis protein shake-be keverve máris egy kitűnő reggeli alternatívát kapsz!

 

7. Méz

A méz bár édesebb a cukornál, glikémiás indexe fajtától függően is alacsonyabb. Ugyanakkor a fogyókúrád szempontjából sajnos ez sem lesz jó választás. A méz szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, és a kalóriatartalma egyáltalán nem elenyésző. Erre figyelj!

mez.jpg

 

8. Barna cukor

A barna cukornak meglepően jó a marketingje, annak ellenére, hogy nem jobb, mint a joggal megvetett fehér rokona. Nem természetesebb, több tápanyag sincs benne, és kalóriákban sem kóstál kevesebbet a hagyományos cukornál. A barna cukor gyakorlatilag ugyanolyan eljárással készül, mint a fehér finomított cukor, leszámítva a legutolsó szakaszt - ahol hozzáadnak egy kis melaszt, szirupot vagy színezőanyagot a barna szín eléréséhez.

 

9. Barna kenyér

A legtöbb esetben a barna kenyér sem jobb, mint a fehér társa. A barna kenyerek egy része igazából fehér kenyér, csak szépen bebarnítva – karamell vagy maláta alapú színezékkel, melasszal, esetleg némi rostforgáccsal meghintve. Bár némely esetben a rosttartalmuk valamivel magasabb, lassabban szívódnak fel, de kalóriaértékük sajnos nem áll messze a hagyományos kenyértől.

 

10. Mi a megoldás, hogy elkerüljük a csapdákat?

Nagyon egyszerű! MINDIG nézd meg az élelmiszer tápértékét, ahol feltüntetik mennyi fehérje, szénhidrát (cukor!) és zsír lapul benne. Ne tévesszenek meg olyan bizalomgerjesztő szavak, mint a "light", "fitt" vagy "diabetikus". Az összetevőket alaposan szemügyre véve mindig olyan alattomosságokra bukkanhatunk, mint például ízfokozók, alacsony szénhidrát mellett magas zsírtartalom, vagy épp fordítva. Szóval ideje elkezdeni a tápanyag-összetétel címkéit is áttanulmányozni!

 

A bukatókat válogattam össze neked, hogy ne ess könnyen csapdába. A megoldásokat (a fenti ételek egészséges alternatíváit) előző cikkemben mutattam be. Nézd meg azt is, mert segít a választásban és az életmódváltásban - 10 tipp a kalóriaszegényebb étkezéshez - avagy az életmódváltás alapjai

Most már látod, mire kell figyelni.  Remélem, segíthettem, hogy tudatosabb és egészségesebb életet élj!

 

Bablena Hajnalka

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr348684226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.05.04. 22:10:07

Sokszor egyébként a diabetikus felirattal ellátott élelmiszerek sem felelnek meg a cukorbetegek diétájának. (Bár azzal, hogy a mai hír szerint az EU-s egységesítésnek megfelelően a diabetikus címkét is el kell tüntetni a csomagolásról, nem használunk a dolognak.:-/) Mert lehetséges, hogy fruktózzal vagy egyéb, lassabban felszívódó édesítőszerekkel oldották meg az édesítést, ugyanakkor az óriási szénhidráttartalmat nem csökkentették, így számos esetben egyszerűen nem lehet elég keveset enni/inni bizonyos "diabetikus" termékekből ahhoz, hogy ne lépjük túl adott étkezés szénhidrát maximumát. Sokan azt hiszik ugyanis, hogy elég csak a cukorra figyelni, holott a szénhidráttartalom (és az, hogy adott szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel) legalább ennyire fontos. Utóbbi redukálása amúgy általában a fogyókúrázóknak sem árt.

Barát Csaba (törölt) 2016.05.04. 22:22:34

Fogyókúránál semmit nem kell nézni, csak arra kell figyelni hogy valaki ne hogy túlságosan gyorsan fogyjon. Csak annyit kell csinálni hogy kevesebbet eszel mint amennyi a sülyöd stagnálásához kell.
-->
süti beállítások módosítása