A clafoutis (ejtsd: klafuti) a francia konyha találmánya. Nem túl édes, könnyed, gyümölcsös desszert. A név jelentése: megtölteni. Magyarul tejes piteként is rábukkanhatunk hasonló receptre.
Hideg és esős idő volt a héten, így elővettem a kedvenc őszi sütijeimet. Szilvával szoktam tölteni ezt a finomságot. Az eredeti recept magozatlan cseresznyével készül. Nyugodtan használhattok almát, vagy a tavaszi kedvencet - végül is tavasz van –, az epret.
Kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak. A tészta bekeverése mindössze öt perc, háromnegyed óra múlva pedig kivehetjük a sütőből az illatozó, egészséges finomságot, ami reggeliként is kiváló, de ebéd utáni könnyű desszertnek sem utolsó.
Low-carb szilvás clafoutis:
HOZZÁVALÓK / 4 adag
4 db tojás
2 evőkanál kókuszliszt
150 ml zsírszegény natúr joghurt
6 ek fehérjepor (én vaníliásat használtam)
10 dkg szilva
4 tk eritrit (ízlés szerint több vagy kevesebb)
ELKÉSZÍTÉS
A tojást krémesre keverjük fehéredésig, majd az összes hozzávalót belekeverjük - a gyümölcs kivételével.
A krémet 4 kisebb tálkába vagy egy nagy piteformába töltjük, majd a tetejére szórjuk a szilvát.
Egy tepsit megtöltünk félig vízzel, és ebbe helyezzük a pitét, ami azért szükséges, hogy a massza ne száradjon ki a sütőben, hanem egyenletesen „pudingszerűre” süljön.
160 fokon előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, közben arra figyeljük, nehogy kiszáradjon.
Eritrit porral és mandulaszirommal díszítettem.
Bon appétit!
Bablena Hajnalka