Idén arra lettem figyelmes, hogy egyik édességfesztivál követi a másikat. Persze lehet, hogy csak a versenydiétám miatt tűnnek fel annyira. Most nagyon oda kell figyelnem arra, mit és mennyit eszem. Az ilyen fesztiválokon sajnos csak a szemem legeltetem, de miután hazaérek, kisütök valami finomat, amit én is megehetek.
És te is megeheted! Akkor is, ha diétázol és akkor is, ha "csak" odafigyelsz az egészséges étkezésre.
Íme néhány fitt tortarecept, hogy te is megédesíthesd a napjaid! :-)
Fűszeres körtetorta
Piskóta:
3 db tojás
3 ek cukormentes minőségi kakaó
3 ek eritrit (aki édesebben szereti, annak 5 ek)
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk! A sárgájához hozzáadjuk az édesítőt és azt is fehéredésig habosítjuk. Rászitáljuk a tojásfehérje habra a kakaót, ráöntjük a sárgáját, majd óvatosan elkeverjük az egészet. Az így kapott csokihabot 18 centis szilikon sütiformába öntjük, és 130*c fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Krém:
1 csomag vaníliás Dia-wellness hidegpuding
2 dl kókusztej
2-3 ek zsírszegény mascarpone
3 ek házi körtelekvár
HÁZI KÖRTELEKVÁR:
Egy kis üveghez: 3-4 körtét meghámozunk, feldarabolunk, mikrózható tálba tesszük kb. fél deci vízzel, 2-3 ek eritrittel, 3-4 szem szegfűszeggel, két rúd fahéjjal és egy fél citrom levével. Mikróban kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadunk egy fél teáskanál konjac lisztet, botmixerrel pépesítjük, és steril üvegbe töltjük.
A pudingot 2 dl kókusztejjel kikeverjük, majd hozzáforgatjuk a mascarponet, és azzal is tovább krémesítjük.
Kettévágjuk a csokis piskótát. Megkenjük lekvárral, majd a krém kétharmadával mehet rá a másik fél piskóta. Lefedjük a maradék krémmel, díszítjük lekvárral és friss körteszeletekkel!
Mennyei, könnyű, finom!
Fittmisu torta
Piskóta:
3 db tojás
3 ek por eritrit
3 ek NoCarb liszt
Krém:
2 dl növényi tejszín (cukormentes‼)
2-3 ek por eritrit
Vaníliapor
200 g Linessa zsírszegény sajtkrém
(Nekem laktóz intoleranciám van, de ebben a mennyiségben semennyire nem érzékelte a szervezetem a tünetekeket. Aki nem fogyaszt tejterméket, használjon 1 dl-rel több növényi tejszínt, és hagyja el a sajtkrémet!)
Egyéb
1 dl jó minőségű presszókávé
1 db víz
2-3 ek eritrit
Pár csepp rumaroma
Elkészítés:
A piskótához előmelegítjük a sütőt 180*C fokra.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját fehéredésig habosítjuk kézi habverővel. Majd tiszta habverőkkel, a fehérjét is kemény habbá verjük.
Ha kikeményedett, mehet hozzá az eritrit. Addig habosítjuk míg fényes nem lesz. Rászitáljuk a NoCarb lisztet, hozzáöntjük a habos tojássárgákat, majd óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab.
20x20cms szilikon formába öntve, 5-6 perc alatt megsütjük.
(Tűpróba ajánlott!)
Amíg sül és hül a piskóta, elkészítjük a továbbiakat.
A krémhez felverjük kemény habbá a tejszínt a poreritrittel. Majd kihabosítjuk a sajtkrémet is kicsit, és két-három részletben hozzámixeljük a habot.
Hűtőbe helyezzük, amíg lefőzünk egy kávét, és feldaraboljuk tetszőleges hasábokra a piskótát. Nem baj, ha még kicsit langyos, a kávé is az lesz.
Tortaformában is elkészíthető a fittmisu!
Kiválasztunk egy tetszôleges üvegtálat, egy kis tálkába töltjük a presszót, ízesítjük eritrittel és rumaromával, elővesszük a habot is a hűtőből.
A rétegezés a következő:
Tál aljára vékony réteg hab
Kávéba mártott piskóták szorosan egymás mellett
Hab
Mártott piskóta
Hab
Mártott piskóta
Hab
A tetejét pedig karobporal hintettem
Mehet a hűtőbe 1-2 óra pihentetésre, és már lehet is enni!
Kinder maxi king parfé torta
Hozzávalók:
250 g zsírszegény túró
250 g cottage cheese
60 g vaniliás tejsavó fehérje
1 bio citrom leve és héja
2-4 ek eritritol
Tálaláshoz cukormentes tejcsoki és pucolt földimogyi.
Elkészítés:
Mindent krémesre turmixolunk, és egy nagyobbacska fagyasztható formába töltjük.
Maximum 1-1,5 cm vastagságú legyen a töltés. Ha laposabb, a fagyi könnyebben szeletelhető fagyosan is. Erre azért van szükség, mert miután megfagyott nagyon kemény és kristályos lesz a zsírszegénysége miatt.
A tálalástól lesz igazi maxi kinges a dolog. Szeleteket vágunk a fagyiból. Cukormentes étcsokit olvasztunk, a fagyikára locsoljuk, a kalóriamentes karamell sziruppal is megöntözzük, végül megszórjuk földimogyoróval.
Fitt - Cheesecake
Krém:
450g görögjoghurt
3 db tojás
1 db bio citrom leve és héja
1 vanília rúd kikapart belseje
4 ek eritrit
1 ek útifű maghéj
60 g tejsavó protein (sütikrém ízűt használtam)
Süti alj:
150 g mogyorópehely
3 ek útifű maghéj
3 ek eritrit
1 csipet só
Annyi víz, amennyivel összetapad
Elkészítés:
A torta aljának hozzávalóit a víz kivételével egy 18 cm átmérőjű szilikon tortaformába öntjük és apránként adagoljuk hozzá a vizet. Kevergetjük, nyomkodjuk, adagoljuk, míg összetapasztható állagú morzsát kapunk. Ezt simán lenyomkodjuk a szilikonforma aljába.
A krém hozzávalóit egyszerűen botmixerrel vagy késes aprítóval összekeverjük. Majd a mogyorós aljra töltjük.
140*C fokra előmelegített sütőben, kb. 35-40 percig sütjük vízfürdőben.
(Ez annyit jelent, hogy egy nagyobb tepsibe félig vizet töltünk, ebbe ültetjük a szilikonos tortaformát, amiben a sajttortánk lapul. Így tesszük be a sütőbe sülni.)
Akkor zárjuk le a sütőt, ha szépen megbarnult a krém teteje, és a közepe még lágy, rezgős.
Miután lezártuk, majd hagyjuk benne kihűlni a tortát.
Ha kihűl, 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd ezután emeljük ki a tortaformából, és cukormentes sziruppal, lekvárral, fagylalttal, friss gyümölccsel tálaljuk!
Csokitorta:
Piskótához:
6 db tojás
3 ek zsírszegény holland kakaópor
3 ek NoCarb rostmix
6 ek eritrit
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját fehéredésig felhabosítjuk, hozzáadunk 3 ek eritritet, tovább habosítjuk. Rászitáljuk a rostmixet és a kakaót, és alaposan összedolgozzuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a maradék 3 ek eritritet is, és ezzel tovább keverjük. Ráöntjük a tojássárgás krémet, és spatulával óvatosan összedolgozzuk a piskótamasszát. Nagy méretű szilikonos tortaformába öntjük, és 180'C fokos, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ajánlatos a tűpróba.
Krém:
2 csomag dia-wellness hideg csokipuding
3 dl tej (én 0,D %osat használtam)
4 ek ghee vagy margarin
A pudingport a tejjel krémmé keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a puha gheet vagy margarint, és jó krémesre, homogénre keverjük a krémet. Használatig hűtőbe tesszük.
Ha kihűlt a piskóta, kettévágjuk, és megkenjük a csokikrémmel.
Sütés nélküli fitt joghurttorta
Hozzávalók egy 18cm-es formához:
150 g diabetikus csokis, édes omlós keksz
100 g vaj
1 tk rum aroma
750 ml natúr joghurt (2 nagy doboz)
2 db bio citrom reszelt héja és leve
150 g poreritrit
2 csomag zselatinfix
Elkészítés:
A kekszet daráljuk le. A vajat olvasszuk fel, és egy teáskanál rum aroma társaságában keverjük el a darált keksszel. Az egészet simítsuk el egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába (Jól nyomkodjuk le egy lapos aljú pohár segítségével, és tegyük be a hűtőbe).
A joghurtot, az édesítőt és a citrom részeket keverjük össze a zselatin fix-szel (én robotgéppel tettem, de turmix vagy botmixer is megteszi), míg teljesen össze nem olvad.
Ezután csak a kekszes alapra kell önteni. Én 5-6 db cukormentes háztartási kekszet tördeltem a tetejére díszítés gyanánt. Mehet vissza a hűtőbe néhány órára dermedni. Ennyi.
Jó nassolást! :-)
A hét idézete:
“Az energiád és a lelkesedésed azután keletkezik, hogy belevágtál valamibe.”
(Andrew Matthews)
(Képek: Unsplash.com)
személyi edző és táplálkozási tanácsadó
bablena.hajnalka@gmail.com
Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)
HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!
HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!
Kövess bennünket Facebookon, Instagramon és Pinteresten!