Borongós, nyomasztó idő, munkával és stresszel teli napok. Igyekszünk tartani az újévi fogadalmakat. Egészségesebben, kiegyensúlyozottabban táplálkozunk, többet mozgunk és iszunk, de terveinket meghiúsítja a kellemetlen édesség utáni sóvárgás. Ennek pedig úgy vetünk véget, hogy befalunk fél üveg Nutellát vagy egy tábla csokit... Ismerős?
Ez nem a legjobb megoldás, csak önostorozáshoz vezet. Azt azért ne gondoljuk, kedves hölgyeim, hogy csak akaratgyengeség vesz rá bennünket a vétkezésre. Nem vígasztalni, esetleg felmenteni szeretném magunkat, sokszor tényleg hormonális vagy egyéb probléma áll a "vétkezésünk" mögött.
Édesség=örömforrás, ezen összefüggések kisgyermek korunkig visszavezethetők, amikor is az édesség összekapcsolódott a jutalmazás és az örömforrás érzésével. Viszont nem csak pszichológiai okai lehetnek, hiszen már egyetlen kocka csokoládénak is hatása van - mérhető szinten - a szervezetünkben. Dopamin hormont szabadít fel, melynek emelkedett szintje, jutalmazás és öröm érzést vált ki.
A cukorfogyasztás nem csak a hangulatunkat befolyásolja jelentősen, hanem hatással van a szervezetünk állapotára is. Befolyásolja a bélflóra állapotát, a vércukorszintünket, ezek ingadozása visszahat a cukoréhségünkre. Tehát a dolog oda-vissza működik.
Az esetek többségében viszont a túlzott édességfogyasztás csak tünete egy mélyebben gyökerező problémának, amelyet feltárva és megoldva a cukoréhség a problémával együtt távozik.
A cukoréhség leggyakoribb okai:
- helytelen, rendszertelen táplálkozás
- egészségtelen tápanyagbevitel
- stressz, érzelmi hullámvölgyek
- vitamin és ásványianyag hiány
- hormonális kiegyensúlyozatlanság
- mellékvese problémák
- (nőknél) premenstruációs tünetek
- túl kevés folyadékfogyasztás
- kimerültség, kevés alvás
- monoton, mozgásszegény életmód
Leghatékonyabb megoldások, melyek a fent említett okokat orvosolhatják:
Stabilizáld a vércukorszinted
Az édesség utáni vágy leggyakoribb kiváltója a vércukorszint ingadozás, amely leginkább a helytelen és egészségtelen táplálkozás egyik következménye.
Ha nagyobb mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, akkor a szervezetünkben a vércukorszint ugrásszerűen megemelkedik, hirtelen megnő az inzulin kibocsátás is, hiszen több inzulinra lesz szükség a nagyobb mennyiségű cukor kezeléséhez. És ha az azonnali energiaigény (vagyis: testmozgás) nincs összhangban a bevitt szénhidrát mennyiségével, a maradék vércukor zsírrá alakul, és a zsírpárnákat gyarapítja.
Ezt követően, mivel az inzulin kivonta az összes cukrot a vérből (hiszen ez a feladata), a vércukorszint leesik, az alacsony vércukorszint negatív tüneteit produkálva. Ide sorolható a hirtelen farkaséhség, és a cukor iránti vágy.
Megoldás lehet a helyes étkezés bevezetése az életmódunkba, ami magába foglalja a rendszerességet és kiegyensúlyozottságot, megfelelő tápanyag arányokat.
A vércukor normál szinten tartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű króm bevitele is a szervezetünkbe, így az étvágy is csökkenthető.
Remek krómforrások a búza, búzadara, búzacsíra, sörélesztő, máj, feketebors, citromfű, sajt. Táplálék kiegészítők formájában is pótolható.
Szüntesd meg a hiánybetegségeket
Alapvetően kétféle hiány állapot okozhat erős vágyat az édességek iránt a szervezetünkben: az egyik a folyadékhiány a másik pedig a vitaminhiány.
A megfelelő folyadékfogyasztásról már írtam korábban a blogon, érdemes elolvasni. A szervezetünk a szomjúságot hajlamos éhségként definiálni, így ha nem vagy nagy vízivó, akkor akár félre is értheted az ingert.
A vitaminhiányról érdemes tudni, hogy egy olyan népbetegség napjainkban, amelyet nem elegendő teljes egészében étrend-kiegészítő készítményekkel vagy multivitaminokkal kompenzálni, hanem figyelmet kell fordítani a tápanyagokban gazdag, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra is.
Táplálék kiegészítést tekintve segíthetnek a multivitaminok, C-vitamin, ásványi anyag komplexek. Szervezetünkben teljes vitamin ellátottságra kell törekedni, így a szervezet minden folyamata optimálisan működhet.
Csökkentsd a stresszt
Valószínűleg többen megtapasztalhattuk már, hogy stressz hatására fokozódhat az édesség iránti vágyunk, többet nassolunk, és gyakran az evésben keresünk "megnyugvást", ezt úgynevezett stressz evésnek is aposztrofálják. De eltekintve a stressz okozta lelki traumáktól, kivált fiziológia reakciókat is, melyek magyarázatot adnak az édesség utáni vágy erősödésére.
Stressz hatására a mellékvese adrenalint választ ki, hogy a "vészhelyzet" kezeléséhez biztosítsa a megnövekedett energiaigényt. Hosszabb ideig fennálló stressz következtében a szervezet energiatartaléka kimerül, mi pedig erős fáradtságot, kimerültséget, valamint édesség utáni erős vágyat érzünk, hogy a leggyorsabb módon pótolni tudjuk az energia veszteséget.
Nyilván erre a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, hogy stressz mentesítsük az életünket, és a probléma már meg is van oldva, viszont ez így a valóságban a legtöbbünk esetében kivitelezhetetlen.
Megoldást jelenthet, viszont ha tudatosan megpróbáljuk csökkenteni az életünkben felgyülemlett stressz faktorokat. Mozogjunk a realitás talaján, ne húzzuk fel magunkat fölösleges dolgokon. Segíthet a napi meditáció, jóga, vagy csak egy kellemes nyugtató hatású herba tea elfogyasztása. Heti háromszor egy óra testmozgással, vagy rendszeresítve napi fél óra intenzív sporttal kiválóan levezethetjük a rengeteg feszültséget, nem is beszélve arról, hogy a mozgás maga fokozza az endorfin nevű hormon termelését, amely a tartós jó közérzetet és örömérzetet biztosítja.
Segítségünkre lehetnek még a B komplex vitaminok. Segítik az anyagcsere és az idegrendszer egészséges működését, támogatják az immunrendszert, az egészséges bőr és izomzat fenntartását, valamint hozzájárulnak a stressz hatására kimerült mellékvese helyreállításához, így megelőzik az édességben keresett energiapótlás szükségességét.
Néhány természetes forrása: banán, burgonya, teljes kiőrlésű magvak, zöldszínű zöldségek, tojás, tejtermékek, húsok.
Továbbá a stresszel járó idegrendszeri és izomfeszültség enyhítésére szedhetünk magnéziumot és B6 vitamint.
Rakj rendet a lelkedben is
A boldogságérzetet leginkább lelki, érzelmi tényezők okozzák. Viszont vannak olyan fiziológiai mechanizmusok, melyek „valós” boldogság élményt produkálnak a szervezetünkben.
Megfigyelések alapján vannak olyan élelmiszerek (édességek, egyéb gyorsan felszívódó szénhidrátok) melyek serkentőleg hatnak az ún. boldogsághormonokra (mint a szerotonin), s fogyasztásuk révén átmenetileg jobb hangulatba kerülhetünk. Életünk egyes mélypontjain épp ezért vigasztaljuk magunkat hizlaló ételek fogyasztásával.
Írhatnám, hogy a megoldás annyi, hogy legyünk boldogok… de a valós élet, és az életkörülmények nem így működnek.
Mi magunk sokat tehetünk saját boldogságunkért, jó közérzetünkért. Törekedjük a tudatosabb életre, figyeljünk oda jobban önmagunkra és környezetünkre.
Segíthetnek bizonyos aminosavak is, melyek csökkentik az édesség utáni vágyat, illetve fokozzák a szerotonin (boldogsághormon) termelést a szervezetünkben: ezek az L-glutamin és L-triptofán. Az aminosavak melyek a fehérjemolekulák építőkövei, óriási szerepet játszanak a hormonok megfelelő szabályozásában.
Az aminosavak megtalálhatóak még fehérje dús élelmiszerekben, mint pl. hús, tojás, hal, egyes tejtermékek és növények.
Szerotonin szintet növelő élelmiszerek még a: sajtok, túró, zabpehely, banán, diófélék, hüvelyesek–legfőképp a bab, a lencse és a borsó.
Ha ezek közül minden rendben, mi lehet még?
Bizonyos esetekben a cukoréhség hátterében valamilyen betegség áll.
Ilyen lehet hormonális probléma, vagy esetleg a Candida gomba bélflórában való elszaporodása, nőknél PCOS (Policisztás ovárium szindróma) állhat.
Amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy táplálkozásunk máskülönben rendszeres és vitaminokban gazdag, életünk pedig megfelelően kiegyensúlyozott, mégis újra és újra szemben találjuk magunkat az édesség iránti olthatatlan vággyal, érdemes lehet egy orvosi kivizsgálás által fényt deríteni a probléma okára.
személyi edző és táplálkozási tanácsadó
bablena.hajnalka@gmail.com
(Képek forrása: Pinterest)