Kedves Olvasó, mi a TE célod?

2016. november 03.

Bizonyára már felvetődött benned, hogy valójában miért is kelsz fel minden reggel... hogy munkába indulj, hogy intézd a feladataidat, ellásd a családodat, gondoskodj magadról és másokról, felhívd a barátodat/ barátnődet/szüleidet, hogy megkérdezd, hogy vannak, és így tovább.cel.jpg

Az életcél nem egyszerűen az, hogy „boldog/gazdag szeretnék lenni, két gyereket akarok, békés és szerelmetes házasságot, párkapcsolatot, hosszú életet” stb. Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretne ilyesmit magának, és olyat sem ismerek, aki, ha megkapta valamelyiket, vagy a legtöbbjét, maradéktalanul boldog lenne vele. Jellemző az emberekre a jó magyar mondás: „Anyám, nem ilyen lovat akartam”! Hát akkor milyet?

 - Mi jelent számodra a boldogság? Miben nyilvánul meg és hogyan? Milyen helyzetben vagy boldog és kivel?

- Mit jelent számodra az egészség? Miben nyilvánul meg? Hogyan érzed magad, amikor egészséges vagy?

- Mit jelent számodra a gazdagság? Milyen helyzetekben érzed magad gazdagnak?

Az életcél valójában nem csak a fenti kérdésekre adott válaszokból áll össze. A legfontosabb kérdés mindig az, hogy valójában az a célja-e az életünknek, hogy például nagy vagyonra tegyünk szert? És ha sikerült, akkor mit kezdünk vele? Az étel is finomabb, ha megosztjuk valakivel, az élet nevű játék is úgy érdekes, ha másokkal együtt tudjuk játszani.

Az alapkérdés tehát az, hogy valójában mi az az érték az életedben, ami fontos, értékes mások számára is.

Az életcél, életfeladat megtalálása nem mindenkinek egyszerű feladat. Sőt, van, hogy az ember már-már azt hiszi, hogy megvan, aztán úgy tűnik, hogy minden összeomlik és semmi sem az az életünkben, aminek gondoljuk, vagy szeretnénk látni. Újratervezés szükségeltetik. 

De mi a tervezési alap?

 Kézenfekvő, hogy a gyerekkorba nyúlunk vissza.

- Egészen kicsi gyerekként mi volt a kedvenc játékod?

- Mi kötötte le teljesen a figyelmedet úgy, hogy a körülötted lévő világ megszűnt, akár hosszú órákra?

- Amikor az óvodában megkérdezték, hogy mi akarsz lenni, mit válaszoltál?

- Amikor az iskolában le kellett írni, hogy hogyan képzeled el magad felnőttként, milyen képet láttál magad előtt?

- Gyerekkorodban miért csodáltak, vagy éppen miért irigyeltek a többiek? Mit szerettek volna megszerezni tőled, ami neked volt, a többieknek pedig nem volt?

Ezekre a kérdésekre lehetőleg egy csendes helyen keresd meg a válaszokat, ahol külső zaj, esemény nem vonja el a figyelmedet magadról. Most helyezkedj el kényelmesen, és pár percre hunyd be a szemed. Vegyél egy mély levegőt, és idézd fel magad gyerekként.

Figyelmed meg, hogy milyen érzéseid vannak, hol vagy, mit csinálsz, kik vesznek körül? Mi tesz boldoggá? Mit tartasz fontosnak? Mit üzensz a felnőtt énednek?

Lehet, hogy elsőre nem lesz meg a pontos válasz. Lehet, hogy többször érdemes találkozni gyerekkori önmagaddal. Akkor is, ha esetleg fájdalmas a találkozás, mert felrémlenek olyan képek is, amik nem az ideális, örömteli pillanatokat idézik fel. Az életcélunk, feladatunk megtalálásában sokszor gátolnak ezek a tudat alá söpört kellemetlen, fájó emlékképek, érzelmek. De sajnos addig, amíg nem oldódnak fel, tényleges akadályt képeznek a legbenső énünkhöz vezető úton.

Az agyunk azonban tanítható!

Minél többször tudatosan idézzük fel a gyerekkori emlékeket, és minél inkább elhatározzuk, hogy azonosítjuk és ezzel együtt azonnal el is engedjük a zavaró, fájdalmas emlékeket, annál tisztábban fogunk rálátni azokra az örömteli, pozitív érzésekre, képekre, gondolatokra, amelyekre bátran építhetjük felnőtt értékeinket.

 

Részlet a hamarosan megjelenő e-könyvemből.

Címe: Felelősségvállalók Kézikönyve - Nyerj több időt és szabadságot!

 

Narancsik Ágnes

narancsik.agnes@fejlodom.hu

www.fejlodom.hu

 

Képforrás: Pinterest

 

A céljaid elérésében ezek a cikkek is segítenek:

12 lépés a célok eléréséhez

Indulj el álmaid megvalósítása felé!

Mi kell a sikerhez?

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr5711928181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása