Élj kreatívan! - interjú a Pandarte blog írójával

2015. december 13.

Bánhidi Dóra az ország egyik legismertebb bloggere. Munkásságát követve két dolog ragadja meg az embert: egyrészt, hogy szívből jön, amit csinál; másrészt, hogy visszavisz bennünket gyermekkori énünkhöz: újra észrevesszük a szépet, és mi magunk is alkotni vágyunk.

focimkep.jpg

A szép és ízléses iránti szerelem mikor kezdődött?

Anyukám szereti a szépet és nagyon kreatív; bármit el tud készíteni, amit meglát, legyen az játék vagy ruha. Tőle örököltem a szép iránti fogékonyságot és a kézügyességet. Óvodás korom óta együtt díszítettük a lakást, ha évszakváltás vagy ünnep közeledett. Emlékszem, iskolás koromban nem kaptam meg a Hotel nevű társasjátékot, ezért elkészítettem magamnak. Születésnapokra is szeretek saját kezű ajándékokkal örömet szerezni. Szóval kicsi korom óta nőtt velem a szép és ízléses iránti szerelem.

Honnan jött az ötlet, hogy blogot írj?

Főiskola után a VIVA tévénél helyezkedtem el mint televíziós szerkesztő. Érdekelt a vizualitás, imádtam forgatni és összevágni az anyagokat. Ez egy új oldala volt az általam kedvelt „szépnek”. Ennél viszont sokkal mélyebben szerettem volna foglalkozni mindazzal, ami nekem tetszik. Egyrészt, hogy megmutassam a világnak. Másrészt, hogy inspiráljak. Így nem sokkal később, 2011 áprilisában, elkezdtem írni a blogomat. Egyik barátnőm, Festy, hatására indultam el. Ő a Festy in Style bloggere, és már fél éve foglalkozott ezzel a műfajjal. Mesélt arról, mennyire imád blogolni, mert koncentráltan azzal lehet foglalkozni, amit szeret az ember. Átgondoltam, számomra mi a fontos, és elindult a Pandarte.

Összefoglalnád, miről is szól a Pandarte?

A Pandarte sokrétű, minden benne van, amit szeretek, és a közös nevező: egy kreatív ötlet, ami ad valamit pluszt, nem hétköznapit. A következő témák foglalkoztatnak: dizájn, divat (magyar tervezők alkotásai, ebből is főként az ékszer tervezők); ennivaló helyek (imádok enni! zseniális, mikor a finom ízek társulnak a hely életérzésével); a legújabb pedig a baba-mama téma.

Miért épp a Pandarte nevet választottad?

Nagyon nagy panda rajongó voltam. Gondoltam, ezt kellene összekapcsolni valahogyan a művészetekkel, így született a név. Véleményem szerint mindkettő érzékeny, és vigyázni kell rájuk. Közben pedig a szépségükkel, azt is mondhatnám: cukiságukkal, elbűvölnek minket.

Az egyik legsikeresebb, legismertebb blogíró vagy ma hazánkban. Mire vagy a legbüszkébb?

Az egyik legkellemesebb emlékem a Nyüzsivásár megszervezése. Ez egy kézműves vásár volt, ahová több alkalommal hívtam el a kedvenc magyar tervezőimet. A születésnapi rendezvényen negyven alkotó volt jelen, hatalmas élmény volt. Kedvesek a szívemnek a workshop-ok, amiket két éve rendszeresen tartok. Bárki eljöhet, aki kreatív alkotásra vágyik, szeretne új dolgokat tanulni. Többek közt táskákat, ékszereket, (karácsonyi) ajándékokat készítünk. A legfrissebb, amire büszke vagyok: egy díj és egy könyv. A Cosmopolitan és az Avon szervezésében rendezték meg második alkalommal a Digital Divas blogger konferenciát, ahol az év legdizájnosabb blogja lett a Pandarte. Az említett könyv pedig most jelent meg december elején, címe: A Nagy DIY, melyben velem együtt huszonegy blogger mutatja be lépésről lépésre zseniális ötleteit. Ajánlom mindenkinek, a jelmondat: Te is meg tudod csinálni!

Egy kezdő blogírónak mit tanácsolnál: mi kell a sikerhez?

A kitartás és a sok éves komoly munka elengedhetetlen a sikerhez. Tehát a türelem a legfontosabb. A másik lényeges tényező, hogy egy konkrét témát válasszanak, kell egy központi ötlet, nem szabad csapongani. Ezen kívül fontos, hogy folyamatosan jelen kell lenni, foglalkozni a bloggal. Ez azt jelenti, legalább heti két új poszt szükséges. A dizájnra is hangsúlyt kell fektetni. Érdemes egy szép oldalt készíteni – ha kell, grafikussal –, hosszú távon megtérül ez az anyagi befektetés. Szívesebben jönnek vissza az olvasók, vagy megbízás is érkezhet cégektől, ha látják a minőséget.

Sok bloggert foglalkoztat a kérdés: meg lehet-e élni ebből?

Nagyon ritka Magyarországon, hogy valaki csak ebből megélne, egyetlen bloggert ismerek, akinek ez sikerül. Viszont közvetetten, a blogírás hozamaként, már érkezhetnek munkaajánlatok. Én magam is sok helyen megfordulok, rengeteg embert megismerek, és ilyen helyzetekből megbízások születhetnek.


Hogyan készülsz karácsonyra, milyen workshopokat szervezel?

Adventi koszorúk készítésével hangolódtunk az ünnepekre, majd egy nagy céges Mikulásos workshopot tartottunk, amit nagyon szerettek a dolgozók és a gyerekeik. Idén már nem tervezek több workshopot, mert 28 hetes kismamaként szeretnék minél inkább odafigyelni az egyre csak növekvő kisfiamra. Természetesen a születése után is folytatom majd ezeket a kreatív eseményeket, és az is biztos, hogy a tematika bővülni fog baba-mama vonallal. A blogomon az aktuális programokat mindig meg lehet találni a Workshop fülön:

http://pandarte.blog.hu/tags/workshopok

Mit szeretnél még megvalósítani, mik a terveid?

Jelenleg elsődleges az életemben a februárban születendő kisfiam. Az a fontos, hogy neki előkészítsük a kis szobáját és környezetét, tehát az anyuka szerep kerül most előtérbe az életemben, persze a blogolást folytatom továbbra is. A legnagyobb álom pedig egy saját márka kitalálása és bevezetése, de hogy ez mi is lesz pontosan, az egyelőre még titok.

A Blans olvasóinak adnál egy karácsonyi ajándékötletet, amit odahaza is el tudnak készíteni könnyedén?

Most ezek a kedves, karácsonyi figurák a kedvenceim, amiket könnyen el lehet készíteni, akár gyerekekkel is. A videóban lépésről lépésre bemutatom hogyan.

https://www.youtube.com/watch?v=rGDd0G1835U&list=PL39LoF3ZHZSsTcW0HRm9B441C5QlwVr_d

Ezzel kívánok mindenkinek kellemes ünnepeket!

 

Rizsányi Rózsa

szerkesztő, szövegíró

Megjelent a Blans oldalán

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr888170276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása