Egy különleges muffin Szent Patrik nap ihletésében

Black velvet baby cakes - kicsit másképp

2017. március 18.

Az írek egyik legfontosabb ünnepe - a Szent Patrik Nap - "megfertőzte" a világot. Egyre több a zöld szín ezen a napon, március 17-én. Zöldbe borul a párizsi Eiffel-torony, az Operaház Sydney-ben, és idén már Budapesten is több épület: Lánchíd, Müpa, Bankcenter és Tüskecsarnok. Bevallom, rám is hatott. Kerestem egy ünnepi receptet, amit egészségesebbé és fittebbé varázsoltam.szp3.jpg

Ki volt Szent Patrik?

Szent Patrik még csak nem is volt ír. Egyes források szerint Franciaországban, mások szerint Walesben született, onnan ír kalózok rabolták el és hurcolták Írországba, az akkor még egyszerű, pogány pásztorfiút. A fiú Írországban látomások hatására megtért, megszökött fogvatartóitól. Anglia szigetére hazatérve megkeresztelkedett, és a szerzetesi életmódot választotta. Egy éjszaka álmában az írek és Isten "hívó hangját" hallotta. 

Harminc évig volt püspök. Írország lakosságát katolikus hitre térítette úgy, hogy kelta gyökereiket is megőrizhették, ezért nagyon népszerű lett. A "szentek szigetévé" alakította az országot.

A szigeten sűrűn termő lóhere szimbóluma is tőle származik, ugyanis azzal szemléltette a Szentháromságot az emberek számára.

Halálának évfordulója az írek nemzeti ünnepe lett, amit március 17-én tartanak. Írország védőszentjének ünnepén a szó szoros értelmében „áll a bál”. Mindenki mulat, isznak-esznek, patakokban folyik a Guinness, zöldbe öltözik az egész ország. 

Ha téged is elkapott a Szent Patrik napi hangulat, de nem szívesen "vétkezel", itt egy remek recept, ami beilleszthető a tiszta étkezés kereteibe. Nagyon hangulatos és ízletes desszert a hétvégére!  

st-patricks-day-girls.jpg

Black velvet baby cakes - lájtosan

Hozzávalók:
10 dkg kókuszvaj
20 dkg eritrit
1 tojás
10 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (én Dia-wellness favorit 3 lisztet használtam)
1 tk. sütőpor
5 dkg mandulaliszt
5 evőkanál karobpor
1,5 dl (Guinness)barnasör


A krémhez:
2 dl kókusztejszín
25 g poreritrit
1/2 mokkáskanál konjak liszt


6 db  vagy 12 db muffin lesz előle, attól függően mekkora muffinformánk van

Elkészítés:
Minden hozzávalót csomómentesre keverünk egy tálban. 
Szilikonos muffinformákba adagoljuk a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük. Tűpróba szükséges lehet.
Hagyjuk kihűlni a sütiket, majd óvatosan kiemeljük a formákból.
A krémhez felverjük a tejszínt a poreritrittel és a konjak liszttel. A sütik tetejére halmozzuk ezt a krémet és a kakaóport, vagy - stílusosan - zöld díszítést szórunk rájuk. 

Jó sütögetést, és szép hétvégét!

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

(Fotó: Pinterest)

 

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket FacebookonInstagramon és Pinteresten!

 

fitmindpicilogo.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr2912346873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->