Miért fontos a nőknek is a súlyzós edzés?

2016. november 04.

A nők egy része elutasítja a súlyzós edzések gondolatát is. Abban a hitben élnek, hogy a súlyzózás hatására hipp-hopp, nagyon gyorsan túlzott izomtömegre tesznek szert. Ez korántsem így működik! 

hajni_alapok.jpg

A legáltalánosabb tévhit, hogy a súlyzózástól túl nagyok leszünk! A női test hormonrendszere nem alkalmas a gyors és látványos gyarapodásra. Egyébként is ez ennél összetettebb folyamat. A nagy izomtömeghez nem elég, hogy súlyokat emelgetsz, emellett még megfelelő edzéstervre, étrendre, tápanyag utánpótlásra, és pihenésre is szükség van. Nem a kis és közepes terhelések fogják látványosan gyarapítani az izomzatot. Nagy erőbefektetés és csúcsterhelések szükségesek a fejlődéshez.

Az izomzattal formálható, alakítható a testkép, javíthatók a genetikai és élettani aránytalanságok. A zsírszövet elhelyezkedése a testen teljes mértékben genetikus. Nincs helyi zsírégetés, edzéssel nem tudod meghatározni, honnan szeretnél fogyni, viszont azt képes vagy befolyásolni, hova izmosodj, ezáltal feszesedj, ha szükséges, hatékonyabban fogyj.

bablena.jpg

Ha már fogyásnál tartunk! A fogyást is nagyban elősegíti az izomgyarapodás. Minél nagyobb izomtömeggel rendelkezel, annál nagyobb energiaigénye lesz a szervezetednek, így a zsírégetés is gyorsabb lesz – természetesen a megfelelő étrend mellett. Az sem elhanyagolható információ, hogy a súlyzós edzésnek magasabb utólagos zsírégető hatása van, mint a kardió edzéseknek. Ugyanis a szervezet nagy energiaigényű mozgásnak van kitéve, ez felborítja a szervezet homeosztázisát, amit edzés után sokáig tart visszaállítania.

Nagyon fontos, hogy a rendszeres súlyzós tréningek csökkentik a csontritkulás esélyét, növelik a teljesítményt, ízületeink stabilabbak lesznek és csökken a sérülés veszélye. Könnyebbé válik a mindennapos tevékenységek elvégzése. A súlyzókkal végzett edzéseknek köszönhetően nemcsak izomzatunk, hanem kötőszöveteink is erősödnek, ami a nőknél idősebb korban egyre nagyobb problémát jelent. Tanulmányok bizonyítják, hogy súlyzós edzés hatására csökken a cukorbetegség kialakulása, a szervezet jobban hasznosítja a cukrokat.

Kedves Hölgyek!

Remélem, sikerült meghoznom a kedvet a súlyzós edzéshez, egészségünk érdekében soha nem késő ezt az edzésformát elkezdeni - de minél előbb, annál jobb!

benaabl.jpg

"Az erő nem testi képességből fakad. Forrása a rendíthetetlen akarat."

(Mahatma Gandhi)

 

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

Ha hasznosnak találtad, amit olvastál, örülnénk a megosztásnak! :-)

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket Facebookon és Instagramon!

fitmindpicilogo.jpg

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr9411931273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gekko 2017.05.21. 19:00:14

Alapvetően korrekt, azonban a pusztán "izomtömeg" által elérhető kalóriafelhasználás a bolondok aranya kategória, pont nem lesz hatása a fogyásra. Egyrészt a nyugalmi állapotban megnövekedett energia felhasználás minimális - pár % +-, másrészt a bevitel is arányosan nőni fog - pozitív visszacsatolás.
A súlyzós edzést a kalcium beépülés miatt mindenképp javaslom a hölgyeknek, ha csak kiegészítő edzésként is - de csak is a szabad súlyos munkát! A squat vagy a dead lift elég is.
-->
süti beállítások módosítása