10 érv, hogy miért és hogyan érdemes futni

2016. július 05.

A rendszeres futás vagy kocogás hatására nemcsak edzettebbekké, ellenállóbbakká, kitartóbbakká válunk, hanem még boldogabbak is leszünk. És még számos jótékony hatása van! Lássuk a tíz érvet, miért érdemes ezt a mozgásformát választani, és mit kell figyelembe venni ahhoz, hogy testileg-lelkileg élvezni tudjuk.

gotta-go-running-shorts.jpg

1. Nagyon praktikus!

Minimális felszerelést igényel: egy jó futócipőt. Bárhol (kint, bent) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat fél vagy egy órás kocogással, futással. Nem kötött életkorhoz, és bármely edzettségi szinten élvezetes lehet.

2. Jót tesz a szívednek!

Futás során először a szív- és érrendszer adaptálódik, amelynek köszönhetően a szív nagyobb erővel húzódik össze, így egyszerre több vért tud a keringésbe pumpálni, több oxigént tud a szövetekhez, sejtekhez eljuttatni. Mindez igen kedvező élettani változásokhoz vezet. 


3. Javítja az immunrendszered!

Jótékonyan hat a keringési rendszerre, a vér koleszterinszintje csökken, növelhető az állóképesség és az immunrendszer is erősödik.

4. Segít az alakformálásban!

Az egyik legjobb aerob mozgásforma. Egy óra futással akár 600 kalóriát is elégethetünk, és az anyagcsere akár tízszeresére is fokozódhat. Természetesen az étkezésre is oda kell figyelni, a futás önmagában nem biztosíték a formás testre.

5. Boldoggá tesz! :-)

Kitűnő stresszoldó és boldogságteremtő. Bizonyított tény, hogy fél óra futás után endorfin termelődik a szervezetben, amit más néven boldogsághormonnak is neveznek. Nőknél a menstruáció okozta feszültség leküzdését is segítheti.

6. Gyalogolj, kocogj vagy fuss?

Futásnak a legalább 8km/h vagy annál gyorsabb iramot nevezzük, míg a kocogás a 8km/h alatti tartományba esik. Az intenzív gyaloglótempó kb. 6km/h. Az elégetett kalória nemcsak a futási sebességtől függ, hanem testtömegünktől, és  - természetesen - edzettségi szintünktől is.

7. Figyeld a pulzusod!

Ha futás közben a pulzusod hirtelen túl magasra szökik (ennek a jele lehet a szívdobogás érzet, szapora, kapkodó légzés, erőteljes hőérzés stb.), és csak nagyon lassan nyugszik meg, akkor a szervezeted még nem áll készen a futóedzésekre. Egyelőre válaszd inkább az intenzív gyalogló tréningeket, amivel megalapozod a későbbi futóedzéseket. Fokozatosan növeld az intenzitást úgy, hogy az edzés teljes ideje alatt a célzónákban maradsz.

8. Fuss mértékkel!

Természetesen, ahogy minden földi jóval, a futással kapcsolatban is fő a mértékletesség, mivel krónikus ízületi sérülést eredményezhet. Éppen ezért nagyon lényeges a fokozatosság, vagyis óvatosan kell emelni a futás időtartamát, majd később az intenzitását. Soha ne hagyjuk ki a bemelegítést, levezetést és a futás utáni nyújtást sem!

9. Lélegezz tudatosan!

A helyes futótechnika kihagyhatatlan része a megfelelő légzés. Amikor valaki már a futás első perceiben kifullad, arra utal, hogy a légzés nem egyenletes, nem ritmikus, nincs összehangolva a mozgással. Nem tud tovább futni, mert a szervezete nem jut elegendő oxigénhez. A lényeg tehát az egyenletes, ritmikus légzés elsajátítása, ami gyors gyaloglás vagy lassú kocogás közben remekül megtanulható.

10. Tanuld meg a mozgástechnikát is!

Futás közben is kulcsfontosságú a mozgástechnika. Figyelj a tartásodra, a hátadra, a fejedre, de mindenekelőtt a lépéstechnikára, különben komoly gerincproblémáid, boka- és térdízületi panaszaid lesznek a későbbiekben. Talán ezt a legnehezebb megtanulni és kontrollálni. Ne trappolj, ne telitalpra érkezz, gördülj a talpadon, egyenletesen és ritmusosan lépj. Mindenképpen gyaloglással kezdj, különösen akkor, hogyha van rajtad jó néhány plusz kiló.

Jó futást, sok boldog percet!

 

Bablena Hajnalka

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr478867840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komi76 2016.07.06. 22:23:15

...és ha érdekel valakit, hogy mi a véleménye a futásról egy gyógytornásznak:
physioinfo.hu/kiemelt/a-futasrol

báró Csekonics 2016.07.06. 22:23:21

A sokadik 7- 8- 9 - akárhány érv a futás mellett cikk, ami nem emeli ki az egyik legfontosabb dolgot (pedig a 10. pontba simán elfért volna): tanulj meg nyújtani és bemelegíteni is.
Onnantól mindenképp, hogy már fél órányi futás megy gond nélkül...
(A hogyannal kapcsolatban kb. tele van a YouTube videókkal.)
-->
süti beállítások módosítása