6 tanács a stresszmentes ünnepért

2017. december 15.

Annyira szeretnénk tökéletesek lenni vagy legalább a tökéletesség látszatát kelteni. Különösen akkor, amikor „történés” van. Céges események, ünnepek, randik…

Akad ezzel a tökéletességgel némi probléma.xmas_focim.jpg

Elsősorban az, hogy tökéletesség nincs. Ez egy illúzió. Persze ezt kapjuk a képünkbe az Instagram és a Facebook mosolygós képeiről, a szuperszexi fehérneműs plakátokról, az idilli reklámfilmekből…

Szerencsére egyre több olyan karácsonyi kampányfilm is születik, ahol pont erre a „tökéletlenségre” hívják fel a figyelmet, és arra, hogy az igaz értékekre helyezzük a hangsúlyt: család, szeretet, összetartozás, boldog pillanatok…

 

 

A másik gond ezzel a tökéletességgel az, hogy amikor nagyon, de nagyon szeretnénk száz százalékot adni, hajlamosak vagyunk rágörcsölni a dolgokra. Ezzel már okozunk némi kellemetlenséget magunknak.

Meg kellett tanulnom az elmúlt évek alatt, hogy el kell engedni ezt a túlzott ráparázást. A gyerekeim ebben sokat segítenek. Ha a szívem lelkem benne van abban, amit csinálok, és minden tőlem telhetőt megteszek, akkor baj nem lehet.

Valahogy így kéne hozzáállni az ünnepi időszakhoz (is).

A megerősítések, a prioritás felállítása és a listagyártás nekem sokat segítenek. Úgyhogy összeírtam néhány dolgot, amivel tudatosan ráhangolódhatok, és lazábban készülődhetek a tökéletlenül tökéletes, boldog karácsonyunkra.

Remélem, neked is segít, téged is motivál! 

xms_lista.jpg 

1. Tudatos tervezés

Tényleg nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat. Megnyugtató érzés, ha tudod, hogy beszerezted időben az ajándékokat.

Nem kell a túlzsúfolt plázákban rohangálni kétségbeesetten vagy azon izgulni, kiér-e időben a futár, ha egyáltalán maradt még valami raktáron.

Az ünnepi hozzávalókról is érdemes listát gyártani, hogy nem maradjon ki semmi.

2. Őszinte kommunikáció

Ez az alapja minden jól működő kapcsolatnak. Legyen szó magánéletről vagy munkáról.

A stresszes időszakban (is) nagyon sokat segíthet, ha őszintén elmondjuk, mit gondolunk. Mi fér bele nekünk, mit vagyunk képesek még egyedül kivitelezni. Segítséget kell kérni, felosztani a feladatokat. És NEMet mondani, ha látjuk, hogy bizonyos dolgok már nem vállalhatóak.

3. Én-idő

A rengeteg feladat és szerep között hagyni kell egy kis időt magunknak. Lehet ez egy edzés vagy fél óra olvasás, vagy egy sorozat. Mindegy. A lényeg, hogy csak akkor tudunk adni és tenni, ha van energiánk. Fel kell töltődni.

4. Tökéletlen tökéletesség elfogadása

Ahogy már szó volt róla, el kell fogadni, hogy nincsenek tökéletes dolgok. A lehető legjobbra kell törekedni, de ne várjuk el magunktól a lehetetlent. Saját magunkhoz képest adjuk bele a legtöbbet a tervezésbe és kivitelezésbe.

Nem baj, ha nem lesz a legszebb vagy a legfinomabb a menünk. Az sem baj, ha a Jézuska nem találja meg a tökéletes ajándékot. A gyermekeink ezt megértik, és nem is árt, ha időben megtanulják a rugalmasságot és átérzik, mi is az ünnep igazi értéke.

hygge_xmas.jpg

5. Hygge-gyakorlás

Nagyon fontos, hogy amikor elérkezik karácsony, át tudjuk adni magunkat a  meghitt hangulatnak. Élvezni tudjuk a MI-időt. Ehhez a dánok életfilozófiája nagy segítség lehet.

Bővebben itt olvashattok róla.

Ki tudják zárni a negatív külvilágot, nem hoznak fel kényes témákat. Örülnek a MOST-nak, az együttlétnek és a családnak. 

6. Vicces filmek

A hygge gyakorláshoz és a stresszlevezetéshez is hozzájárulhatnak a vicces filmek vagy sorozatok. A nevetésnek terápiás hatása van. A közös nevetésnek meg pláne.

 *** 

Tudatos (rá)készüléssel megkönnyíthetjük az életet, és sokkal jobban át tudjuk adni majd magunkat az ünnepi hangulatnak, a jelen pillanatnak.

Nem az számít, hogy minden tökéletes legyen. Az együtt szerzett élmény számít. Ezeket a pillanatokat meg kell élni, mert olyan gyorsan eliramlik az élet.

 

(Fotók: Pinterest és Unsplash)

 

Rizsányi Rózsa

szerkesztő, szövegíró, tartalommarketing-blogger

 

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket FacebookonInstagramon és Pinteresten!

 

fitmindpicilogo.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr7213501637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása