Nincs kedved edzeni?

Íme 10 tipp, hogy fenntartsd a motivációd!

2017. július 29.

Személyi edzőként nekem a sport nem csak szakma és hivatás, hanem szenvedély, hobbi, kikapcsolódás. Segít levezetni a mindennapi feszültséget, jó közérzetet teremt és az egészségem is támogatja. Igyekszem becsempészni egy kis mozgást minden egyes napomba, mert sokkal frissebb és boldogabb leszek utána. 

hajni_nincs_kedvem2kicsi.jpg

Előfordul velem is, hogy nehezebben kezdem el az edzést, ha nagyon fáradt vagyok vagy épp nyomasztó érzelmi problémákkal küzdök. De mégis végigcsinálom a napi edzésprogramot, mert tudom, hogy utána sokkal jobban fogom érezni magam. 

Teljesen természetes, hogy vannak időszakok, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezted. Amikor nem olyan egyszerű megoldani, hogy minden beleférjen a napodba. Nem gond, ha néha tartasz egy kis pihenőt, még jót is tesz. Ha viszont ez átlép a "mindenre van egy jó kifogásom szakaszba", akkor érdemes különböző trükköket bevetned, hogy visszatérjen a motivációd.

Összegyűjtöttem néhány tippet, hogy átlendítsd magad a nehéz időszakon!

A nagy sportágválasztó!

Nagyon fontos, hogy olyan mozgásformát válassz, amit szeretsz és élvezel.
Ne erőltess magadra semmilyen sportot. Ha például nem szeretsz futni, akkor semmiképp ne arra akard rávenni magad, hogy fél év múlva lefusd a maratont!

Válassz olyan tevékenységet, amit jólesik végezni, feltölt és kikapcsol. A lehetőségek tárháza már szinte végtelen. Próbálj ki többféle sportot, akár többféle tevékenységet is végezhetsz, nagyon sok mozgástípus remekül kiegészíti egymást.  

Tűzz ki célokat!

Igen, célokat. Ne egy nagyszabású végcélban gondolkodj. Kövesd a fokozatosság elvét, haladj lépésről, lépésre, és tűzz ki magadnak részcélokat.

Ez azért nagyon jó és hatékony, mert mindig egy teljesíthető, reális és belátható eredménnyel kecsegtet. Mindig frissen tartva a motivációt és az akarást. Nagyon fontos, hogy mindig reális célokat tűzz ki! Tanulj meg örülni a kisebb sikereknek is!

Jutalmazz!

Ha elértél egy részcélt, jutalmazd meg magad. Igen, önmagában a sikerélmény is egy jutalom, de mindig tedd kézzelfoghatóvá az élményt.

Ha például sikerült a kitűzött 8 kg fogyásból elérni 4 kg súlyveszteséget, akkor jutalmazd meg magad valamivel. Lehet ez egy új edzős naci vagy top. Esetleg megveszed a kedvenc fehérjédből a legújabb ízt, vagy kipróbálod végre a portein pancake-et, amit a fitneszteremben reklámoznak.

Naplózz!

Több szempontból is nagyon hasznos. Nem csak a fejlődésedet követheted nyomon a segítségével, hanem hasznos lehet akkor is, ha bármilyen okból elakadnál.

Amikor megáll a fejlődés vagy nincs motiváció, nézd meg, hogy eddig milyen szépen haladtál! Ne add fel, ne rontsd el az egészet. Nézd meg, hol akadtál el, miért és változtass. Kapcsolj rá, tudsz te jobban is teljesíteni! 

Néha változtass!

Előfordulhat, hogy ráunsz arra a mozgásformára, amit csinálsz, vagy csak elakadsz a fejlődésben, mert nem érzed magad elég motiváltnak. Ne ess kétségbe, van megoldás, de nem az, hogy abbahagyod az edzést. Nézz más mozgásformák után, vagy válassz valamilyen kiegészítő edzést, néha kirándulj el más edzőtermekbe vagy egyéb sportlétesítményekbe. Próbáld ki a csoportos órákat is.

hajniemel.jpg

Használd ki a versenyszellem erejét!

Keress edzőtársat vagy kérj meg egy személyi edzőt, hogy tanítson új gyakorlatokat és edzésformákat. Az új ingerek és impulzusok teljesen más színben tűntetik majd fel azt, amit monotonnak találtál. 

Csatlakozz közösségekhez!

Használd ki a közösségi média nyújtotta lehetőségeket. Keress a sportágaddal kapcsolatos blogokat, fórumokat, csoportokat. Csatlakozz hozzájuk, olvasgasd a témáikat, szólj hozzá a számodra érdekes kérdésekhez. Esteleg fogalmazd meg a problémáidat, hátha tud valaki hasznos tanácsokkal szolgálni számodra. Légy nyitott, és érdeklődő.

Keress motiváló mintaképeket!

Nézz utána milyen csúcsteljesítményeket értek el mások a sportágadban. Keress rá, a történeteikre, nyilatkozataikra. Sokszor annyira személyes és ismerős érzéseket tudnak feltárni azok, akik már mindent elértek, abban, amiben te még csak szárnyadat bontogatod. Szinte el sem hiszed, hogy ők is ugyanonnan indulhattak ahonnan te, és milyen csodálatos eredmény az, amit véghez vittek.

Nyisd ki a szemed, értsd meg, hogy nincs lehelten, meríts erőt azokból, akik már megcsinálták!

Készíts válogatást!

Válogasd össze a kedvenc zenéid és edzés közben hallgasd őket.

Ez segít majd átlendülni a holtpontokon, javítja a hangulatod és akár még az edzésintenzitásod is megdobhatja, ha felcsendül egy pörgős, imádott nóta a füledben!

Optikai tuning!

Szedj össze olyan fotókat, amelyek számodra motiváló értékkel bírnak. Tedd ki az élettered több pontjára őket. Mobil és monitor háttérképnek, hűtőre, szekrényre, tükörre… így napjában többször is eléd tárul mind az, amiért dolgozol és amiért belevágtál.

Megéri kitartani! 

hajnivaltozas.jpg

 

ELŐRE!  :-)

Búcsúzóul a heti útravaló:

"A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze."

(Szent-Györgyi Albert)

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

 

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket FacebookonInstagramon és Pinteresten!

 

fitmindpicilogo.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr6112696545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása