Védi a szívünket, méregtelenít és étvágyat csökkent: útifű maghéj!

2016. november 25.

Miért olyan fontos, hogy ismerjétek és használjátok ezt a "csodaszert"? Modern korunkban gyakran előfordul, hogy túl savasan táplálkozunk, emellett finomított élelmiszerek tömkelege jut a szervezetünkbe. Ezek az úgynevezett „junk food”-ok, melyek emésztése során sok értékes ásványi anyagot és vitamint használunk fel a salakanyagok eltávolítására.utifu3.jpg

Ezeket a fontos anyagokat a már meglévő „jövőbeli” raktárakból használjuk fel, így szervezetünk ezt később hiányként észleli. Nem véletlen tehát, hogy az elsődleges ajánlások között szerepel a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Hazánkban viszont az elvárthoz képest alacsony ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása.

A rosthiányos étrend és a feleslegesen bevitt szénhidrát és zsír lebontása nagy terhet ró a szervezetünkre. A bomlástermékek a bélfalon keresztül elsavasítják szervezetünket, mely betegségekhez vezethet. Testünk nem mindig képes semlegesíteni ezeket a savakat.

Az egészséges étrend részét kell, hogy képezzék a magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök. A legtöbb ember csak mintegy 5-10g rostot fogyaszt naponta, míg a megfelelő mennyiség több mint 25g lenne.

A rostok fontossága: a fogyás és méregtelenítés szempontjából

A magas rosttartalmú ételek segítik a fogyást azáltal is, hogy a vízfelvevő képességük miatt hamarabb kialakítják a teltségérzetet a gyomorban, így diétázás során jól alkalmazhatóak. A gyümölcsökben lévő duzzadó rostok vagy pektinek kiemelkedő hatásúak a bélvédelem és toxin megkötés szempontjából. Itt jön képbe az útifű maghéj.

Mi is az az útifű maghéj?

Az útifű maghéj (Psyllium husk), más néven indiai bolhafű magjai a magburokban, a vékony héjban helyezkednek el: 1000 db mag súlya kb. 2 gramm.

A rostok segítik kipucolni a lerakódásokat és hozzásegítenek az optimális emésztéshez. Míg más rostok dörzsölhetik a bélfalat, az útifű maghéj a vízből képes akár tömegének hússzorosát is felszívni, minek következtében zselés állagot nyer, amellyel végig halad az emésztőrendszeren. A vékonybelünkben apró, bonyolult szerkezetű bélbolyhok találhatók, melyek össz felszíne egy teniszpálya nagyságú területnek felel meg. Ezekben a bolyhokban rakódnak le a bomlástermékek és innen képes az útifűmaghéj lágyan felszívni és eltávolítani azokat, megelőzve az önmérgeződést, az élősködők elszaporodását és az elsavasodást.

Mire jó?

Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával a fentieken túl, csökkenti a koleszterin és vércukor szintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés esetén. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után. Vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen állati zselatin helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre.

A rost mennyiségének növelése segíthet a fogyásban, mivel potenciálisan növeli a jóllakottság érzését étkezés után, ezért segítségével el lehet kerülni, hogy túlegyük magunkat, illetve, hogy hamar megéhezzünk egy-egy étkezést követően.

A kutatások eremdényei

A Gastroenteology 2005-ös számában publikált kutatás megállapította, hogy az útifű maghéj hat hónapi használata a testtömeg index csökkenéséhez vezetett, de hasonlót állít a Clinical and Experimental Hypertension egy 2007-es, illetve az American Family Doctor 2004 novemberi száma is. Ezek a kutatások kimutatták azt is, hogy az útifű maghéj nemcsak a fogyókúrában lehet segítségre, hanem képes a vércukor és a koleszterin szintet is normalizálni.

Adagolás a fogyókúra esetében

Ha fogyókúrás célokra szeretnénk használni az útifű maghéjat, akkor a leghatékonyabb eredményeket úgy érhetjük el vele, ha 30 perccel az étkezés előtt elfogyasztjuk egy pohár vízzel, javasolja az University of Maryland Orvosi Központ. Vegyünk egy evőkanál útifű maghéjat egy nagy pohár vízzel be. Azonban arra fontos figyelni, hogy sohase szedjük olyan gyógyszerrel együtt, ami csökkentheti a felszívódását. Illetve fontos beszélnünk mindig az orvosunkkal, mielőtt ezt a kiegészítőt rendszeresen el kezdenénk szedni, mert így elkerülhető a túladagolás vagy az esetlegesen fellépő mellékhatások is. Ráadásul, egy orvos képes lehet meghatározni a számunkra ideális adagot is.

Végül lássuk, milyen egyszerűen használható a konyhában:

  

Egyszerű karamellás fitt sütemény

1 közepes cukkini pucolva darabolva

1 dl víz

2 db tojás

4 ek utifűmaghély

2 ek chia mag

1 tk szódabikarbóna

édesítő (nálam 4 ek eritrit)

1 tk instant kávé

1 tk fahéj

1/2 tk karamell aroma

60g protein por (2 adagolókanál)

Mindent turmixoljunk össze alaposan. Öntsük a krémet 25x25 cm-s szilikon formába, 130*Con 20 perc alatt süssük meg.

 

Én a hozzávalókat mindig a Dia-Luxi boltban szerzem be.

 

Bablena Hajnalka

személyi edző és táplálkozási tanácsadó

bablena.hajnalka@gmail.com

(Forrás: utifumaghej.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr10011998198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása