Akié a felelősség, azé a hatalom?

2016. augusztus 31.

Aki a saját vállalkozását vezeti tulajdonosként, az a saját bőrén tapasztalja, hogy egy-egy rossz döntés után mutogathat másra, a következményeket mégiscsak neki kell viselnie. Nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg is.studentlifeguru_com.gif

Sok cégvezető napi 10-16 órát dolgozik, kézi vezérléssel irányít minden egyes lépést, elvárja, hogy minden apró-cseprő ügyről tudjon, és ő hozzon döntést.

De mi történik, ha mégis akkorára nő az alkalmazotti létszám, amit már nem képes napi szinten kontrollálni a vezető?

Akkor szervezetfejlesztés segítségével:

- a rutin folyamatokat szabályozva,

- eljárásrendekkel,

- pontos munkaköri leírásokkal, a pozíciók betöltéséhez szükséges képességek, viselkedési

jellemzők definiálásával,

- ellenőrzési és visszacsatolási pontokkal,

- teljesítményértékeléssel és az ebbe foglalt továbbképzési programokkal lehet a tulajdonosi, vezetői elvárásokat megjeleníteni a mindennapokban.

A kérdés azonban még mindig ugyanaz:

Mekkora felelősséget adjunk a munkatársak kezébe a döntéseket illetően, mekkora hatáskört, önállóságot kapjanak, vagyis milyen mértékben tegyük felelőssé őket a saját munkájukért?

Ha egy pozíció betöltésében elvárom vezetőként az önállóságot, a rugalmasságot, a döntésképességet, a kreativitást, a csapatjátékosság mellett az egyéni teljesítményre való törekvést, bizony hatalmat is adok  a kolléga kezébe. Ez komoly dilemma a cégvezető-tulajdonosok számára.

Egy bizonyos cégméretben már fizikai képtelenség csúcsvezetőként minden egyes pozíció minden egyes feladatát egyesével kézben tartani, előbb-utóbb muszáj delegálni. De ha felelősséggel ruházom fel a munkatársakat, akkor automatikusan a hatalmat is kiengedem a kezemből.

Mi a megoldás?

1. Megbízni saját magamban. Abban hogy képes vagyok olyan munkatársakat kiválasztani,akik hozzám hasonló értékekkel rendelkeznek, tehát megbízhatóak, felelősséget vállalnak magukért és  a csapatért is, akikkel együtt dolgoznak.

2. Megbocsátani magamnak a kudarcokat és a rossz döntéseket. És persze tanulni belőlük. Hogyan vagyok képes másoknak is megengedni, hogy hibázzanak, ezt felismerjék és javítsák a  hibáikat, ha ezt magamnak sem engedem meg?

3. Vízióval rendelkezni a jövővel kapcsolatban. Minden helyzetben szem előtt tartani  a hosszú távú célt, és ezt folyamatosan kommunikálni a kollégák felé. A leglojálisabb, legbecsületesebb, leginkább önvezérelt alkalmazott is elveszti a motiváltságát és a lojalitását, ha nem látja, hogy miért viszi vásárra  a bőrét napi mint nap, ha nem érti, hogy mi miért történik körülötte, vele.

4. Rugalmasan tartani a lelket és a szellemet. A célok eléréséhez lépésről lépésre megtervezzük a feladatokat, a körülmények ugyanakkor igen gyorsan és sokszor kiszámíthatatlanul változnak. A merev beletörődik ebbe, görcsöl és csak problémát lát,  a hajlékony pedig szem előtt tartva a célt meglátja a változásban rejlő lehetőségeket és megoldásokat.

Mindez egyszerűnek hangzik, de komoly szemléletváltást, sokszor életmódváltást is igényel.

Vezetővé tenni a munkatársakat, elismerni azt, hogy ők is a saját fejlődési útjukat járják, hogy van érési folyamata mind a cégnek, mind az egyes embereknek, ez önreflektivitást és tudatos gondolkodást jelent. A jó hír, hogy mindez tanulható, gyakorolható.

Persze lehetséges egy másik forgatókönyv is, amiben vezetőként megmaradunk a “minden felelősség a tiéd, a hatalom viszont az enyém” gondolkodásmódnál, és a beosztottak félelmére, kiszolgáltatottságára építve irányítani a céget. A mai munkaerő-piaci helyzet azonban nem kedvez ennek a forgatókönyvnek. Ma már a versenyképes jövedelem mellett a jó munkakörülmények , az  emberséges cégvezetés, az értelmes munka ugyanolyan fontos, sőt a fiatalok körében még fontosabb. Érdemes lépést váltani.

 

Narancsik Ágnes

szervezetfejlesztési szakértő

www.fejlodom.hu

narancsik.agnes@fejlodom.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr1911665486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása