Hogyan nevelnek önbizalommal teli és vidám gyerekeket a világ legboldogabb országában?

Avagy mi is az a HYGGE?

2016. augusztus 15.

A világ legboldogabb országa címet már nem egyszer érdemelte ki. Az egyik legrégebbi királyság és a legversenyképesebb ország. Itt a legkisebb a korrupció és a legmagasabb az egy főre eső jövedelem. Igen, ez Dánia.
shutterstock_com.jpg

Mi a dánok boldogságának és sikerének titka?

Jessica Joelle Alexander és Iben Dissing Sandhal erre keresték a választ könyvükben, és kiderült, a titok nyitja a neveltetésükben rejlik. A boldog gyermekekből, boldog szülők lesznek, és így tovább.

A dán gyermeknevelési modell egyik alappillére a hygge (ejtsd: hügge). Fordítani talán így lehetne: jó hangulat, nyugodtság, meghittség. Olyan érzés, amit igazán ünnepekkor - főleg karácsonykor - élünk meg, ilyenkor lelassul kicsit az idő, sokkal jobban figyelünk egymásra, és eláraszt bennünket a családunk iránt érzett hála és szeretet.

Dániában a hygge nem szorítkozik az ünnepekre. Ritka az olyan hétköznapi beszélgetés, amiben ne hangzana el, hisz a dánok nap mint nap eszerint élnek. Akkor, ha mellettük van a szerelmük vagy a gyermekük, de akkor is, ha egyedül vannak, és pokrócba bújva egy jó könyvet olvasnak a kandalló tüze mellett, forró teát iszogatva.

A hygge a meghittség megteremtésének a művészete. Ebben ügyesek a dánok!

Szülőként sikerül ezt a hátteret biztosítani a gyermekeiknek, akik kiegyensúlyozott és sikeres felnőttek lesznek. Ezt a kincset örökítik majd tovább a saját gyermekeiknek, és a boldogság megsokszorozódik. Olyannyira, hogy évről évre a világ egyik legboldogabb országa lehet ez a hely.

Igaz, nem Dániban élünk, de miért ne vihetnénk, szülőként is, még több meghitt pillanatot a családunk életébe. Miért ne építhetnénk fel (kezdetnek) a mi boldog mikrovilágunkat?

Lessünk el tőlük néhány ötletet!

1. Fogadjuk meg, hogy több „MI-időnk” lesz

Beszéljük meg a családtagokkal, hogy több időt szentelünk egymásra. Ha összeülünk ebédelni, vagy (családi) ünnep van, egymásra figyeljünk, ne a tévére, mobilra, számítógépes játékokra vagy a Facebook-ra.

2. Teremtsünk meghitt hangulatot

Készítsünk együtt egészséges ételeket, beszélgessünk közben. Gyertyát is gyújthatunk az ünnepi ebédhez/vacsorához. Utána elmehetünk együtt sétálni, vagy vegyünk elő társasjátékot.

3. Ha eldöntöttük, családi „hygge-időnk” van, felejtsük el a negativitást

Az együtt töltött "hygge-idő" a pozitív dolgokról és hangulatról szóljon. Élvezzük, hogy együtt vagyunk, érezzük a család biztonságos, stresszmentes közegét. Ne hivalkodjunk, veszekedjünk, vagy panaszkodjunk egész nap. Próbáljuk meg erre az időre a családon kívüli nagyvilágban hagyni a negativitást, ítélkezést és mások kibeszélését. Sokszor kikívánkoznak ezek belőlünk, és kivel osztanánk meg a legbensőbb, fájdalmas érzéseinket, ha nem a családdal, de adjunk néha szünetet a negatív érzésvilágnak. Ezt a „hygge-időt” szenteljük egymásra, teremtsünk pozitív élményeket, együtt.

4. Fő a csapatmunka

A hygge érzése egyedül is elérhető. Eldöntjük, hogy kikapcsolódunk, elengedjük a stresszt. Ha nem akar magától jönni ez a felszabadultság-érzés, tudatosan ráhangolódhatunk. Kicsit bonyolultabb a kérdés, ha többen vagyunk. A családtagoknak egyszerre kell „átállnia”, ehhez bizony hatékony csapatmunka szükségeltetik. Mutassunk példát a gyerekeknek. A lelkesedésünket ragasszuk át rájuk, akkor is ha házimunkáról van szó. Jókedvvel minden jobban megy.

5. Meséljünk vicces, szórakoztató családi történeteket

Keressük elő az emlékeinkből a velünk történt vicces helyzeteket. Jó érzéssel töltik el a mesélőt és a hallgatóságot is a pozitív, szórakoztató történetek. A közös nevetés még közelebb viszi egymáshoz a családtagokat.

6. Játszunk!

A játék összehoz és szórakoztat. Lehet ez társasjáték, kártyázás, sakkozás vagy szabadtéri labdajáték. Mindegyik kiváló arra, hogy élvezzük a jelen pillanatot és egymás társaságát. A dánoknál még nagyon „hygge” a közös éneklés is. Lehet, hogy elcsépelten hangzik, de az éneklés tényleg mosolyt csal az arcokra, és jókedvre derít.

7. Nem kell minden percben ragaszkodni a „hygge-időhöz”

Ha már elégnek vagy erőltetettnek érezzük ezt a meghitt családi együttlétet, „ki lehet lépni” belőle. Ha én-időre van szükségünk, vagy igenis jólesik kiadni a mérget, csalódást vagy keserűséget, nem kell szégyenkezni, ez természetes. A gyerekek értékelni fogják a drámamentes hygge időszakokat, és megtanulják beiktatni a saját életükbe is. Ennél nagyobb kinccsel nem is indíthatnánk útnak őket.

Így gyakorolják, és adják tovább a boldogságot a dánok. Nem olyan bonyolult ez!

Tudatos jelenléttel vigyünk minél több meghitt pillanatot a hétköznapokba (is), és adjunk minél több „MI-időt” a gyerekeknek, a családnak!

 

***

ÖRÖMHÍR! 

A könyv 2017-ben megjelent magyar nyelven is, hála a HVG Kiadónak!

gyerekneveles.jpg

A dán gyereknevelési módszer mind a hat összetevőjéről részletesen olvashattok benne. A HYGGE csak az egyik elem. De már milyen sokat adott nekünk és a családunknak!

A többi is ugyanilyen fontos: 

JÁTÉK 

HITELESSÉG

ÁTKERETEZÉS

EMPÁTIA

ULTIMÁTUMOK NÉLKÜL

HYGGE

danonismeret.png

 


Rizsányi Rózsa

szerkesztő, szövegíró, tartalommarketing-blogger

 

A cikk (ötlet)forrásai:

www.mindbodygreen.com, www.daniablog.sceda.eu és www.hygge.hu

Képforrás: www.shutterstock.com

 

Ha tetszett, amit olvastál, nagyon örülnénk a megosztásnak és a hozzászólásnak! :-)

 

HOGY NE MARADJ LE A LEGFONTOSABBAKRÓL!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

HA MÉG TÖBB MOTIVÁCIÓRA VÁGYSZ!

Kövess bennünket FacebookonInstagramon és Pinteresten!

 

fitmindpicilogo.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr7710411754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása