Tudásmenedzsment: úri huncutság, vagy a túlélés egyik fontos eszköze?

2016. június 28.

Az eszközhasználat, a kifinomult kommunikáció, a nyelv megjelenése mellett - többek között - a tudás megosztása miatt is lett az ember a legsikeresebb faj a Földön. (Poszt)modern civilizációnkban az egymástól elzárt kis közösségek, akik már elvesztették ősi kultúrájukat, hagyományaik már nem bírnak megtartó erővel, ha nem frissítik ismereteiket más közösségek tapasztalataival, sorvadásnak indulnak, magukba záródnak és elindulnak a leépülés felé.

10808673_s.jpg

A tudás és a tapasztalatok megosztása a sikeres emberi közösségek lételeme. Evidensnek tűnik ez a szabály a cégek, vállalatok életében is. A 2008-as válság előtt  a fejlett gazdaságokban a knowledge management szakirodalma, kutatása hatalmas ívű pályát futott be, divatos lett.

A válságreakciók azonban legelőször a vállalatok (és az államok) "szoft" költségvetését vetették vissza, közöttük leginkább az emberek fejlesztésére fordított forrásokat, így az oktatást, képzést, tanácsadást, a tudásmenedzsment és HR menedzsment rendszerek fejlesztését. Ma már látható e ballépés "áldásos" hatása:

nincs elég kvalifikált munkaerő a piacon, egész generációk öregednek ki és vonulnak ki a munkaerő-piacról olyan űrt hagyva maguk után, amit már most is nehéz betölteni, a következő években pedig még inkább nehéz lesz.

Ugyanakkor egész társadalmi rétegek szakadtak le, akiknek a fejlett, tudásintenzív ágazatokba való integrálása kérdéses. 

Ezzel az írással elindítok egy olyan posztsorozatot, ahol bemutatom, hogy a tudásmenedzsment eszközeivel hogyan tudják a szervezetek, vállalatok növelni hatékonyságukat, megtartani a jó munkaerőt, illetve bevonzani a legmegfelelőbb munkatársakat. 

Első lépés: a szervezeti jellemzők feltárása, a diagnózis felállítása

Mint ahogy nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma szervezet sem. Ez azt jelenti, hogy bár vannak hasonló szervezeti problémák, amelyekre hasonló válaszokat lehet adni, de több évtizedes fejlesztői tapasztalatom azt mutatja, hogy az egyedi megoldások működnek a leginkább. Ezért a szervezet HR-rel, tudásmenedzsmenttel kapcsolatos jellemzőinek feltárása elengedhetetlen akkor, amikor hatékonyságot növelő lépéseket tervezünk.

A feltérképezés során elsősorban a felső vezető(k) vezetési stílusát, és a szervezeti klímát vizsgáljuk meg. Mint ahogy van termékéletciklus, úgy a szervezeteknek, cégeknek is van egy életgörbéje. Nem mindegy, hogy a szervezet, vállalat éppen melyik életciklusában van.

Teljesen máshol kezdjük el felépíteni a tudásmenedzsment rendszert egy fiatal, kis létszámú cégnél, egy rendkívül ütemesen fejlődő cégnél, vagy éppen egy kiteljesedett életszakaszában lévő nagyvállalatnál, ahol strukturált felépítés és összetett vállalati "politika" határozza meg a mindennapokat. 

A következő bejegyzésben a diagnosztizálás további jellemző területeit és lépéseit mutatom be. 

 

Ha kérdésed van, vagy bármelyik téma megfogott, többet szeretnél tudni róla, ÍRD MEG NEKEM vagy a FITmind blogra. Minden hónapban kiválasztom a LEGKERESETTEBB témát, és hozom az összefoglalót róla!

Narancsik Ágnes

narancsik.agnes@fejlodom.hu

www.fejlodom.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr328851800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása