Mi az a Szülők Napja?

2016. május 31.

Mindenki tudja, hogy van anyák napja, gyereknap, sok helyen már az apák ünneplése is hagyomány, akadnak olyanok, aki hallottak a család nemzetközi napjáról, de a Szülők Napja meglehetősen ismeretlen. parents.jpg

Pedig az ENSZ által 2012-ben alapított Szülők Nemzetközi Napja azért jött létre, hogy méltányolják a világ összes szülőjének a gyerekek iránti önzetlen elkötelezettségét és az élethosszig tartó áldozatos munkáját. Ezzel együtt kívánják felhívni a figyelmet a szülők szerepének fontosságára a gyereknevelésben, illetve így kívánják támogatni és elismerni fáradhatatlan tevékenységüket.

Az ENSZ közleménye szerint a Szülők Napja azért is fontos, mert a szülőknek, a családnak óriási szerepe van a gyerekek egészséges személyiségfejlődésében, a szeretet, a boldogság, az elfogadás megélésében. Nem titkolt céljuk, hogy tudatosítsák, hogy a harmonikus és teljes gyerekkor biztosítása, az egészséges fejlődés, a kiegyensúlyozott felnőtté válás elsősorban a szülők feladata, akik olykor emberfeletti erővel tesznek ezért.

Miben más, mint az anyák vagy az apák napja?

Bár valóban nagyon hasonlít az anyák vagy az apák napjára, amelynek során a szüleink irántunk érzett szeretetéről és odaadásáról emlékezünk meg, ez a szülői szerepeket külön-külön ünnepli (tehát külön van emléknapja az anyáknak és az apáknak). És talán ezzel definiáltuk is a kulcskülönbséget az ünnepnapok között.

A Szülők Napja egységben és együtt ünnepli a szülőket, legyenek bárhol a világon. Mindemellett pedig nagy hangsúlyt fektet a szülők testi és lelki egészségének, kiegyensúlyozottságának fontosságára is, ezért programjai nagy részben ezekről szólnak.

Mikor van?

A Szülők Nemzetközi Napja június 1-jén van, de Amerikában a Szülők Napját július negyedik vasárnapján tartják.

Hogyan ünneplik?

Bár még nincs nagy múltja a Szülők Nemzetközi Napjának, Magyarországon elsőként a Szülők Háza szeretné meghonosítani a Szülők Ünnepe rendezvényével, melyet június 5-ére tűztek ki. Az eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy minél több szülőtámogató, a szülők testi és lelki jólétét elősegítő szervezet kínáljon ingyenes, illetve kedvezményes szolgáltatásokat, ezzel méltányolva mindennapi fáradozásaikat.

 

Folytatás a Szlők Háza Magazin odalán

(Fotó: Pinterest)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr638765686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása