„Nekünk nőknek kaméleonoknak kell lennünk.”

Interjú Kecskés Adriennel, a Női Bizalmi Kör vezetőjével

2015. november 17.

Egyre több helyen hallunk vagy olvasunk a Bizalmi Körről. Aki egyszer elmegy, visszatérő vendég lesz, mert olyan előadásokon vehet részt, amelyekből tanul és motiválják; olyan emberekkel találkozhat, akik hasonló értékeket képviselnek; üzleti kapcsolatok és barátságok alakulhatnak ki. Egy dolog, ami mindent és mindenkit összeköt: a bizalom.

adri_06.jpg



Kezdjük azzal, mi is az a Bizalmi Kör?

Egy értékteremtő üzleti kör, közösség. Négy évvel ezelőtt indult. Gangel Péter a kitalálója és kezdeményezője. A kkv-szektorból főleg a gyártók, szolgáltatók és kereskedők vannak jelen. A Bizalmi Kör célja, hogy a tapasztalatcsere mellett ajánlásokkal segítsük egymás munkáját. Az ajánlás tulajdonképpen a bizalom jele, és ezt fontos kialakítani, mert ezáltal sokkal könnyebben nyílnak meg ajtók, egyszerűbb dolgozni és szeretni azt, amivel foglalkozunk.

Hány Bizalmi Kör van az országban?

Budapesten három különböző csoport létezik és a Női Bizalmi Kör. Ezen kívül van már Bizalmi Kör Szegeden, Veszprémben, valamint Szentendrén; és folyamatosan nyitunk újabbakat az ország nagyobb városaiban.

Hogyan jött létre a Női Bizalmi Kör, melynek a vezetője vagy?

Meghívásos alapon csöppentem bele egy Bizalmi Körös üzleti reggelibe még márciusban. Szerelem volt első látásra, azt éreztem, jó helyen vagyok. Egy nagyobb cégtől jöttem el februárban, ahol rendkívül anyagias világ uralkodott; itt pedig azt láttam, hogy az emberek önzetlenül segítenek egymásnak. Önszántukból jönnek el kéthetente, mert ide szeretnének tartozni, én is ide akartam tartozni. Rendszeresen jártam a Bizalmi Kör üzleti eseményeire, és közben Gangel Péterrel nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. Egyszer beszélgettünk arról, hogy van egy dédelgetett álma: a Női Bizalmi Kör, és ehhez keres egy embert, aki hasonlóan mosolygós, agilis és jól kommunikál, mint én. Ezután napokig gondolkodtam, és beugrott, hogy, ha mindenben olyat keres, mint én, akkor lehet, hogy rám gondolt. Ezután, egy pár hónapos tervezést és szervezést követően, júliusban elindult a Női Bizalmi Kör.

Mi nők nagyban különbözünk a férfiaktól, ezért gondolom, a Női Bizalmi Kör is más, mint a többi csoport.

Igen, másként működünk. Az elv nem az volt, hogy üljünk össze mi nők húszan, és beszéljük meg, hogy férfiak nélkül is bármire képesek vagyunk. Véletlenül sem akartam női klubot kialakítani, hanem egy női vállalkozói kört, ahol kiszakadhatunk picit a napi szintű feladatokból (cégvezetés, anyaság); és meg tudjuk élni a nőiességünket álarcok nélkül, önmagunkat felvállalva – őszintén. Közben elmondhatjuk, milyen céljaink vannak, és beszélgetünk arról, ki tud ebben segíteni. Az a tapasztalat, hogy mi nők egymás között sokkal jobban megnyílunk. Ha van férfi a társaságban, akarva akaratlanul, másként viselkedünk megfogalmazás vagy öltözködés terén. Itt nem foglalkozunk annyit magunkkal, inkább egymásra koncentrálunk. Én úgy érzem, a bensőséges hangulat teszi mássá ezt a Kört.


Mire számíthat, aki elmegy a Bizalmi Kör rendezvényeire?

Minden alkalommal eljön hozzánk egy előadó (cégvezető vagy média személyiség), aki már letette voksát a bizalom mellett, és olyan gondolatai, tapasztalatai vannak, amivel mi is gazdagodhatunk. Az előadás után van egy üzleti reggeli vagy vacsora, és egy networking rész, amikor mindenki bemutatkozik egy percben: elmondja ki ő, mit képvisel, mik a céljai, kik segíthetnek neki a megvalósításban. Ezt pedig kötetlen beszélgetés és ismerkedés követi.

Általában az a tapasztalat, hogy nem könnyű bizalmat szerezni, vagy másokban megbízni. Te hogyan látod ezt az üzleti világban?

Tényleg nehéz! Főleg azért, mert nem fektetünk ebbe elég energiát. Ha fókuszálunk rá, és a bizalmat kialakítjuk már a kapcsolat elején, akkor minden sokkal könnyebb, legyen az: időpont egyeztetés, tárgyalás, segítségkérés. Máshogy néznek ránk, és ajánlják az embert. Én nagyon szeretem, mikor engem ajánlanak valakinek. Amikor visszahallom, örülök neki, hogy ilyennek látnak, és minden alkalommal erősíti is bennem, hogy ennek meg kell felelni. Felelősségem van az iránt, aki ajánlott, és magammal szemben is. Persze ezt a bizalmat el kell érni, ki kell építeni, ezért sokan időigényesnek érzik, pedig hosszú távon szükség van erre a megalapozásra.


Említs, kérlek, néhány dolgot, amivel bizalmat tudunk kialakítani.

Az üzleti és a civil életben is fontosak a következő dolgok: betartjuk az ígéreteinket, nem késünk, igazat mondunk, példával járunk elő. Ezek a főbb pontok. Emellett egy-egy őszinte kérdés is segíthet. Sokszor elhangzik: hogy vagy? A válasz: köszi jól. Ilyenkor visszakérdezhetnénk sűrűbben: tényleg jól? Az őszinte kommunikáció rendkívül fontos, ahhoz hogy bekerüljünk a bizalom körébe. Akik hozzánk járnak, eleve ajánlással jönnek, megismerik egymást, és egy közös cél motiválja őket: bizalomra épülő kapcsolatokkal sikereket szeretnének elérni. A hasonló gondolkodású és szemléletű emberek között az üzleti együttműködésen túl barátságok is születnek.

Sok elismert, példaértékű üzletemberrel – főleg nőkkel – állsz kapcsolatban. Mit mondanak, és te hogyan látod: mi a siker titka?

Nemrég volt egy kerekasztal beszélgetés, ahol sikeres vállalkozó nők cseréltek tapasztalatot, többek közt erről is. Egy dologban mindannyian egyetértettünk: kell egy határozott cél/ vágy, amit egész lényünkkel érzünk és átjár bennünket, ezt leginkább a szerelem érzéséhez tudnám hasonlítani. Onnantól kezdve, hogy megvan a miért, a hogyan már jön magától. A másik nagyon fontos tényező: a kitartás. A többi már csak idő kérdése.

A Női Bizalmi Körben nem csak üzlet a téma, nagyon bensőséges a hangulat, sokat beszélgettek. Mit mesélnek, hogyan lehet egy nőnek sikeres vállalkozást vezetni és közben a magánéletre is idő szánni (legyen ez család, barátok)?

A tapasztalatom az, hogy ez mindenkinek nagyon nehéz. Egy biztos, az időgazdálkodásban jónak kell lenni. Másrészt: nekünk nőknek kaméleonoknak kell lennünk; megtanulni a szerepek között váltani. Az irodában még üzletasszonyok vagyunk, az autóból hívjuk a férjünket feleségként és megyünk a gyerekekért anyaként. Közben rendkívül fontos, hogy tényleg megéljük ezeket a női szerepeket a maguk valójában, a most-ban. A jelenben levést meg kell tanulni, nem mindig arra összpontosítani célorientáltan, hogy mit szeretnék holnap vagy jövő nyáron. Tehát: most vagyok itt, most ez a szerep van, most ezt kell megélni!

Mik a Bizalmi Kör jövőbeli tervei?

Azt látjuk, hogy hihetetlen ütemben növekszünk, és kerülünk be a köztudatba. Ez arra buzdít bennünket, hogy gyors ütemben fejlődjünk. A rövidtávú tervek között egyelőre az szerepel, hogy sikeres évet zárjunk, és Gálaestünkkel méltó módon megünnepeljük a kkv-szektor szereplőit. A későbbiekben folyamatosan nyitunk a nagyobb városok felé. A csoportok bővítése pedig egy állandó cél. Nálunk a Női Bizalmi Körben is felmerült, hogy tovább színesedjünk, hogy sűrűbben találkozhassunk.

Megjelent a Blans oldalán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitmind.blog.hu/api/trackback/id/tr188087572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
-->
süti beállítások módosítása